°c
0
Terug naar artikels

De geheimen van een dressing die je salades nog lekkerder maakt

29 June 2022

Met de terugkeer van het warme weer, krijgen we weer zin in salades. Wil je ze verfijnen met een dressing? Dan verklappen we je al onze geheimen!

Met het warme weer maken salades en andere evenwichtige maaltijden hun comeback. Wil je eens wat anders dan de traditionele dressing? Hier volgen enkele geheimen waarmee je je gasten zal verrassen.

Varieer met azijn!

De eerste stap is de keuze van de juiste ingrediënten. Het hoofdingrediënt is meestal azijn. Aarzel echter niet om een van de vele bestaande azijnen op de markt uit te testen en de smaakpapillen van je gasten te verrukken.

Wijnazijn blijft een veilige keuze! Of het nu witte, rode of roséwijn is, of zelfs champagne, hij zal perfect samengaan met jouw dressings.

Een andere sterazijn in onze keukens: balsamicoazijn! Hij komt uit Noord-Italië en wordt gemaakt van wijnmost die in vaten is gegist. De smaak is een beetje zoet en uitgesproken, precies genoeg om je salades meer pit te geven! Als je niet van deze lichtzoete toets houdt, kun je altijd kiezen voor sherryazijn.

Stem de olie af op de azijn

Naast azijn, is olie het tweede essentiële ingrediënt van een geslaagde dressing. Bepaalde mengsels worden echter afgeraden.

Een fruitige olie gaat bijvoorbeeld goed samen met een milde azijn (zoals ciderazijn of witte wijnazijn). Citroensap is een goed alternatief, net als balsamicoazijn!

Neutrale oliën (zonnebloemolie, koolzaadolie, enz.) zijn perfect in combinatie met sterke azijnsoorten (zoals sherry- of oude wijnazijn). Sterke mosterd en bepaalde specerijen zoals kerrie of gember gaan ook goed samen met deze producten. Wees echter voorzichtig dat je niet te veel gebruikt.

Vermijd echter het mengen van twee fruitige oliën. Mocht je echt willen, dan kun je aan een fruitige olie een neutrale olie toevoegen (bijvoorbeeld zonnebloem-, soja- of druivenpitolie).

Een dressing op basis van groenten? Waarom niet!

Groenten zijn niet enkel voor in de salade! Je kunt bijvoorbeeld tomaat of zelfs mango aan je dressing toevoegen, mocht je liefhebber zijn van zoetzuur.

Niets is eenvoudiger dan dat. Leg de tomaten een minuut in kokend water, spoel ze af met koud water en ontvel ze. Meng ze dan met knoflook, mosterd, azijn, olie, zout en peper. Ideaal om je salade op een originele manier te pimpen.

Voor de kruiding is de juiste timing belangrijk.

Voeg het zout toe aan het begin van de bereiding. Zout zal enkel oplossen in azijn. Door met het zout te beginnen, voorkom je dat het samenklontert.

De peper en de kruiden moeten als laatste worden toegevoegd, om alle smaken te vrijwaren.

Wees origineel!

Aarzel niet om buiten de lijntjes te kleuren! Je hoeft je niet te beperken tot olie, azijn, mosterd of mayonaise. De mogelijkheden zijn eindeloos en je kunt altijd experimenteren. Waarom bijvoorbeeld geen sjalotten toevoegen? Dit zal de smaak van je bereiding versterken en het geheel wat pikanter maken.

Je kunt ook kruiden toevoegen. Of je ze nu in de supermarkt koopt of in een kleine ambachtelijke winkel, ze zullen meer smaak geven aan je bereiding!

Een probleem met de smaak?

Ook bij een dressing bestaan er geen problemen, maar enkel oplossingen! Als je te veel azijn hebt gebruikt, kun je een eetlepel olie, een theelepel melk en een beetje suiker toevoegen. Je kunt ook een samengeknepen bolletje brood onder de salade schuiven. Op deze manier wordt de dressing en vooral de azijn opgezogen.

Je hebt net je dressing geproefd en je vind hem wat flauw? Je hebt zeker een geschikt ingrediënt in je keuken! Een beetje sojasaus of smaakmakers zoals sjalot, knoflook of ui geven je recept extra pit.

Met deze tips maak je een dressing die uitstekend bij onze slavariëteiten past!

Andere
leuke artikels