Een bordje troost
15 November 2023
Kou, korte dagen, regen … Al deze elementen kunnen ervoor zorgen dat we op zoek gaan naar wat troost. Dus delen we graag met jou onze beste hartverwarmende recepten.
Het is volop herfst. De kou is terug, de dagen worden steeds korter en de regen is ook vaak van de partij. Allemaal factoren die kunnen leiden tot een klein dipje. Wat kun je dan beter doen dan jezelf trakteren op een hartverwarmende maaltijd?
Er zijn heel veel recepten voor comfortfood. We hebben er enkele uitgekozen om je te inspireren op die grijze, en soms wat moeilijkere dagen.
Mac & cheese
Mac & cheese komt rechtstreeks uit de Verenigde Staten en is de perfecte manier om opnieuw een glimlach op je gezicht te toveren na een sombere dag. Hier is een gezondere versie van het origineel. Voor dit recept heb je nodig:
- 400 g pompoen
- 200 g melk
- 250 g pasta
- 125 g geraspte cheddarkaas
- ijsbergsla
- azijn
- olie
Begin met het stomen van de pompoen gedurende ongeveer dertig minuten. Pureer hem dan terwijl je de melk toevoegt. Ondertussen kun je de pasta koken. Let erop dat je één minuut toevoegt aan de kooktijd die op de verpakking staat. Doe alles in een ovenschaal, bestrooi met de cheddarkaas en laat gratineren.
Leg de ijsbergsla apart in een schaal en breng deze op smaak met olie en azijn.
Hachis parmentier
Ovenschotels zijn vaak ook hartverwarmende gerechten. Hachis parmentier is daarop geen uitzondering. Voor de bereiding ervan heb je nodig:
- 1 kg aardappelen
- 400 g rundergehakt
- 100 g geraspte gruyèrekaas
- 1 ui
- 1 wortel
- 100 g boter
- peterselie
- een zakje jonge bladsla en pitten.
Begin met het maken van een puree, voeg de boter toe en breng op smaak met zout en peper. Pel de ui en schil de wortel. Hak de groenten fijn, samen met de peterselie. Bak alle groenten samen met het vlees in een hete pan. Maak dan je gratinschotel klaar. Schik eerst het vlees, kruid het en bedek het daarna met de puree. Eindig met een beetje geraspte kaas. Zet ongeveer 30 minuten in een op 210°C voorverwarmde oven. Ondertussen kun je de salade bereiden. We raden jonge bladsla met pitten aan. Die geeft een knapperig accent. Serveer zodra de hachis parmentier mooi gegratineerd is.
Cannelloni met ham en rucola
Bestaat er een betere manier om je op te beuren na een koude novemberdag dan gegratineerde pasta? Voor deze bereiding heb je nodig :
- 8 cannelloni
- 250 ml ricottakaas
- 250 g rucola
- 250 g ham in blokjes
- 1 ei
- 30 ml olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 250 ml verse room
- 75 g Parmezaanse kaas
- peterselie
- zout en peper.
Begin met het voorverwarmen van de oven op 200°C. Meng ondertussen in een kom de ricottakaas met de fijngehakte rucola, hamblokjes, ei en peterselie. Breng op smaak. Bereid vervolgens een Alfredosaus. Verhit de olijfolie in een pan en fruit de fijngehakte knoflook even aan. Voeg dan de room toe en laat 3 minuten koken. Werk af door de Parmezaanse kaas en de kruiden erdoor te mengen. Doe een beetje van deze saus in de gratinschotel, leg de met het ricottamengsel gevulde cannelloni erop en voeg dan de rest van de Alfredosaus toe. Zet ongeveer twintig minuten in de oven. Eet smakelijk.