°c
0
Terug naar artikels

8 tips om uien te snijden zonder te huilen

16 May 2022

Je houdt ervan om je gerechten te garneren met uien, maar je bent minder enthousiast over het idee om ze in stukjes te snijden. Er bestaan veel manieren om uien zonder al te veel ongemak te snijden. Hier volgen enkele handige tips.

Weet je waarom uien je aan het huilen maken? Tijdens de groei nemen uien zwavel op uit de bodem en slaan die op in hun cellen. Als je de ui snijdt, maak je die cellen kapot waardoor een chemische reactie ontstaat die sulfeenzuur produceert. Dit is uiterst vluchtig en heeft hetzelfde effect als traangas. Het tast de slijmvliezen van je ogen aan, waardoor tranen en prikkeling ontstaan. Kortom, het gaat om een verdedigingsmechanisme van de ui.

Wil je deze smaakmaker in je gerechten gebruiken? Hier volgen een reeks tips om je te helpen uien te snijden zonder tranende ogen.

1. De techniek van de chef-koks

De eerste eenvoudige en doeltreffende methode, die door veel professionele koks wordt toegepast, is die met nat keukenpapier. Wanneer je dit naast de snijplank legt, zal het water de uitgestoten deeltjes opvangen. Uien snijden onder een straaltje water heeft hetzelfde effect, maar dat is minder gunstig voor je portemonnee.

Er wordt gezegd dat deze methode ook werkt met een glas water.

2. De kracht van koude

Koude is een goede bondgenoot als je uien wilt snijden. In het ideale geval leg je de uien een uur in de diepvries voordat je ze snijdt. Als je niet genoeg tijd hebt, is 15 minuten genoeg, maar het effect zal minder sterk zijn. De koude zal de moleculen bevriezen, waardoor het zuur niet kan vrijkomen.

Je moet wel weten dat de smaak van de ui niet hetzelfde zal zijn.

3. Snijden in de wind

Een ander natuurlijk element dat je kan helpen om deze smaakmakers met een gerust hart te snijden, is de wind. Of tenminste de verluchting. Als je uien snijdt in een goed geventileerde ruimte, zullen de moleculen weggeblazen worden. Als er niet genoeg luchtstroming in je keuken is, zal het snijden onder een werkende afzuigkap hetzelfde effect hebben.

4. Gebruik een goed mes

Door een mes met tanden of een onscherp mes te gebruiken, plet je de cellen die het zuur bevatten. Hierdoor verspreidt het zuur zich meer en ga je huilen. Het geheim is dus om een scherp mes zonder tanden te gebruiken.

5. Een vleugje chemie

We horen vaak dat koken een wetenschap is. Door het lemmet van je mes in te smeren met citroensap, kan je rekenen op een chemische reactie. De zuurgraad van de citroen heeft de eigenschap de zuurgraad van de ui op te vangen en te doen verdwijnen.

6. Doe eens belachelijk

Een niet te evenaren methode is die met de zwem- of skibril. Omdat het gas niet in je ogen kan geraken, kan het je ook niet laten huilen. Je bent dan misschien niet klaar voor een modeshow, maar je zal ook niet het gevoel hebben dat je de hele avond gehuild hebt. De enige voorwaarde opdat deze methode zou werken is dat de bril hermetisch aansluit op je gezicht.

7. Op grootmoeders wijze

Prik broodkruim op het uiteinde van je mes. Dit zal de moleculen van de ui opvangen.

8. De radicale techniek

Heb je een mandoline of een mixer en heeft het geen belang hoe de ui eruit komt te zien? Gebruik ze dan! Deze radicale oplossing zal je veel tijd besparen.

Er zijn dus voldoende handige tips om uit te proberen. Als je het jezelf echter gemakkelijk wilt maken voor bepaalde recepten, zoals salades, kan je eventueel kant-en-klare mengelingen kopen waarin al uien zijn verwerkt, zoals kropsla met rode uien

Andere
leuke artikels