Pimp je gerechten met zaden
02 October 2024
Of het nu gaat om een ontbijt, lunch of avondmaaltijd, zaden kan je in al je gerechten verwerken. Ze hebben verschillende voordelen op het gebied van smaak, voedingswaarde en zelfs textuur, dus waar wacht je op?
Zaden in alle vormen
Zaden zijn erg klein, maar hun voedingswaarde en smaakeigenschappen zijn enorm! Vitamines, mineralen, vezels, eiwitten, goede vetten (onverzadigde vetzuren) … Zaden zijn verrassend rijk aan voedingsstoffen. Maar waar komen ze precies vandaan? Het zaad is eigenlijk het deel van de bloeiende plant dat, eenmaal ontkiemd, zorgt voor de voortplanting ervan. Als zodanig zijn veel voedingsmiddelen die we dagelijks consumeren in feite zaden. Denk maar aan bepaalde groenten en granen. Verschillende oliehoudende vruchten zijn trouwens ook zaden: pistachenoten en cashewnoten bijvoorbeeld.
Hoe kun je zaden consumeren?
Zaden vind je in verschillende vormen in onze voeding. Je kan er gewoon zo van genieten, zoals van zonnebloempitten, die rijk zijn aan antioxidanten en onverzadigde vetzuren. Zaden kunnen worden geroosterd, zoals pompoenpitten. Ze zijn daarom ideaal om knapperigheid toe te voegen aan een seizoenssalade. Je kan ze ook gekookt eten zoals quinoa of gierst, wat een geweldig alternatief is voor pasta, die rijk is aan gluten. Het is ook mogelijk om gekiemde zaden te eten, zoals linzen of alfalfazaden (luzerne). Het kiemproces maakt ze beter verteerbaar en zorgt ervoor dat hun voedingsstoffen beter worden opgenomen.
Focus op fenegriek, het detoxzaad
Fenegriek is een plant die al in het oude Egypte werd gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. De gele bloemen produceren peulvormige vruchten, waarin de zaden verborgen zitten. Deze kan je op verschillende manieren gebruiken: je kan ze bijvoorbeeld vermalen en roosteren tot heerlijke kruiden. Fenegriek vind je ook in veel voedingssupplementen omwille van de gezondheidsvoordelen die het biedt. Het zou gunstige eigenschappen hebben voor onze immuniteit, de gezondheid van onze huid en haar, de spijsvertering en zelfs het cardiovasculaire systeem. Fenegriek zit ook in preparaten om de melkproductie te stimuleren van moeders die borstvoeding geven. Ten slotte is fenegriek een natuurlijke ontgifter; het is bekend dat de zaden het lichaam helpen om opgehoopte gifstoffen te elimineren.
Salade en zaden: de winnende combinatie
Uiteindelijk zijn zaden het makkelijkst te gebruiken en vooral het lekkerst in salades. Pijnboompitten, pompoenpitten, lijnzaad, zonnebloempitten, sesamzaad … ze hebben allemaal hun eigen aparte smaak en passen heerlijk bij slamengelingen en rauwkost, afgewerkt met een vinaigrette. Afhankelijk van het soort zaden dat je gebruikt, kan je ze, voordat je ze toevoegt aan je gerecht, licht kleuren in een koekenpan, waardoor ze een meer uitgesproken smaak krijgen. Je kan ook crackers van zaden maken om bij een salade te serveren. Je vindt hiervoor veel recepten op internet. Crackers zijn heel gemakkelijk te maken en je kan ze gebruiken in plaats van brood. Zoals je ziet, voegen zaden een vleugje originaliteit toe aan je gemengde salade om de smaakpapillen van je gasten te verrassen!