logo

Zo vervang je vlees

08-02-2017Vlees volledig van je menu schrappen of eens veggie eten, topidee! Maar wat kan je zoal gebruiken om vlees te vervangen? Er zijn heel wat verschillende opties en wij bij Florette helpen je graag een handje. Wij zochten enkele gezonde alternatieven voor vlees waar je zo mee aan de slag kan.

Vlees bevat eiwitten, ijzer en vitamine B12. Een goede vleesvervanger moet dus ook eenn of meerdere van deze voedingsstoffen bevatten. Eiwitten kan je halen uit eieren maar ook melkproducten bevatten eiwitten. Naast eiwitten bevatten melkproducten en eieren ook vitamine B12, dit is het moeilijkste te vervangen omdat vitamine B12 alleen voorkomt in dierlijke producten. Ijzer kan je makkelijker aanvullen doordat het voorkomt in heel wat voeding zoals spinazie, bruine bonen, linzen, kikkererwten, broccoli, havermout, sla, rozijnen en kool.

Enkele goede vleesvervangers op een rijtje om te tonen dat je ook gevarieerd vegetarisch kan koken.


Groenten boordevol eiwitten: Peulvruchten

Peulvruchten zoals kikkererwten, linzen en bonen zijn een super alternatief voor vlees. In heel wat vegetarische gerechten zal je ze terugvinden. 100 gram vlees vervang je door een portie van 75gram peulvruchten. Ze bevatten complexe koolhydraten, eiwitten, foliumzuur en calcium. Bovendien zouden ze gunstig zijn voor je cholesterol. Een perfect gezonde vleesvervanger dus. Ga aan de slag met kikkererwten en maak er humus of falafels mee, heerlijk! Of misschien eet je wel liever linzen?


Eieren: een goed alternatief voor vlees?

Eitjes zijn ook een goed vleesvervanger want een ei bevat eiwitten, ijzer en B-vitamines. Maar je kan beter niet dagelijks eieren eten omdat ze veel cholesterol bevatten. Volwassenen kunnen een portie van 100 gram vlees vervangen door twee eieren.
Naast eieren zijn melkproducten zoals kaas en zuivel ook een goede optie. Let wel op want kaas bevat geen ijzer, dus voeg misschien een beetje extra spinazie toe aan je omelet.


Ontdek de vegetarische trend voor 2017: jackfruit

Jackfruit of nangka is een enorme vrucht afkomstig uit India die wel 40kg kan wegen. Bij ons is het nog onbekend maar jackfruit staat in het lijstje van foodtrends voor 2017. Deze vrucht staat in dat lijstje omdat het een supergezond alternatief is voor vlees. De structuur van jackfruit doet ook denken aan vlees wat ervoor zorgt dat het ‘hot’ zal worden in 2017. Klein nadeel aan jackfruit is de hoeveelheid eiwit; die is nogal aan de lage kant. Combineer dit fruit daarom met peulvruchten voor een volwaardige vleesvervanger. In de VS zijn er al burgers op de markt gebracht met jackfruit en linzen of zwarte bonen. Je zou jackfruit al kunnen vinden in je lokale Aziatische winkel voor diegenen die het al eens willen proberen. Voor de anderen wordt het nog even afwachten tot het door de grote warenhuizen opgepikt wordt.


En om je gerecht compleet te maken

Vul je vegetarische maaltijd aan met granen zoals quinoa, boekweit,… en zaden zoals chiazaad of hennepzaad. Deze bevaten een goede hoeveelheid eiwit maar niet genoeg om een vleesvervanger te zijn. Ook verschillende soorten groenten bevatten een aardige hoeveelheid eiwit en kunnen helpen om een vegetariër aan de aanbevolen hoeveelheid eiwit van de dag te komen. Zo bevat een avocado, 200 gram broccoli en 200 gram zoete aardappel ongeveer 5 gram eiwit.

Recept carpaccio van rode biet

Recept pulled jackfruit

Recept vegetarische speltwrap met falafel

Recept stoofpotje met eieren 

Wat zijn jouw favoriete vegetarische gerechten deel ze met ons op Facebook of Instagram.


 

Reageer via Facebook:

Reacties op dit artikel:

Reageer op dit artikel:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nieuws

Product van
het moment

Jonge bladsla van de zomer

Zorgvuldig geselecteerde jonge bladsla volgens het seizoen : de zomer.

Populair
recept

Kippensalade met blauwschimmelkaas

Een gastronomisch salade

Uitgelichte
blogpost

De kracht van eenvoud

Bij Florette geloven we in de kracht van eenvoud. Eenvoud die een doosje sardientjes verandert in een sterrenmaaltijd. Ontdek hier...