logo

De comeback van oude granen

13-01-2017

 Ben je recent nog eens bij de bakker geweest of heb je het broodassortiment in de supermarkt recent nog eens bekeken? Er zijn heel wat meer broodsoorten dan een jaar geleden. Nee, we hebben niet plots een nieuw soort graan ontdekt maar de granen uit de oudheid zijn terug van weggeweest.

Oude graansoorten zijn aan een comeback bezig. Ze overtuigden al de hipsters en foodies en nu zijn ze helemaal terug. Vooral door hun pure smaak zijn ze geliefd. Ook zouden ze positieve effecten hebben op onze gezondheid, maar zijn ze daarom beter dan onze moderne graansoorten?

Verschillende soorten

Er zijn heel wat soorten granen die herrezen zijn. Wij bij Florette stellen enkele granen voor die aan hun op mars bezig zijn en je toch eens moet proberen:

Boekweit:

Boekweit is eigenlijk geen graansoort maar een zaadsoort maar we gebruiken het op dezelfde manier als een graan. Zo kan je boekweit makkelijk verwerken in brood, ontbijtgranen, koeken en pannenkoeken. Boekweitbloem bevat meer antioxidanten dan andere granen en scoort laag op de glycemische schaal. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuiker niet de hoogte in schiet bij het eten van boekweit. Daardoor heb je langer een vol gevoel en minder snel opnieuw honger. Boekweit is bovendien glutenvrij dus veilig voor mensen met glutenintolerantie.

 Spelt:

Je kan niet naast de populariteit van spelt kijken. Ons moderne tarwe zou afstammen van het oude speltgraan. De twee lijken heel sterk op elkaar. Spelt bevat echter iets meer vezels, eiwitten en zink. Van spelt bestaan ook 3 varianten: wit, bruin en volkoren. De volkorenoptie is altijd de gezondste en meest vezelrijke, maar qua voedingswaarden is spelt niet zoveel gezonder dan ons moderne tarwe. Spelt is niet glutenvrij maar bevat wel minder gluten dan tarwe.

Amarant:

Amarant is net zoals boekweit een zaadsoort. Het bevat meer proteïnen, vezels en gezonde vetten dan andere granen. Het is een ideale vervanger voor havermout in je ontbijt of quinoa. Je kan amarant poffen of roosteren; gepoft krijg je een soort popcorn (het proberen waard!).

Wild Emmer of Farro:

Net zoals spelt is farro een voorvader van ons moderne tarwe. Farro bevat ook iets meer vezels, eiwitten en zink dan tarwe. Emmer heeft een typische nootachtige, lichtzoete smaak die niet terug te vinden in ons modern graan. Emmer is net zoals spelt arm aan gluten maar bevat er wel, dus niet geschikt voor mensen met glutenintolerantie. Het is een minder populair graan om brood van te bakken omdat het rijsproces langer duurt maar volgens kenners is het echt wel de moeite waard om er op te wachten.

Oude granen vs. Moderne granen

Volgens voedingsdeskundigen zijn de oude granen wel degelijk voedingsrijker dan geraffineerde varianten zoals witte bloem (en alles wat hiervan gemaakt is). De oude granen bevatten meer vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Volkoren granen zijn echter even gezond dus eet gerust volkoren pasta, volkoren brood, havermout of bruine rijst. De volkoren granen bevatten dezelfde voordelen als de oude granen. Het is natuurlijk altijd leuk om eens een nieuwe graansoort uit te proberen en zo nieuwe smaken te ontdekken. Varianten vinden zodat je menu iets uitgebreider wordt is ook mooi meegenomen. Probeer gerust zelf te experimenteren of vraag aan de bakker welk brood met oude granen een echte aanrader is. Wij geven je alvast enkele leuke receptjes met de granen/zaadsoorten uit de oudheid.

Receptjes:

 

 

 

 

 

 

Ken jij nog granen die we zeker moeten uitproberen?


Reageer via Facebook:

Reacties op dit artikel:

Reageer op dit artikel:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nieuws

Product van
het moment

Seasonal Mix Herfst

Krulandijvie, veldsla, rode kool, rode biet, rode sla. Ideale mix voor de herfst.

Populair
recept

Wrap met gerookte zalm

verse kaas met dille en gegrilde courgettes

Uitgelichte
blogpost

De kracht van eenvoud

Bij Florette geloven we in de kracht van eenvoud. Eenvoud die een doosje sardientjes verandert in een sterrenmaaltijd. Ontdek hier...