°c
0
Terug naar artikels

De trend van batchcooking

27 September 2023

Al je maaltijden voor de week op voorhand plannen? Dat kan met batchcooking. Een beetje organisatie en klaar! We vertellen je alles over dit concept en vooral hoe je het beste kunt beginnen.

Het bereiden van maaltijden kan snel veel tijd en energie kosten. Het is normaal dat je na een lange werkdag niet altijd gemotiveerd bent om nog te koken.

Laten we samen batchcooking ontdekken om je te helpen bij het bereiden van evenwichtige gerechten.

Wat is batchcooking?

Op voorhand koken is natuurlijk niets nieuws. De term batchcooking dook echter voor het eerst op in New York in de jaren 2000. Mensen met weinig tijd konden cursussen volgen om te leren hoe ze maaltijden voor meerdere dagen konden bereiden.

Op het eerste gezicht lijkt dit misschien ingewikkeld om te doen. Maar met een beetje planning is het best mogelijk. Het concept krijgt elk jaar meer aanhangers.

Wat zijn de voordelen van batchcooking?

Zoals we net hebben gezegd, kun je alle maaltijden voor de week in slechts een paar uur klaarmaken. Het eerste voordeel is dat je kostbare tijd bespaart, die je vervolgens aan je gezin of jezelf kunt besteden.

Door je weekmenu te plannen, kun je ook een nauwkeurige boodschappenlijst opstellen. Op die manier kun je duidelijk bepalen wat je nodig hebt. Zo vermijd je de fameuze sortering van de koelkastinhoud, waarbij je de houdbaarheidsdata controleert. Een goede manier om voedselverspilling tegen te gaan.

Je kunt ook je energieverbruik verminderen door bepaalde keukenapparatuur voor meer dan één maaltijd te gebruiken. Maak bijvoorbeeld van de gelegenheid gebruik om verschillende gerechten samen in de oven te bereiden.

Batchcooking is ook een kans om gezonder te eten. Na een lange dag is het verleidelijk om snel wat pasta te koken of een gerecht te bestellen bij een restaurant in de buurt. Door je maaltijden van tevoren te bereiden, kun je kiezen voor evenwichtige, gezonde maaltijden. Ook al biedt calorierijkere voeding een zekere troost, je zult toch blij zijn dat je na een lange dag een gezonde maaltijd eet.

Eindelijk ook gedaan met de eeuwige vraag “Wat eten we vanavond?”. Je zult een gerust gevoel hebben, wetende dat je maaltijd klaar is en dat je hem alleen nog maar hoeft op te warmen.

Tips om te beginnen met batchcooking

Natuurlijk kun je bij batchcooking niet zomaar improviseren. Sterker nog, op het eerste gezicht zie je misschien meer nadelen dan voordelen. Hier zijn enkele tips om je te helpen het meeste uit je tijd in de keuken te halen.

Voordat je de sprong waagt

Voordat je begint met de planning van je menu’s, moet je ervoor zorgen dat je genoeg recipiënten hebt voor al je maaltijden. Idealiter kies je voor luchtdichte glazen verpakkingen die zich gemakkelijk laten opwarmen in de microgolfoven. Bereken dus hoeveel recipiënten je nodig hebt. Ben je van plan om twee maaltijden per dag te bereiden? En voor hoeveel personen ga je dat doen?

Plan je kooksessie

Heb je besloten om de sprong te wagen? Bepaal allereerst het meest geschikte moment voor je kooksessie. Houd er rekening mee dat die twee tot drie uur van je dag in beslag kan nemen. Afhankelijk van de gekozen periode moet je beslissen welke recepten je gaat bereiden. Waarom niet van de gelegenheid gebruik maken om je gezin erbij te betrekken? Kies bij voorkeur voor seizoensgebonden gerechten! Als je je recepten hebt bepaald, is het tijd om je boodschappenlijstje op te stellen en naar de supermarkt te gaan.

Tijdens het koken

Het hele punt van batchcooking is om efficiënt te zijn. Wees georganiseerd als je aan je kooksessie begint. Begin met het voorbereiden van alle ingrediënten die je nodig hebt, of het nu voor de maaltijden zelf is of voor de essentiële smaakmakers, zoals kruiden bijvoorbeeld.

Dit advies geldt ook voor het keukengerei. Controleer of alles wat je nodig zou kunnen hebben schoon en bij de hand is. Vergeet niet om voor recepten die je voor de eerste keer klaarmaakt de bereidingsstappen uit te printen.

Als alles klaar is, hoef je alleen nog maar te koken! Vergeet niet om wat je gaandeweg niet meer nodig hebt weer op te bergen. Als al je gerechten klaar zijn, laat je ze afkoelen en zet je ze in de koelkast. Op de grote dag hoef je ze dan alleen nog maar op te warmen. En waarom je maaltijd niet laten vergezellen door een salade van Florette voor een fris accent?

Smakelijk!

Andere
leuke artikels