°c
0
Terug naar artikels

Wat is een pokébowl?

03 October 2022

Het is onmogelijk om voorbij te gaan aan de pokébowl-rage. Dit gezonde gerecht, rechtstreeks uit Hawaï, brengt onze smaakpapillen immers in verrukking!

De oorsprong van de pokébowl

In tegenstelling tot wat je zou denken, is de pokébowl geen Japanse specialiteit, maar een Hawaïaanse.

Het gaat om een traditioneel Hawaïaans gerecht dat gecreëerd werd door vissers. Wanneer ze terugkwamen van het vissen, ontdeden ze de vis van de ingewanden, maakten hem schoon en sneden hem in blokjes. Vervolgens voegden ze kruiden toe zoals zeezout, vers zeewier, enz. Zij verkochten dan hun bereiding of namen ze mee wanneer ze gingen vissen.

De pokébowl gaat zo al eeuwen mee en hij kreeg variaties naar gelang het land. De Japanners kozen voor tonijn als vis met sojasaus en sesamolie, de Portugezen doen er hun beroemde bacalhau in, terwijl de Koreanen het serveren met kimchi, gefermenteerde kool.

De gunstige effecten

Traditioneel bevat een pokébowl uitsluitend rauwe ingrediënten. Rauwe groenten bevatten veel meer voedingsstoffen en vitaminen dan gekookte producten. Een portie kan op die manier eiwitten, vitamine B-12, C en D, magnesium enz. bevatten.

Bovendien is rauwe vis een bron van omega 3, een vetzuur dat goed is voor de gezondheid. Het helpt namelijk de bloeddruk te reguleren, het verbetert de elasticiteit van de bloedvaten en voorkomt de vorming van cholesterol.

Enkele pokébowl-ideeën

Wil je een pokébowl bereiden? Laat dan je fantasie de vrije loop!

De Hawaïaanse pokébowl

Wat je nodig hebt:

  • 200 g ronde rijst
  • 150 g verse zalm
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 1 mango
  • 1 avocado
  • 1 handvol zeewier (als je dat niet lust, mag je het gerust vervangen door biologische rucola van Florette)
  • sesamolie

En we kunnen beginnen met de bereiding!

Kook eerst de rijst. Maak intussen de zalm schoon door het vel te verwijderen, snijd hem in blokjes en meng die met de sojasaus, de rijstazijn en de sesamolie. Bereid de mango en avocado door ze schoon te maken. Snijd de mango in blokjes en de avocado in reepjes.

Zodra de rijst gaar is, leg je de rijst op de bodem van de kom, en schik je de zalmblokjes erover, samen met de avocadoreepjes, de blokjes mango en het zeewier (of de sla).

De vegetarische pokébowl

De mogelijkheden zijn eindeloos voor je pokébowl! Hier is een vegetarische versie. Dit heb je nodig:

  • 200 g witte rijst
  • 100 g bonen
  • 1 kleine komkommer
  • 1 limoen
  • 1 theelepel sesamzaad
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel gehakte koriander
  • 150 g stevige tofu
  • 1 kleine wortel
  • 1 avocado
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 flinke handvol FLORETTE mesclun

Tijd om aan de slag te gaan:

Begin met het koken van de rijst. Snijd ondertussen de groenten in blokjes.

Als de rijst klaar is, leg je die op de bodem van je kom. Bestrooi met sesamzaadjes. Schik de groenten erover, knijp de limoen uit en breng op smaak met de sojasaus.

Pokébowl met kip

Voor dit recept moet de kip een tijdje marineren. Hiervoor heb je nodig:

  • 150 g kip
  • 10 g vers geraspte gember
  • 3 eetlepels gezouten sojasaus
  • 2 theelepels sesamolie

Snijd de kip in dunne reepjes en leg ze in een schaal. Voeg de sesamolie en sojasaus toe. Rasp de gember over het mengsel en zet het in de koelkast.

Je kunt het best de bereiding minstens drie uur laten marineren. Om de kip te laten intrekken, kun je de kip de dag ervoor al klaarmaken. Kleur vervolgens je kip aan met sesamolie.

Voor de pokébowl heb je nodig:

Als de rijst en de bietjes eenmaal gekookt zijn, leg je de rijst op de bodem van de kom. Schik de kip, koud of warm, op de rijst, samen met de wortels, de rode biet en de sla.

Andere
leuke artikels