logo

5 manieren om voedsel te herplanten uit je restjes

03-05-2016

Iedereen kent de problemen rond restjes wel: weggooien of nog even bewaren? Als je ze bewaart is er toch nog 50% kans dat ze een paar dagen later in de vuilbak belanden. Vanaf nu is dat verleden tijd! Ontdek hier hoe je op 5 simpele manieren voedsel kan herplanten uit je restjes.

Het is niet altijd even gemakkelijk om in te schatten hoeveel eten je juist moet klaarmaken. Ga je voor vijf aardappelen of toch maar zes voor de zekerheid? De meeste mensen leven volgens het motto ‘liever een beetje teveel dan te weinig’ en dat zorgt er voor dat we vaak met restjes zitten. Gelukkig hebben wij dé manier gevonden om die restjes niet zomaar verloren te laten gaan: herplanten!

Vijf ‘restplantjes’
Wist je dat je meer dan 25 plantjes opnieuw kan doen groeien uit restjes? Dat zijn er al heel wat, maar vandaag zullen wij het houden bij deze 5: wortels, aardappelen, ajuin, sla en selder. Hier lees je hoe je deze restjes kan hergebruiken:

Wortels
Iedereen eet wel graag eens worteltjes, maar bijna niemand eet ze in hun geheel op. De top van de wortel waar de bladeren aan vasthangen wordt er steeds afgesneden. In plaats van dit stuk in de vuilbak te houden, plaats je het met de afgesneden kant naar beneden in een bokaal met een beetje water in. Zorg ervoor dat dit op een zonnige plaats staat en ververs elke dag je water. Wanneer er wortels uit beginnen groeien kan je ze verplanten.

Aardappelen
Die oude aardappelen in je kelder die alweer wortel hebben geschoten? Niet getreurd! Snij de aardappel in twee en zorg ervoor dat er langs beide kanten minstens een of twee scheuten aanzitten. Laat deze een nachtje drogen en plant ze daarna in de grond!

Ajuin
Ajuin is een van makkelijkste groeiers: je steekt gewoon het onderste stukje met de wortels onder de grond en voor je het weet beginnen de scheuten te groeien!

Sla
Bij het wassen van sla gooien de meeste mensen de buitenste bladeren weg. Maar wist je dat je ook die een nieuwe leven kan geven? Bewaar een van de bladeren, stop de voet ervan in een kommetje met water en verplant het enkele dagen later. Binnenkort kan je genieten van je eigen krop sla!

Selder
Als je selder klaarmaakt begin je meestal met de onderkant eraf te snijden. Hou de top bij en plaats hem in een kom water (met de stengelkant naar boven). Zet de kom op een zonnige plek en ververs het water om de dag. Na een vijftal dagen is het tijd om de scheut in je tuin te planten. Veel succes met de oogst!

Zin in meer?
Uiteraard bestaan er nog veel meer ‘restjes’ waaruit je kan recycleren waaronder avocado’s, gember, champignons, pompoen en nog veel meer!

Voor beginners
Basilicum
Lente-ui

Gevorderden
Avocado
Zoete aardappel

Level: expert
Tomaten
Paddenstoelen

Recepten: wat kan je ermee maken? Onze suggesties:
Fattouche van Florette
Gevulde portobello met zongedroogde tomaatjes, selder en pecorino
Pompoen-wortelsoep
Broccolicurry met kastanjechampignons

Reageer via Facebook:

Reacties op dit artikel:

Reageer op dit artikel:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nieuws

Product van
het moment

Kale Mix

De « Kale Mix » van Florette is een heerlijke mix van jonge scheuten boerenkool (minstens 25%), spinazie en fijne wortel gesnede...

Populair
recept

Smoothie als ontbijt met jonge scheuten ...

Een glas boordevol energie !

Uitgelichte
blogpost

De kracht van eenvoud

Bij Florette geloven we in de kracht van eenvoud. Eenvoud die een doosje sardientjes verandert in een sterrenmaaltijd. Ontdek hier...