logo

Quinoa: klein maar krachtig!

18-05-2016

Een origineel voorgerecht, hoofdgerecht of dessert? Het kan met quinoa! Met deze zaden in de hoofdrol gaat een wereld van mogelijkheden open. Van salade tot sushi, van burgers tot koekjes en nog veel meer. Florette ging op ontdekking en koos er een aantal heerlijke recepten uit voor jou.

Quinoa is in korte tijd razend populair geworden. Deze zaadjes uit Zuid-Amerika zijn supergezond en zijn bovendien door hun zachte, nootachtige smaak bij velen geliefd

To eat or not to eat?
Je kan quinoa gebruiken als alternatief voor koolhydraten door ze te eten als vervanger voor pasta of rijst. Gezond, lekker en snel klaar? Dat is het proberen waard! Je kan quinoa tegenwoordig kopen in bijna elke supermarkt of biowinkel. Deze zaadjes, die eruit zien als graan, worden meestal gewoon klaargemaakt op dezelfde wijze als rijst. Voor elke kop quinoa, een dubbele kop water, zo’n 12 minuten laten koken op een laag vuur, wachten tot het water verdwenen is en het is klaar!

Quinoasalade
De gemakkelijkste en meest gebruikte manier om de zaadjes klaar te maken is als basis voor een salade. Daarom hebben wij er eentje uitgekozen voor jou waar je zeker van zal smullen: Yellow Lemon Tree’s quinoa salade met pompoen, gember, feta en pompoenpitten. Op haar blog ‘Yellow Lemon Tree’ deelt de jonge Maura, die al sinds jonge leeftijd gepassioneerd is door koken, haar avontuurlijke recepten. Ontdek haar blog onderaan dit artikel.

Ingrediënten
1 grote pompoen
2 rode chilipepers
1 stuk gember
2 tenen knoflook
3 eetlepels olijfolie
paar takjes koriandersteeltjes
zeezout en peper
300 gram quinoa (witte, rode en zwarte quinoa)
1 limoen
blaadjes verse munt en koriander
50 gram pompoenpitten
200 gram feta of geitenkaas
Rucola van Florette

Bereidingswijze
Verwarm je oven op 220 graden. Schil de pompoen, verwijder de pitten en draden en snijd hem in blokjes. Vervolgens snijd je de gember, rode pepers, knoflook en takjes koriander in fijne stukjes. Doe alles in een ovenschaal en voeg er peper en zout aan toe. Zet de schaal in de oven en laat het ongeveer 30 minuten garen.

Ondertussen rooster je de pompoenpitten. Leg ze in een potje wanneer ze bruin zijn. Zet een pan op het vuur met 1,5 keer meer water als quinoa en voeg deze er dan aan toe. Zet je fornuis op een zacht vuur en laat dit ongeveer 12 minuten koken tot het water verdwenen is en de quinoa gaar is.

Doe de pompoen en quinoa in een grote kom, knijp de limoen hierover uit en meng de verse munt- en korianderblaadjes erdoor. Schep de geroosterde pompoenpitten over de salade en voeg de stukjes feta eraan toe. Verdeel de Florette rucola over de borden en schep de quinoa salade erop. Vervolgens werk je je gerecht af door het lichtjes af te kruiden met peper, zout en olijfolie.

De link naar het recept vind je onderaan de blog terug.


Recepten
Florette ging voor jou op zoek naar een aantal originele recepten met quinoa en ze zullen je niet teleurstellen! Als je een grote fan bent van vis, ga dan voor een lekkere ‘sushi bowl’ met quinoa. Eet je toch liever iets lichter als voorgerecht? Dan is een quinoasoepje zeker iets voor jou. En ook aan de vegetariërs hebben we gedacht: een lekkere quinoaburger met als dessert een quinoakoekje. Als jij eens zin hebt om indruk te maken op je gasten of jezelf gewoon eens goed wil verwennen met een lekkere maaltijd, probeer dan zeker deze recepten uit:

Quinoa salade met pompoen, gember, feta & pompoenpitten
Sushi bowl met quinoa en garnalen
Quinoa soep met zoete aardappel en kip
Quinoaburgers
Quinoa-haverkoekjes

Reageer via Facebook:

Reacties op dit artikel:

Reageer op dit artikel:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nieuws

Product van
het moment

Easy Veggies 4 seizoenen

4 seizoenen (Bloemkool, sluimererwten, wortelen, peterselie)

Populair
recept

Kippensalade met blauwschimmelkaas

Een gastronomisch salade

Uitgelichte
blogpost

De kracht van eenvoud

Bij Florette geloven we in de kracht van eenvoud. Eenvoud die een doosje sardientjes verandert in een sterrenmaaltijd. Ontdek hier...