°c
0
Terug naar artikels

De 7 foodtrends die 2022 zullen markeren

21 April 2022

Wat zijn dit jaar de belangrijkste foodtrends? Welke voedingsmiddelen, recepten en culinaire ervaringen zullen hun stempel drukken op 2022? We maken een overzicht van wat ons te wachten staat!

De pandemie heeft geleid tot ingrijpende veranderingen in onze levensstijl en gewoonten. De gezondheidscrisis heeft onze belangstelling voor milieu, nieuwe technologieën en persoonlijk welzijn aanzienlijk vergroot.

Ook de voedings- en restaurantsector werden zwaar getroffen door deze pandemie. Hier zijn de 7 foodtrends die 2022 zullen markeren!

De terugkeer van grootmoeders recepten

Dit is ongetwijfeld DE foodtrend van het jaar! Sinds het begin van het jaar merken we in verschillende restaurants, maar net zo goed bij gezinnen, de comeback van traditionele, gezellige, familiale en lokale recepten. Kortom, de recepten die onze grootmoeders met plezier klaarmaakten: Vlaamse karbonades, kalfsblanquette, uiensoep, gegratineerd witloof, waterzooi, enz.

Deze terugkeer naar de basis wijst op ons verlangen om, na maanden van gedwongen scheiding, elkaar opnieuw te ontmoeten en een gezellig, hartverwarmend gerecht te delen.

Dus aarzel niet om in oude familieschriftjes en boeken te snuffelen om de smakelijke recepten van weleer nieuw leven in te blazen!

De keuken die je laat reizen

Een traditionele keuken, ja … maar ook internationaal! Nadat we maanden niet hebben kunnen reizen, snakken sommigen naar culinair escapisme. In 2022 zijn de populaire gastronomische bestemmingen te vinden op het Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse continent. En dan hebben we het met name over Peru, dat meermaals uitgeroepen werd tot beste culinaire bestemming ter wereld.

Wie heeft vandaag nog nooit gehoord van de beroemde ceviche, de Zuid-Amerikaanse bereiding op basis van rauwe en gemarineerde vis of schaaldieren? Of chimichurri, de populaire Argentijnse smaakmaker die tegenwoordig overal ter wereld op tafel komt?

De eeuwenoude methode van fermentatie

In dezelfde geest van terugkeer naar de basis maken bepaalde eeuwenoude procedés opnieuw opgang. Dit geldt met name voor een van de oudste bewaringsmethodes: fermentatie. Een techniek die bovendien inspeelt op de trends van dit moment – healthy, zero waste en vegetarisch.

Deze bewaringsmethode in luchtdichte bokalen – en dus zonder zuurstof – zorgt ervoor dat de suikers die van nature aanwezig zijn in voedsel (vlees, groenten, vis, fruit, enz.) worden omgezet door micro-organismen (gisten, bacteriën, schimmels, enz.). Zo wordt het niet alleen mogelijk om het voedsel te bewaren, de fermentatie ontwikkelt ook nieuwe aromatische verbindingen.

Voorbeelden van gefermenteerd voedsel zijn groentenpickles, zuurkool, maar ook miso, een Japanse smaakmaker die steeds populairder wordt bij ons.

Ga voor groen dankzij de blauwe zones

In sommige delen van de wereld leven mensen doorgaans langer, met opmerkelijk lage percentages hartaandoeningen, kanker, diabetes en obesitas. Deze gebieden, met een indrukwekkende concentratie van honderdjarigen, worden de ‘blauwe zones’ genoemd. Het gaat om de regio’s Ikaria (Griekenland), Okinawa (Japan) en de provincie Ogliastra op Sardinië.

De lange levensduur van de inwoners wordt onder andere toegeschreven aan hun gezonde dieet dat rijk is aan voedingsstoffen. Inspireer je op de blauwe zones en gebruik in je recepten:

peulvruchten (kikkererwten, linzen, bonen, enz.), rijk aan vezels en een belangrijke bron van eiwitten;

noten, rijk aan eiwitten, vitamines en mineralen;

olijfolie, samengesteld uit vetzuren en antioxidanten;

bosbessen, rijk aan vitamine C en antioxidanten[1];

haver of gerst, bekend om hun cholesterolverlagende werking.

Slow Foodschakelt een versnelling hoger

Slow Food is een benadering die een terugkeer naar de basis promoot door gezond en duurzaam te koken. Sterker, Slow Food is een concept dat ons doet beseffen dat ons voedsel een positieve impact kan hebben op het mondiale systeem.

In de praktijk betekent Slow Food:

– kiezen voor lokale, seizoensgebonden en duurzame producten;

– het bereiden van maaltijden met een lage milieu-impact;

– het waarderen van voedsel voor al zijn voordelen;

– genieten van samen te tafelen en maaltijden te delen.

Deze internationale beweging gebaseerd op de principes van “lekker, puur en eerlijk” ontstond in Italië in de jaren 80. Ze maakt een sterke comeback in 2022 dankzij de verschillende concepten van eco-gastronomie die door steeds meer grote chef-koks over de hele wereld worden omarmd.

Op ontdekkingstocht naar superfoods

In deze zoektocht om smaakgenot te combineren met welzijn, zou 2022 de hoofdrol moeten geven aan superfoods. Deze voedingsmiddelen, die bekend staan ​​om hun “buitengewone” kwaliteiten, zijn voedzaam voor de huid en het lichaam. Ze zijn een weldaad voor onze organen en spieren en échte natuurlijke boosters!

Enkele van de meest populaire superfoods zijn:

moringa, een plant afkomstig uit West-Afrika, zeer stimulerend en rijk aan vitamine C, magnesium en calcium;

zeewier, boordevol antioxidanten en omega 3;

spruiten, rijk aan vitamine B6 en foliumzuur;

tijgernoten, vezelrijke knolletjes en een uitstekende bron van plantaardige eiwitten;

yuzu, een supertrendy citrusvrucht die het immuunsysteem stimuleert.

Buitengewone culinaire ervaringen

Tot slot is er de bevinding van The Fork, het beroemde Franse online reserveringsplatform voor restaurants. Het stelt dat in 2022 de culinaire en gastronomische ervaring verder zal gaan dan het bord[2].

In 2022 zullen nieuwe, steeds gekkere gastronomische ervaringen ingang vinden: dineren in het donker, met de voetjes in het water, …

En er is ook geen enkele reden waarom technologie, die in elke vezel van onze samenleving is doorgedrongen, aan de keukendeur halt zou houden. Sommige restaurateurs zetten in op augmented reality, bijvoorbeeld door speciale brillen aan te bieden om de menukaart in 3D te bekijken of om een ​​overzicht te geven van de gerechten. Anderen wagen zich misschien op de metaverse- of NFT-markt om hun klanten een ongekende ervaring te bieden.

Ben je op zoek naar een 100% healthy bereiding? Ontdek hier onze beste recepten!


[1] https://www.santemagazine.fr/alimentation/aliments-et-sante/fruits/5-bonnes-raisons-de-manger-des-myrtilles-190888

[2] https://www.thefork.fr/blog/tendances-food-quallons-nous-manger-en-2022

Andere
leuke artikels