°c
0
Terug naar artikels

5 creatieve manieren om de purees van Florette in je maaltijden te gebruiken

08 December 2025

Een groenten- of aardappelpuree kan veranderen in een magisch ingrediënt voor tal van bereidingen.
Een ingrediënt vervangen door puree kan extra smaak en lichtheid geven aan je gerechten. Dat geldt bijvoorbeeld voor deegbereidingen (zoals brood of gebak), maar daar houdt het niet op.

Een gratin met een twist

Aardappelgratin is een van die winterklassiekers die troost en zachtheid bieden. Voor een originele versie kun je de aardappelschijfjes vervangen door wortelpuree van Florette. Zo krijg je een kleurrijker en lichter gerecht.

Ons receptidee:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Leg in een ovenschaal een laagje gewokte groenten (wortelen, prei, champignons …).
  • Voeg de wortelpuree van Florette toe.
  • Bestrooi met geraspte kaas.
  • Bak in de oven op 180°C gedurende 20 minuten tot de bovenkant mooi gegratineerd is.


Knapperige hartige wafels

Hartige wafels zijn een heerlijk alternatief voor traditionele pancakes of pannenkoeken bij de brunch. Ze zijn ook perfect als voorgerecht of bij het aperitief. Voor een knapperige buitenkant en luchtige binnenkant kun je aardappelpuree toevoegen aan het wafelbeslag.

Ons receptidee:

  • Meng 200 g puree van Florette met 150 g bloem, 2 eieren, 1 theelepel gist en 100 ml melk.
  • Voeg eventueel extra ingrediënten toe zoals kaas, kruiden of verse tuinkruiden.
  • Bak het beslag in een heet wafelijzer gedurende 3 tot 5 minuten tot de wafels goudbruin en knapperig zijn.
  • Serveer eventueel met een knapperige salade.

Taartdeeg met puree

Voor een hartige taart of quiche die lichter is anders, kun je aardappelpuree verwerken in het deeg. Dit zorgt niet alleen voor een unieke smaak, maar maakt het ook minder calorierijk en gemakkelijker te verteren. Je gasten zullen versteld staan!

  • Ons receptidee:
    Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Meng 300 g puree van Florette met 1 ei en 50 g bloem tot een stevige massa.
  • Verdeel dit mengsel in een met bakpapier beklede taartvorm en druk goed aan.
  • Bak de taartbodem 15 minuten voor.
  • Voeg je favoriete vulling toe.
  • Bak de taart in de oven tot ze goudbruin is.

Een originele hachis parmentier

Een klassieker waar jong en oud van houdt. Voor een evenwichtigere versie met extra groenten kun je de aardappelpuree vervangen door wortelpuree. Dit geeft je gerecht een lichtzoete toets die verslavend lekker is. Kinderen zijn er dol op!

Ons receptidee:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bak 500 g gehakt in een pan met 1 fijngesneden ui en 2 fijngehakte teentjes knoflook.
  • Voeg kruiden naar smaak toe en blus eventueel af met rode wijn of bouillon. Laat 15 tot 20 minuten sudderen.
  • Verdeel de vleesvulling over een ovenschaal, en bedek met wortelpuree.
  • Bestrooi met geraspte kaas en bak 25 tot 30 minuten in de oven op 180°C tot de bovenkant goudbruin is.

Zachte buns voor je burgers

Wil je onweerstaanbare burgers maken? Ga dan voor zelfgemaakte buns! Het geheime ingrediënt van zachte hamburgerbroodjes is aardappel – in de vorm van puree. Met de puree van Florette sla je de stap van aardappelen koken over en win je tijd.

Ons receptidee:

  • Meng 300 g bloem, 150 g puree van Florette, 1 zakje bakkersgist, een snuifje zout, 1 eetlepel suiker, 1 ei en 100 ml lauwwarme melk.
  • Kneed tot een soepel deeg.
  • Laat 1 uur rijzen en vorm dan ronde broodjes.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bestrijk de broodjes met eigeel, bestrooi ze eventueel met sesamzaadjes en bak ze 20 minuten in de oven op 180°C.