°c
0
Terug naar artikels

7 tips om je sla langer vers te houden

24 February 2022

Groene sla is rijk aan vitamines en mineralen en bevat weinig calorieën. Geen wonder dus dat ze in alle seizoenen op alle tafels opduikt! Er bestaan bovendien duizend-en-één manieren om sla te bereiden. Maar toch kent deze groente een behoorlijk zwakke plek: je kan sla moeilijk bewaren. Hier zijn onze tips om je sla langer vers te houden!

Groene sla is een verse, knapperige, lekkere groente die zich leent voor talloze smakelijke recepten. Wat de minpunten betreft, laat sla zich erg slecht bewaren.

Gelukkig bestaan er verschillende manieren om te voorkomen dat je sla zwart en flets uit de koelkast komt. Hier zijn onze 7 tips om je sla langer vers te houden!

Je sla in de koelkast bewaren

Als je sla al na twee dagen flets is, is dat meestal te wijten aan een slecht bewaarproces. Vaak komt dit door de vochtigheid van de sla, die het bederf versnelt.

Om dit te vermijden, maak je best de blaadjes van de sla los van zodra je thuiskomt en was je elk blad grondig om overtollig zand, aarde of kleine insecten te verwijderen die tussen de slablaadjes verstopt kunnen zitten. Wring de sla daarna uit met een centrifuge om al het water te verwijderen.

Eens de blaadjes goed droog zijn, bedek je ze met absorberend keukenpapier, stop je ze in een Tupperware en bewaar je ze in de koelkast. Met dit advies zou je je sla tot tien dagen moeten kunnen bewaren.

Goed om weten

Zet je sla onderaan in de koelkast of in de groentelade. Daar is de temperatuur niet te laag. In een te koude zonde kan de sla verbranden en dus sneller bederven.

De techniek van de vaatdoek

Volg het advies dat we je hierboven al hebben aangeraden nadat je je sla hebt gekocht: maak zorgvuldig alle blaadjes los en was ze een voor een.

Droog ze af en leg ze in een propere en droge vaatdoek. Sluit daarna de vaatdoek en stop alles in de koelkast. Met deze techniek zou je sla 5 à 6 dagen fris moeten blijven.

Goed om weten

Als je je sla langer wil bewaren, snij je de slabladeren beter niet met een mes maar pluk je ze los met de hand. Het metaal van het mes kan immers een oxiderend effect hebben op de sla en voortijdig bederf in de hand werken.

De weldaden van witte azijn

Nog een handige tip om sla langer te bewaren: gebruik witte azijn.

Dompel je vooraf schoongemaakte slabladeren onder in een grote hoeveelheid koud water waaraan je witte azijn hebt toegevoegd. Wacht een tiental minuten vooraleer je de slabladeren er weer uit haalt en ze in een plastic zak in de koelkast stopt.

Met deze methode zal je een tiental dagen van een frisse sla kunnen genieten.

In een diepvrieszak

Veel mensen hebben hun sla al proberen vers te houden in een diepvrieszak. Het geheim om deze techniek te doen werken is om onderaan de diepvrieszak keukenpapier te stoppen. Dit zal de vochtigheid opvangen in de plaats van de slabladeren.

Bewaartijd van je sla met deze tip: tot 7 dagen.

Sla in de slakom!

Wat is er natuurlijker dan een sla in een slakom? Met deze techniek hoef je je sla zelfs niet te wassen!

Stop je sla in een grote slakom om hem te laten ademen. Bedek de slakom vervolgens met plasticfolie en stop hem onderaan je koelkast, in een minder koude zone. Nu kan je er sla uitnemen wanneer je maar zin hebt en hoef je enkel de folie er terug over te trekken!

Een opgeblazen tip om sla te bewaren

Voor een originelere manier om je sla te bewaren heb je plastic zak nodig. Plaats er voorzichtig al je slabladeren in, blaas de zak vervolgens op en sluit hem meteen af met een elastiek.

Plaats de opgeblazen zak nu in je groentelade. Het koolstofdioxide in de zak zal de sla langer bewaren. Met deze tip blijft je sla minsten een week goed!

Geef je sla een gesuikerd bad

Ziet je sla er ondanks al deze slimme tips toch maar slapjes uit als je ze uit de koelkast haalt? Geen paniek! Er bestaat een heel eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat ze weer kleur krijgt.

Dompel je fletse sla onder in lauw water en meteen daarna in ijskoud water waaraan je een koffielepel suiker hebt toegevoegd. De thermische schok zal je fletse sla in amper enkele minuten weer opfrissen.

Goed om weten

De sla van Florette is beschikbaar in zakjes van 45 tot 200 gram om tegemoet te komen aan al je behoeftes. Dankzij hun specifieke bewaarmethode kan je de sla van Florette langer bewaren en hoef je niet te wassen vooraleer je ze eet.

Da’s eenvoudiger en handig!

Zin in lekkere recepten om te genieten van je verse sla? Bekijk onze receptenmodule!

Andere
leuke artikels