°c
0
Terug naar artikels

Onze recepten om je Valentijn te verbluffen!

14 February 2022

Valentijn is een ideaal moment om je Valentijn te verbluffen met je kooktalent. De gezonde en lekkere producten van Florette vormen een uitstekende basis voor tal van recepten die ongetwijfeld in de smaak zullen vallen.

Als je de helft bent van een koppel, dan heb je 14 februari vast al omcirkeld in je agenda. En met rede, want die dag vieren de geliefden Valentijn! Wil ook jij een goede indruk maken bij je Valentijn? Trek je keukenschort dan aan en maak een gerecht klaar dat hij of zij niet snel zal vergeten!

Maak je geen zorgen: met slechts enkele verse ingrediënten van Florette stel je al een menu samen om duimen en vingers bij af te likken. Volg de gids (of eerder de chef)!

Buideltjes van geitenkaas, fruitsla, balsamicovinaigrette

Om dit vegetarische voorgerecht te maken, heb je het volgende nodig:

  • een zakje Duo Veldsla & Rucola
  • twee crottins van geitenkaas
  • een pakje bladerdeeg
  • wat olijfolie en balsamicoazijn
  • een beetje honing

De bereiding van dit gerecht is heel eenvoudig en vereist slechts enkele stappen.

  • Leg wat ‘Duo Veldsla & Rucola’ over een bord. Dat geeft een interessant zoet contrast met de geitenkaas.
  • Voor de buidel leg je twee blaadjes bladerdeeg over elkaar en plaats je een crottin van geitenkaas in het midden. Voeg hier eventueel een koffielepel honing aan toe. Plooi de randen van het bladerdeeg naar elkaar toe om een zakje te vormen en knoop dit vast met een touwtje of een sprietje bieslook.
  • Zet je buideltjes (een per persoon) op een met bakplaat bekleed met bakpapier en schuif dit ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180° C. De buideltjes zijn klaar als ze goudbruin kleuren.
  • Bereid intussen een vinaigrette met twee eetlepels olijfolie, een a twee eetlepels balsamicoazijn, zout en peper.
  • Wanneer de buideltjes klaar zijn, plaats je ze in het midden van de borden op de sla, en besprenkel je het geheel met je balsamicovinaigrette.

Eendenborst, puree van wortel en sinaasappel, pesto van rucola

Eend is een heerlijk gerecht dat zich met name goed leent voor een feestdis. Combineer hem met de zoetheid van wortel en sinaasappel en het karakter van rucola pesto en je date kan niet meer stuk. Voor dit recept heb je nodig:

Voor dit gerecht, dat je zal toelaten de maaltijd op uitstekende wijze verder te zetten, moeten we het recept in drie stappen opdelen: de pesto, de puree en de eend.

De pesto van rucola

Combineer twee handvol rucola in een mixer met twee tot drie teentjes look, een klein handvol pijnboompitten, een kleine koffietas geraspte parmezaan, wat peper en zout en enkele geutjes olijfolie. Mix alles en voeg indien nodig nog wat olijfolie toe (als de pesto te consistent is) of wat pijnboompitten (als hij te lopend is). Zet de pesto opzij.

De puree van wortel en sinaasappelsap

Kook twee tot drie aardappels in gezouten water. Terwijl ze koken, bak je de wortelen op een vrij hoog vuur in een beetje olijfolie. Eens ze goed bruin zijn, besprenkel je ze met sinaasappelsap. Breng op smaak met zout en peper.

Giet de aardappelen af eens ze gekookt zijn, snij ze in stukjes en voeg ze toe aan de wortelen. Bak verder tot alles goed zacht geworden is. Gebruik vervolgens een pureepers om puree te maken. Voeg wat boter toe en eventueel wat melk om een goede consistentie te bereiken. Kruid bij en voeg, als je dat wenst, wat kurkuma toe. Houd de puree warm.

De eendenborst

Verwijder het teveel aan vet aan weerszijden van de eendenborst. Maak rastervormige sneden in de huidzijde van de eendenborst om het vlees gelijkmatig te laten garen. Kruid het vlees aan beide kanten met zout en peper.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Verhit een koekenpan op matig vuur en leg de eendenborst erin, met het vel naar beneden, zonder vet toe te voegen. Laat 5-10 minuten bakken en verwijder regelmatig het gesmolten vet dat zich in de pan heeft opgehoopt. Schroei het vlees dan snel aan de andere kanten dicht. Als alle kanten gekleurd zijn, leg je het vlees in een passende schaal met de huid naar boven in de oven. Het vlees moet nog ongeveer 5 minuten in de waaierstand garen.

Schik alles op het bord

Snijd het vlees in plakjes van gelijke dikte. Leg een grote quenelle (een langwerpig balletje) sinaasappelpuree op het bord en schik vervolgens je plakjes eendenborst langs deze quenelle. Schep een paar dotjes pesto, over het vlees met een lepel of een pipetflesje. Besprenkel het vlees met de sappen uit de schotel.

Wok van gemarineerde scampi’s en gemengde rauwkost

Als alternatief voor het vorige gerecht zal dit recept met Aziatische invloeden de Valentijn verleiden die geen vlees meer eet.

Hiervoor heb je nodig:

  • een zakje gemengde rauwkost van Florette
  • ongeveer 10 scampi’s per persoon
  • ongeveer 100 gram rijst/noedels per persoon
  • een bio limoen
  • twee teentjes look
  • platte peterselie
  • sojasaus
  • olijfolie

Afgezien van de marinade van scampi is dit gerecht snel te bereiden.

  • Dompel de scampi’s onder in een marinade van olijfolie, sojasaus, sap en zeste van limoen, twee geperste lookteentjes, zout en peper, en laat ze ongeveer een uur marineren.
  • Kook je rijst of noedels in gezouten water.
  • Bak je scampi’s snel in een zeer hete wok, haal ze weer uit de pan en houd ze warm.
  • Bak in dezelfde wok de rauwkost van Florette en roer daarbij regelmatig.
  • Voeg de rijst of de noedels toe aan de wok en maak eventueel wat nat met wat restjes van de marinade.
  • Voeg de scampi’s weer toe en strooi de platte peterselie over het geheel.
  • Serveer in diepe borden en versier het bord met nog wat resterende platte peterselie.

Eet smakelijk!

Wil je ook de andere lekkere recepten ontdekken op basis van producten van Florette? Kijk dan snel even op onze blog.

Andere
leuke artikels