logo

Moringa: een buitengewoon superfood

22-02-2017


 

Wat is Moringa?

Een superfood dat je nog niet kent? Het kan! Moringa is afkomstig van de Moringaboom, een boom van Indische afkomst, deze groeit vooral in tropische of dorre streken. De peulvruchten van de Moringaboom zijn goud waard voor je gezondheid! Je kan ze koken, maar evengoed vers of in blik bewaren. Het grootste voordeel aan deze plant is wellicht dat alles eetbaar is: de zaden, bloemen, wortels en bladeren.
De Moringabladeren zijn het populairst. Ze kunnen vers gegeten worden, maar je kan ze ook vermalen tot poeder. Moringa zal je lichaam helemaal blij maken door deze eigenschappen:

• 7x meer vitamine C dan sinaasappels, 4x meer vitamine A dan wortelen

• anti-oxidanten die de veroudering van het lichaam en de huid tegengaan

• een groot aantal proteïnen: meer dan een kwart van het poeder bestaat uit proteïnen, een perfect voedingssupplement voor vegetariërs en veganisten dus!

Onderschat de kracht van de bladeren van de Moringaboom niet! Ze zouden zo’n 300 ziektes kunnen bestrijden #healthy. Zo geven de bladeren onder andere je immuunsysteem een boost, zorgen ze voor een betere vertering, een verlaagde bloeddruk, helpen ze Alzheimer tegengaan, helpen ze blessures beter te genezen en verlagen ze je cholesterolgehalte. Last but not least helpen de Moringabladere het ook in de strijd tegen hart- en vaatziekten en diabetes.

Moringa en de ecologie

Door het hoge aantal proteïnen slaagt de Moringaboom (ook wel wonderboom genoemd) erin om het verbruik van vlees te verminderen en zo onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Perfect om te proberen tijdens de Dagen Zonder Vlees. Ga jij de uitdaging aan om minder/bewuster vlees te eten?

Naast proteïnen helpen de zaden van de Moringa ook het water in de buurt van de boom zuiveren en het zelfs drinkbaar maken. In de droge gebieden van Afrika en Azië kan zo ondervoeding verholpen worden. Een echte wonderboom dus!

Moringa en cosmetica

Niet enkel Moringa eten heeft z’n voordelen! De olie uit de Moringazaden kan je perfect gebruiken in cosmetica, onder andere voor huidverzorging of als massageolie. De olie voedt, verzacht en revitaliseert de rijpere, breekbare of zeer droge huid. Je kan Moringa zelfs gebruiken in je haren om een droge hoofdhuid tegen te gaan. Kortom, iedereen heeft wel een reden om Moringa uit te proberen!

Moringa op je bord

De smaak van Moringa zouden wij bij Florette omschrijven als nootachtig, subtiel, lichtzoet en een klein beetje scherp zoals radijs of mierikswortel. Het poeder van gedroogde Moringabladeren heeft een sterkere smaak dan het poeder zelf. De smaak van de peultjes van de Moringaboom kan je dan weer vergelijken met de smaak van asperges.

Maar hoe voeg je nu een vleugje Moringa toe aan je gerecht? Moringa wordt in verschillende delen van de wereld anders klaargemaakt, afhankelijk van welke delen van de plant nu precies gebruikt.
De bladeren kan je koken zoals spinazie of er een lekker soepje van maken. Je kan de Moringabladeren ook gewoon rauw eten in een lekkere salade of in een dressing. De zaden kan je op hun beurt gewoon eten als erwtjes. De olie van de Moringabladeren kan je perfect gebruiken in de keuken doordat ze rijk is aan overzadigde vetzuren. De wortels kan je schillen en gebruiken in je sauzen of dressings om meer smaak te geven aan je gerechten.

Bij ons worden de Moringabladeren meestal omgezet in poedervorm. Dit poeder kan je gebruiken in je salades, sauzen,… Moringa in je saus of als topping op je pannenkoek? Ontdek hier alvast enkele lekkere ideetjes:

Smoothies en juces met Moringa
Moringakoekjes
Groene alkaline smoothie
Moringa miracle smoothie


 

Reageer via Facebook:

Reacties op dit artikel:

Reageer op dit artikel:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nieuws

Product van
het moment

Jonge bladsla van de zomer

Zorgvuldig geselecteerde jonge bladsla volgens het seizoen : de zomer.

Populair
recept

Kippensalade met blauwschimmelkaas

Een gastronomisch salade

Uitgelichte
blogpost

De kracht van eenvoud

Bij Florette geloven we in de kracht van eenvoud. Eenvoud die een doosje sardientjes verandert in een sterrenmaaltijd. Ontdek hier...