°c
0
Terug naar artikels

De zomer is terug op je bord!

21 June 2023

Met de terugkeer van de zomer is het tijd om je gerechten wat pittiger en zomerser te maken. Hier is een overzicht van typische zomergroenten en onze favoriete recepten!

De zomer is terug in het land. Het is tijd om weer wat kleur op ons bord te toveren, zodat ons lichaam de vitamines krijgt die het in de zomer nodig heeft. Tijdens de zomer is het bijvoorbeeld aan te raden antioxidanten in te nemen, met name vitamine E, C en A. Deze zitten vooral in noten, citrusvruchten, tomaten en wortelen.

Vandaag hebben we een aantal recepten op een rijtje gezet die het zonnetje op je bord brengen en je blij zullen maken. Want we willen je natuurlijk altijd gerechten aanbieden die zowel gezond als lekker zijn!

Enkele typische zomergroenten

Laten we eerst even kijken naar enkele zomergroenten, zodat je deze gemakkelijker kunt uitkiezen om in je maaltijden te verwerken. Denk voor je zomerse salades aan sla of rode biet, vooral in juli. Sla is rijk aan antioxidanten en vitamine A, K en B9. Rode biet bevat ook grote hoeveelheden vitaminen.

De zomer betekent ook de terugkeer van verse kruiden. Door ze rechtstreeks in je gerechten te gebruiken, behoud je al hun goede eigenschappen. Basilicum en bieslook, bijvoorbeeld, komen altijd van pas.

Maar ook andere typische zomergroenten maken hun comeback in de winkel: tomaten, paprika’s, aubergines, enz. Stuk voor stuk boordevol vitamines en mineralen!

Onze zomerrecepten

Ontdek onze favoriete recepten om de terugkeer van de zomer te vieren!

Hartige taart met zomergroenten

Voor dit recept heb je nodig:

  • 2 courgettes
  • 1 rode peper
  • 1 aubergine
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 3 tomaten
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 rol kruimeldeeg
  • 1 zakje salade Bordje krotant van FLORETTE
  • zout, peper en basilicum
  • olijfolie

Verwarm allereerst je oven voor op 200 graden. Snijd de paprika in reepjes, de courgette en aubergine in plakjes en de tomaten in blokjes. Snipper ook de ui en pers de knoflook. Spreid het deeg uit in een licht bebloemde bakvorm. Prik met een vork gaatjes in het deeg en verdeel er dan de tomatenpuree over.

Verhit tegelijkertijd een koekenpan met een beetje olie en fruit de knoflook en de ui een drietal minuten. Zet de tomaten even opzij, voeg de rest van de groenten toe aan de pan en bak ze ongeveer tien minuten. Voeg dan de tomaten toe. Doe alle groenten in de bakvorm en zet deze 15 tot 20 minuten in de oven.

Tijdens het bakken kun je de salade bereiden, wat je bereiding een frisse boost geeft. Breng op smaak naar eigen voorkeur.

Salade van verse meloen, mozzarella en avocado

We stellen je een eenvoudig en doeltreffend recept voor dat je gasten zal verheugen tijdens een geïmproviseerde zomermaaltijd. Dit heb je nodig:

  • 1 meloen
  • 1 zakje slaharten van Florette
  • 2 avocado’s
  • 1 tomaat
  • 200 g mozzarella
  • 4 takjes peterselie
  • ½ bosje bieslook
  • 6 blaadjes basilicum
  • 2 eetlepels vinaigrette-balsamicoazijn

Start je voorbereiding met het vruchtvlees uit de avocado te halen, en het vervolgens in kleine blokjes te snijden. Doe hetzelfde met de meloen. Laat de mozzarella uitlekken en snijd hem in kleine stukjes. Doe deze ingrediënten in een schaal, voeg de fijngehakte peterselie, bieslook en basilicum toe. Besprenkel met de vinaigrette en zet de schaal in de koelkast!

Ga voor meer inspiratie naar onze speciale rubriek!

Andere
leuke artikels