°c
0
Terug naar artikels

Sla, de koningin van de tafel

31 July 2023

Kropsla is waarschijnlijk de meest voorkomende slasoort op onze tafels. Maar ben je je bewust van het potentieel van deze groente? Koud, warm, in de winter, in de zomer… de mogelijkheden zijn bijna eindeloos!

Velen van ons kiezen voor sla bij de maaltijd. Een van de populairste soorten is kropsla. Vandaag richten we ons op deze slasoort en bespreken de geschiedenis en de voordelen ervan. Daarna stellen we een paar van onze favoriete recepten voor.

De geschiedenis van kropsla

Er zijn meer dan 2000 slasoorten in de wereld. Kropsla, een van deze variëteiten, is de meest gegeten groente ter wereld en staat in veel landen in de top 5 van favoriete groenten. Kropsla kan het hele jaar door worden gekweekt, wat bijdraagt aan haar succes. In de winter hoef je haar alleen maar te beschermen tegen vorst.

Historisch gezien is de voorouder van de slasoorten die we eten al bekend sinds het eerste millennium voor Christus en werd hij voornamelijk verbouwd op de bergtoppen van Koerdistan. Later werd hij geteeld door de Grieken en Romeinen, die hem tijdens hun feesten serveerden. Pas in de 17e en 18e eeuwen zagen de slavariëteiten die we tegenwoordig eten het daglicht. Vandaag de dag zijn er meer dan honderd soorten.

De eigenschappen van sla

Alle slasoorten zijn bijzonder voedzaam. Met andere woorden, ze bevatten grote hoeveelheden voedingsstoffen en mineralen die essentieel zijn voor het goed functioneren van ons lichaam. Hoewel sla voor 95% uit water bestaat, levert ze een groot aantal B-vitamines en foliumzuur, essentieel voor de ontwikkeling van rode bloedcellen. Vitamine C, kalium, jodium, mangaan, zink, ijzer en magnesium zijn ook aanwezig in sla.

Sommige soorten hebben een streepje voor op andere als het gaat om hun goede eigenschappen. Romeinse sla is bijvoorbeeld rijk aan voedingsvezels, die bijdragen aan een goede darmtransit. Alle slasoorten bevatten vezels. Van krulsla wordt gezegd dat ze grote hoeveelheden antioxidanten bevat, met name fenolen en bètacaroteen.

Hoe eet je sla best?

De makkelijkste manier is om sla in een salade te eten. Onze verschillende bereidingen op basis van sla kunnen in een salade bij al je maaltijden worden gegeten, van barbecues tot raclettes! Hoewel deze manier van sla eten bekend is, zijn de recepten die volgen dat misschien wat minder.  

Koude soep met sla en radijs

Een ideale bereiding voor warme zomerdagen! Hiervoor heb je nodig:

  • 1 ui
  • 8 radijsjes
  • 1 aardappel
  • 1 liter kippenbouillon
  • 1 zak kropsla met fijne kruiden van Florette
  • 1 el plantaardige olie

Begin met het snijden van de ui en het halveren van de radijsjes. Fruit de ui in de olie. Zodra de ui doorschijnend is, voeg je de radijsjes, de (vooraf geschilde en gesneden) aardappel en de kippenbouillon toe. Breng aan de kook en laat alles afgedekt sudderen tot de groenten zacht zijn. Daarna kun je de sla toevoegen en eventueel ook het loof van de radijsjes. Laat nog vijf minuutjes sudderen. Mix vervolgens de bereiding en breng op smaak met zout en peper. Laat afkoelen voor het opdienen.

Frisse salade

Hier is een tweede fris recept, ideaal voor de zomer en lange zonnige dagen. Voor deze bereiding heb je nodig:

  • 1 meloen
  • 1 zakje slaharten van Florette
  • 2 avocado’s
  • 6 kerstomaatjes
  • 200 g mozzarellabolletjes
  • 80 g zwarte olijven
  • een paar takjes peterselie
  • een paar takjes bieslook
  • basilicum
  • 2 el balsamicoazijn
  • 5 el olijfolie
  • zout
  • peper

Begin met het snijden van de avocado’s en de meloen in kleine blokjes en halveer de tomaten. Ontpit de olijven en snijd ze in plakjes. Meng in een slakom de avocado- en meloenblokjes, de sla, de kerstomaatjes, de fijngehakte kruiden en de uitgelekte mozzarella. Meng met de olie, azijn, zout en peper en serveer koud. Je kan wat gesneden serranoham aan dit recept toevoegen als je dat wenst, om er een complete maaltijd van te maken.

Andere
leuke artikels