logo

Kinilaw

03-10-2017

Kinilaw staat voor het koken van rauwe vis in een zuur of azijn. Het is de Fillipijnse tegenhanger van het Peruviaans gerecht Ceviché. Het gerechtje kwam hier en daar al eens boven water maar Ceviché klinkt je vast en zeker bekender in de oren dan Kinilaw. Smaken en texturen zijn vaak enorm contrasterend: zowel zacht als knapperig als zoet en pittig. Het is belangrijk dat de ingrediënten kraakvers zijn. Door zijn frisse smaak is het een perfect gerechtje tijdens deze warme zomerdagen!

 

Afkomst

Kinilaw is zeer gekend in de Filipijnen. Doordat de Filipijnen bestaan uit diverse eilanden zijn er vele varianten op het gerecht. Je kan verschillen opmerken per cultuur en ligging. Het meest traditionele recept voor Kinilaw wordt gemaakt van vis, rode ui, look, zachte en hete pepers, tomaat en calamondin. De vis wordt gekookt door het toevoegen van kokosazijn en/of het sap van de calamondincitroen. Calamondin staat gekend als citroensoort met een zoetere smaak. Kom je hem niet onmiddellijk tegen in de winkel? Geen nood, vervang hem door het sap van een gewone citroen met een kleinere hoeveelheid sinaasappelsap.

 

Aan de slag?

Hoewel varianten met vis meer aanwezig zijn, wordt Kinilaw ook bereid met vers vlees. Vertrek je met een uitstekende basis dan kan je werkelijk alle kanten uit met dit gerechtje! Of je nu gaat voor een side dish, een frisse lunch of een volwaardig diner met Kinilaw, laat je creativiteit de loop en verras iedereen aan tafel met jouw creatie! Hoe lang je de vis of het vlees wilt ‘koken’ hangt volledig van jezelf af. Houd je bijvoorbeeld van rauwe sashimi? Dan volstaat een gaartijd tot 5 minuten. Een ideale gaartijd ligt ergens tussen 5 à 30 minuten. Laat je creativiteit de loop en geniet van dit heerlijk receptje!

 

Reageer via Facebook:

Reacties op dit artikel:

Reageer op dit artikel:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nieuws

Product van
het moment

Easy Veggies 4 seizoenen

4 seizoenen (Bloemkool, sluimererwten, wortelen, peterselie)

Populair
recept

Kippensalade met blauwschimmelkaas

Een gastronomisch salade

Uitgelichte
blogpost

De kracht van eenvoud

Bij Florette geloven we in de kracht van eenvoud. Eenvoud die een doosje sardientjes verandert in een sterrenmaaltijd. Ontdek hier...