logo

Kombucha, de nieuwste drank van het moment

15-02-2017Kombucha, (Russisch voor ‘theealg’) is de hipste detoxdrank van het moment. Maar waar smaakt het naar en wat zijn voordelen? Wij bij Florette zochten het voor je uit!


Wat is Kombucha?

Dit drankje met zoetzurige smaak van Mongoolse origine ontstaat door een fermentatie van bacteriën en gisten in een gesuikerd milieu. Door deze twee samen te voegen, onstaat een Kombuchazwam, waaruit verschillende stoffen zullen ontstaan, zoals glucoronzuren, melkzuren, vitamines en glucose. De smaak van je Kombucha hangt af van hoelang je het fermentatieproces laat duren, maar na 10 dagen mag je er zeker van uitgaan dat je Kombucha drinkbaar is.


Wat zijn de voordelen van Kombucha?

 

Kombucha is vooral gekend voor zijn versterkende krachten, als natuurlijk anticonceptiemiddel en door zijn therapeutische werking. Onder andere een betere vertering, een meer evenwichtige flora, hernieuwde energie en een versterkt immuunsysteem zijn voordelen van Kombucha! Ideaal dus om te detoxen, je huid gezonder te maken en stress tegen te gaan. Je immuunsysteem zal er alleen maar baat bij hebben, zeg vaarwel tegen futloosheid en een zwak immuunsysteem!


Massaal aan de Kombucha?

Alleen maar goed nieuws zou je denken, maar is dat wel echt zo? Hoewel Kombucha je lichaam alleen maar ten goede komt, drink je het toch best niet de hele dag door. Om gewichtstoename, vaatproblemen en problemen met diabetes te vermijden, drink je beter niet té veel gesuikerde dranken. Daardoor wordt Kombucha afgeraden aan zwangere vrouwen en kinderen.


Hoe Kombucha ontdekken ?

Kombucha kan je op verschillende manieren ontdekken : je kan kant-en-klare Kombucha kopen in een biowinkel of je kan ‘m ook helemaal zelf maken. Weet wel dat Kombucha die je in de winkel koopt, minder voedingsstoffen bevat doordat de micro-organismen bij de pasteurisatie in de fabriek verdwenen zijn. De beste oplossing blijft dus: do it yourself! Voor wie daar geen tijd voor heeft, niet getreurd. Ook kant-en-klare Kombucha is een treat voor je lijf.

Om je eigen Kombucha te maken heb je genoeg aan deze ingrediënten (die zowat iedereen in de kast heeft staan): witte suiker, groene of zwarte thee en water. Geen uitvluchten dus, aan de slag! Hierbij alvast enkele receptjes om te testen:

Kombucha recept

Zelf Kombucha maken

Receptjes met Kombucha


Maar wat met die Kombuchazwam ?

Op het eerste gezicht kan de Kombuchazwam een weerzinwekkend ingrediënt zijn, maar geen Kombucha zonder deze! De zwam vormt zich in de vorm van een gelei-achtig membraan met een dikte van ongeveer 10mm en neemt de vorm aan van de pot waarin deze wordt gemaakt. Schrik niet van de grootte tijdens de gisting. De zwam groeit in lagen met een aanzienlijke vitaliteit. Eénmaal je deze zwam hebt, kan je hem natuurlijk altijd gebruiken voor je volgende Kombuchabrouwsel!


 

Reageer via Facebook:

Reacties op dit artikel:

Reageer op dit artikel:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nieuws

Product van
het moment

Jonge bladsla van de zomer

Zorgvuldig geselecteerde jonge bladsla volgens het seizoen : de zomer.

Populair
recept

Kippensalade met blauwschimmelkaas

Een gastronomisch salade

Uitgelichte
blogpost

De kracht van eenvoud

Bij Florette geloven we in de kracht van eenvoud. Eenvoud die een doosje sardientjes verandert in een sterrenmaaltijd. Ontdek hier...