logo

Nuts voor coconuts

27-01-2017Kokosnoot staat in het foodtrendlijstje voor 2017. Misschien gebruik jij al kokosolie in de keuken? Maar welk effect heeft kokosnoot op je gezondheid, je huid en haar? Want kokosnoot kan je niet alleen eten maar ook in cosmetica verwerken.

Het exotische fruit is hot, want het zit vol voedzame stoffen die ervoor zorgen dat je fit en gezond blijft. De kokosnoot is dus gezond en lekker maar je kan hem ook voor de meest uiteenlopende doeleinden gebruiken. De producten die gemaakt worden met kokosnoot komen als paddenstoelen uit de grond, want aan populariteit geen tekort. We are going nuts for coconuts.

Kokosvlees

Kokosvlees zit boordevol:

  • vitamines: vitamine C, E, K en verschillende B-vitamines, je lichaam juicht al bij het horen van deze stoffen.
  • Mineralen: kalium, fosfor, calcium, magnesium, ijzer, magnaan, en zink
  • Vezels, die een positieve invloed hebben op je darmen en je een verzadigd gevoel geven (bye bye cravings)!
  • Virus- en bacteriedodende stoffen zoals laurinezuur die een positief effect hebben op je cholesterolgehalte.

Kokosvlees vind je vooral gedroogd in schilfers of vlokken, die je makkelijk kan toevoegen aan je muesli, havermout, gebakjes of smoothies.

Kokoswater

Voordat je kokosnoot ‘rijp’ en bruin is, heeft hij een groene kleur. Enkel in deze jonge kokosnoten vind je kokoswater terug. Het drankje wordt hipper en hipper, het is nu al de go-to voor sporters omdat het een superdrankje is voor je vochtbalans. Het zou zelfs beter hydrateren dan water maar dat is jammer genoeg voor onze non-waterlovers niet bewezen. Het drankje is ook erg geliefd omdat het weinig calorieën en suikers bevat.

Kokosolie/vet

Kokosolie wordt gemaakt van kokosvlees en bevat dus dezelfde voedingsstoffen als het vruchtvlees. Het is daarom een superoptie om mee te koken. Het bevat ook minder calorieën per gram dan veel andere oliën. Let wel op als je kokosvet gaat kopen in de winkel dat het koud geperst is, zo blijven alle goede eigenschappen behouden.

Naast koken kan je het ook gebruiken voor je huid en haar!

Het voedt en kalmeert huidirritaties, het helpt in de strijd tegen veroudering en helpt je een glanzende teint te behouden. Sommigen zweren zelfs bij kokosvet als scrub of make-upreiniger. Smeer je gezicht eens in met een beetje kokosvet voor je gaat slapen. Je zal merken dat zodra je wakker wordt, je huis heerlijk zacht aanvoelt. Een natuurlijke gezichtscrème, we like it, maar niet alleen je huid zal blij zijn met een kokosnootmasker ook je haar vindt kokosnoot de max. Doordat kokosvet rijk is aan vitamine E, vitame K en ijzer zal een kokoshaarmasker je haar versterken en hydrateren. De truc is om enkele druppels van het vet of de olie op je kam te doen en één keer per week een kokosvetmasker op je haar te doen voor je doucht. Laat het masker 30 minuten inwerken en was daarna je haar zoals gewoonlijk, je merkt zo het verschil.

Nieuwigheden met kokosnoot

Bij de drie bovenstaande mogelijkheden blijft het niet want de markt is zot van kokosnoot. Kokoszuivel (kokosmelk, kokosroom, kokoscrème en kokosboter), kokosbloem en kokossuiker (kokosbloesemsuiker en kokospalmsuiker) kan je nu al kopen in de supermarkt.

Kokosmelk is een plantaardige zuivelvervanger die geschikt is om in de keuken aan de slag te gaan. Ook kokosbloem is een geliefd product doordat het glutenvrij is en makkelijk in recepten verwerkt kan worden. Pas wel op want de verhouding gewone bloem – kokosbloem zijn niet dezelfde, maar eens je de juiste verhoudingen te pakken hebt, kun je lekkere vullende gerechten maken.

Helemaal klaar om aan de slag te gaan met kokosnoot? Wij helpen je al even op weg met deze recepten:

Kokos curry

Appelcake van kokosmeel

Havermoutkoekjes met kokosbloesemsuiker

Chocolade cupcakes van kokosmeel

Deel zeker jouw recepten met kokosnoot met ons op Instagram of Facebook. Let’s go coconuts


 

Reageer via Facebook:

Reacties op dit artikel:

Reageer op dit artikel:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nieuws

Product van
het moment

Jonge bladsla van de zomer

Zorgvuldig geselecteerde jonge bladsla volgens het seizoen : de zomer.

Populair
recept

Kippensalade met blauwschimmelkaas

Een gastronomisch salade

Uitgelichte
blogpost

De kracht van eenvoud

Bij Florette geloven we in de kracht van eenvoud. Eenvoud die een doosje sardientjes verandert in een sterrenmaaltijd. Ontdek hier...