logo

De lente in het land: kleurrijke salade op je bord

23-03-2017

Kleurrijke salades

Kleurrijke salades, ze smaken dubbel zo lekker! De lente is in het land en dat betekent: seizoensgroenten op je bord. De lente heeft heel wat verse groenten in petto, dus veel meer mogelijkheden dan enkel wat blaadjes sla en een tomaat op je bord. Ga voor net dat tikkeltje meer en creëer zo een verrassende combinatie!

Probeer bijvoorbeeld eens verschillende soorten tomaatjes in je salade: rood, geel… Ze geven je salade meteen meer pit en smaak. Ook paprika’s zijn er in verschillende kleuren, met elk hun specifieke smaak. Ook avocado’s geven met hun heldergroene kleur een extra touch aan je salade. Voeg daarbij een ingrediënt om wat contrast te geven zoals mozzarella of geitenkaas, en jouw kleurrijke salade is klaar. Smullen maar!


Onmisbaar in jouw salade: kruiden en dressing

Een salade is ideaal bij de lunch of als snelle hap tussendoor. Salades hebben bovendien het grote voordeel dat je er heel creatief kan mee zijn. Wat restjes van gisteren erin of snel even iets nieuws proberen? Salades bieden voor elk wat wils. Het geheim van een smakelijke salade zit hem echter in wat je erbij geeft: probeer eens een extra kruiding of een lekker vinaigrette erbij. Deze geven je salade meteen een extra touch. Maar naast de extra touch kan vinaigrette ook je lichaam helpen om al die rauwe groenten beter te verteren. Door vinaigrettes zoals bijvoorbeeld azijn, zullen rauwe groenten makkelijker verteerbaar worden.

Kruiden die altijd lekker zijn bij je salade zijn basilicum, peterselie of bieslook. Durf je voor iets gewaagdere kruiden te gaan? Probeer dan zeker eens dragon of kervel. Deze smaken namelijk iets harder in je salade. Als dressing is het bijvoorbeeld een superlekker idee om een lepeltje yoghurtdressing of een scheutje citroensap toe te voegen aan je salade. Het geeft je slaatje meteen een pittigere smaak en je salade verliest zijn gezonde karakter niet.


Verrassende ingrediënten

Een aantal verloren ingrediënten kunnen je alvast een heel eind op weg helpen. Zo is bijvoorbeeld tarwe een ingrediënt dat perfect aan diverse slaatjes kan toegevoegd worden. Ook sla biedt heel wat mogelijkheden: kropsla, jonge bladsla, rucola, ijsbergsla… Keuze genoeg! Kies dus niet altijd voor dezelfde soort maar varieer in je salades. Lente betekent ook typische lentegroenten zoals radijsjes, rode biet… Deze zijn ideaal om toe te voegen aan je salade.

Vele mensen verliezen soms ook wel uit het oog dat je salades kan aanvullen met wat je ook maar lekker vindt. Een ingrediënt dat misschien niet zo voor de hand liggend is, maar heel lekker kan zijn in een salade is asperge. Kook ze zeker niet te lang, zodat ze lekker knapperig blijven. Ook spruitjes kunnen heel lekker zijn in een salade. Combineer ze bijvoorbeeld met ham- of spekblokjes.

In een salade horen niet alleen groenten natuurlijk. Je kan gerust experimenteren met fruit: aardbeien, ananas, appel, peer… Mogelijkheden genoeg!
Naast basisingrediënten in je salade is ook afwerking belangrijk. Leuke ideetjes om je salade af te werken zijn bijvoorbeeld croutons, couscous, bulgur, rijst, maïs of noten. Hiermee pimp je jouw salade in een handomdraai.

Salade met avocado, granaatappel en geitenkaas

Vegetarische quinoa appelsalade

Vegan caesar salad

Reageer via Facebook:

Reacties op dit artikel:

Reageer op dit artikel:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nieuws

Product van
het moment

Kale Mix

De « Kale Mix » van Florette is een heerlijke mix van jonge scheuten boerenkool (minstens 25%), spinazie en fijne wortel gesnede...

Populair
recept

Smoothie als ontbijt met jonge scheuten ...

Een glas boordevol energie !

Uitgelichte
blogpost

De kracht van eenvoud

Bij Florette geloven we in de kracht van eenvoud. Eenvoud die een doosje sardientjes verandert in een sterrenmaaltijd. Ontdek hier...