Valentijnsdag met Florette
13 February 2025
Hoe zeg je “ik hou van je” met je kookkunsten?
Verras je Valentijn met kleurrijke en smaakvolle gerechten. Voor iemand zorgen is immers een van de mooiste tekenen van liefde. Trek een outfit aan waarin je je goed voelt, dek een sfeervolle tafel en ga aan de slag in de keuken. Geen zorgen als je geen topchef bent—het is de intentie die telt!
En omdat we bij Florette dol zijn op mooi gepresenteerde en smaakvolle gerechten, kun je hieronder kiezen uit onze heerlijke Valentijnsrecepten. Leve de liefde en lekker eten!
Een recept om hem of haar te laten reizen
Caprese-salade in een nieuw jasje
Ingrediënten
- 2 cœur de bœuf-tomaten
- 125 g burrata
- Partjes bloedsinaasappel
- 1 zakje kropsla met fijne kruiden Florette
- 10 g pijnboompitten
- 2 el olijfolie
- 1 el gereduceerde balsamicoazijn
- Zout, peper
Bereiding
- Snijd de tomaten in dunne schijfjes en de bloedsinaasappel in partjes.
- Schik ze afwisselend met stukjes burrata op een bord.
- Voeg de kropsla met fijne kruiden Florette toe en bestrooi met pijnboompitten, die je eerst goudbruin hebt geroosterd in een droge koekenpan.
- Besprenkel met olijfolie en gereduceerde balsamicoazijn.
- Breng op smaak met zout en peper en geniet.
De twist van Florette
Voeg een scheutje honing met Espelette-peper toe voor een pittig-zoet contrast dat de burrata en het fruit nog beter tot hun recht laat komen.
Een recept om hem of haar te laten watertanden
Zonnevisfilet met wortelpuree en emulsie van kokosmelk en citroengras
Ingrediënten
- 2 zonnevisfilets
- 1 klontje boter
- Zout, peper
- 1 wortelpuree Florette
Voor de kokos-citroengrasemulsie :
- 15 cl kokosmelk
- 1 stengel citroengras
- 1 tl geraspte verse gember
- 1 scheutje limoensap
- 1 eiwit (optioneel, voor een extra luchtige textuur)
Bereiding
- Laat het fijngehakte citroengras en de gember 10 minuten op laag vuur trekken in de kokosmelk. Zeef daarna het mengsel.
- Voeg een scheutje limoensap toe en mix met een staafmixer (of klop op met een eiwit dat is verwarmd tot 60°C voor een extra luchtige textuur).
- Bak de zonnevisfilets in een pan met boter: 2 minuten op de velkant, draai ze om en bak nog 1 minuut.
- Serveer met de warme wortelpuree Florette en de kokos-citroengrasemulsie.
De twist van Florette
Voeg wat geroosterde boekweitzaadjes toe voor een knapperige en licht geroosterde toets die mooi contrasteert met de romige emulsie.
Een recept om hem of haar een goed gevoel te geven
Salade van rucola, rode biet, veldsla, walnoten en verse geitenkaas
Ingrediënten
- 1 zakje mengeling van rucola, rode biet en veldsla Florette
- 50 g verse geitenkaas
- 1 handvol walnoten
- 1 el honing
- 2 el walnoot- of olijfolie
- 1 el balsamicoazijn
- Zout, peper
Bereiding
- Hak de walnoten grof en rooster ze 2 minuten in een droge koekenpan.
- Meng de olie, azijn, honing, zout en peper tot een vinaigrette.
- Verdeel de Florette-salade over de borden, voeg stukjes verse geitenkaas en de geroosterde walnoten toe.
- Besprenkel met vinaigrette en serveer direct.
De twist van Florette
Voeg wat granaatappelpitjes toe voor een frisse, knapperige toets die mooi contrasteert met de zoetheid van de rode biet en de romigheid van de geitenkaas.
Een recept om hem of haar te betoveren
Geroosterde eendenborst, aardappelpuree met Parmezaanse kaas en een salade van veldsla en jonge blaadjes rode snijbiet
Ingrediënten
- 2 eendenborstfilets
- 1 zakje wintermengeling Florette (veldsla en jonge blaadjes van rode snijbiet)
- 1 aardappelpuree met Parmezaanse kaas Florette
- 1 el honing
- 1 el frambozenazijn
- 1 el boter
- Zout, peper
Bereiding
- Snijd het vel van de eendenborst kruislings in, bestrooi met zout en peper. Bak de filets 6-8 minuten op de velkant in een hete pan zonder vetstof. Draai om en bak nog 2-3 minuten.
- Verwarm de aardappelpuree met Parmezaanse kaas met de boter en breng indien nodig verder op smaak.
- Meng de honing en de frambozenazijn tot een vinaigrette.
- Serveer de in plakjes gesneden eendenborst op een bedje van de wintermengeling Florette, voeg de puree toe en besprenkel met de vinaigrette.
De twist van Florette
Voeg een paar krullen foie gras toe aan de salade voor een extra verfijnde toets die perfect past bij de eendenborst.
Klaar om je Valentijn culinair te verwennen? ❤️