Bereid je voor op de lente met onze detoxsalades
10 March 2025
De lente staat voor de deur. En dus is het tijd om de gifstoffen die zich tijdens de winter hebben opgehoopt, kwijt te raken door groenten te eten met ontgiftende eigenschappen.
Met de komst van de lente en de terugkeer van het mooie weer ontwaakt ook ons lichaam. Dit is het ideale moment om het te ondersteunen met een detoxkuur. In de winter heeft ons lichaam immers afvalstoffen opgehoopt, voornamelijk door calorierijkere voeding in combinatie met minder lichaamsbeweging.
Maart: de ideale maand voor een detox
Nu de dagen langer worden, is er meer daglicht en krijgt ons lichaam op natuurlijke wijze weer energie. We kunnen weer gaan sporten in de buitenlucht en onze voeding lichter maken met seizoensgroenten en rauwkost die geleidelijk weer beschikbaar zijn: sla, veldsla, rucola, jonge bladsla, enz.
Een detox in de lente helpt je ook om je voor te bereiden op de zomer. Als je spijsvertering in topvorm is en je immuunsysteem een boost heeft gekregen, kun je eventuele overdaad in de vakantieperiode voor zijn.
Salades en rauwe groenten zijn onze detox-bondgenoten
Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten en omega-3
De beste bondgenoten voor een geslaagde detox zijn groenten en fruit, want die zijn rijk aan antioxidanten. Omega 3-vetzuren zijn ook uitstekend voor je gezondheid, dus aarzel niet om die te eten. Ze zitten in peulvruchten en vette vis.
Drink water
Om gezond te blijven, moet je natuurlijk voldoende water drinken (minstens 1,5 liter per dag). Goed gehydrateerd blijven helpt om opgehoopte gifstoffen af te voeren.
H3. Vermijd bepaalde voedingsmiddelen
Bepaalde voedingswaren moet je vermijden. Dit geldt onder meer voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan suiker of aan verzadigde vetten, bepaalde dierlijke producten, alcohol en koffie.
Een paar ideeën om je te inspireren
Gezonde en smaakvolle salades
Om je lentedetox op te vrolijken, is er onze pittige rucola met zijn uitgesproken smaak. Het ideale ingrediënt voor een tapenade die je een vitaliteitsboost geeft. Heerlijk bij het aperitief, in combinatie met broodstengels of geroosterd brood.
Om een salade te maken met een ontgiftende werking op je nieren en lever, gebruik je onze Sweet Trio-mengeling met veldsla, rucola en rode biet. Voeg kerstomaatjes toe voor een zuurtje, avocado voor een zoetje, pompelmoes voor een bittertje en een paar pecannoten. Zo verkrijg je een uitgebalanceerd gerecht qua smaak en voedingsstoffen.
De Essential Gourmet is de perfecte begeleiding bij een hartige taart met kerstomaten en geitenkaas. Een perfect recept voor in de lente, maar ook erg smakelijk in de zomer. Veldsla, krulandijvie en radicchio vormen een heerlijke combinatie bij al je lentegerechten.
Zuiverende sappen
Zelfgemaakte sappen worden vaak aanbevolen om het lichaam te zuiveren. Om doeltreffend te zijn, is het geheim dat je er niet te veel fruit in doet, om te vermijden dat je te veel suikers binnenkrijgt. Geef ook de voorkeur aan mengelingen van fruit en groenten.
Hieronder vind je 3 recepten van detox-sappen om je lichaam een boost te geven, ‘s ochtends of tijdens de dag. Ze zijn heel eenvoudig te maken: mixen met een blender volstaat. Was en schil op voorhand de ingrediënten indien nodig.
• Wortel- en sinaasappelsap voor vitaliteit
Antioxidant, goed voor de huid en het immuunsysteem.
- 3 wortelen
- 1 uitgeperste sinaasappel
- 1/2 appel
- 1 klein stukje verse kurkuma (of een snufje kurkumapoeder)
- 1 cm gember
- een beetje water
• Sap met radijzen voor de spijsvertering
Stimuleert de lever en bevordert de spijsvertering.
- 6 radijzen
- 1 groene appel
- 1/2 komkommer
- 1/2 uitgeperste citroen
- een handvol peterselie
- 200 ml water of kokoswater
• Detox-sap met rucola
Rijk aan chlorofyl, antioxidant en goed voor de spijsvertering.
- 1 handvol rucola
- 1 groene appel
- 1/2 komkommer
- 1/2 uitgeperste citroen
- 1 stengel selderij
- 200 ml water of kokoswater