We vertellen je alles over de foodtrends voor 2025!
19 February 2025
2025 ziet er veelbelovend en spannend uit in de keuken! Op het programma: een terugkeer naar traditionele recepten voor ‘grootmoeders taarten’, producten die in korte ketens worden geteeld, artificiële intelligentie die onze recepten personaliseert en aloude kooktechnieken die hun comeback maken!
Op weg naar duurzamere voeding!
‘Zero waste’ staat centraal op het vlak van voeding. Afval wordt tot een minimum beperkt door alle ingrediënten in onze gerechten te gebruiken en te hergebruiken. Consumenten eisen meer transparantie over de herkomst van hun producten en geven de voorkeur aan korte ketens en seizoensgroenten en -fruit.
Vegetarische alternatieven voor iedereen die dat wilt!
Gezonde vegetarische recepten zijn helemaal in. Seitan, peulvruchten, tofu, veganistische kaas, vleesvervangers worden steeds populairder bij het grote publiek, en vlees wordt vervangen door alternatieven die het dierenwelzijn respecteren en die goed zijn voor onze gezondheid.
AI personaliseert onze maaltijden!
Artificiële intelligentie is onze beste bondgenoot bij het samenstellen van recepten op maat die volledig zijn afgestemd op ons budget, ons dieet, onze voedingsbehoeften … en onze verlangens! AI zorgt voor een revolutie in de manier waarop we eten en nodigt ons uit tot eindeloze nieuwe culinaire ervaringen.
De comeback van oude kooktechnieken en fermentatie!
Fermenteren, roken en zelfgemaakte conserven zijn opnieuw trendy technieken in de keuken. Ze weerspiegelen de behoefte en het verlangen van consumenten om terug te keren naar de meer traditionele methoden die vroeger werden gebruikt om kleine gerechten te bereiden of te bewaren. Kimchi, miso en zuurkool winnen aan populariteit vanwege hun voordelen voor de darmgezondheid.
Op ontdekkingstocht in de wereld
In de keuken komen verschillende culinaire culturen samen, waardoor verrassende gerechten met multiculturele smaken ontstaan. Zo combineert de Aziatische keuken uitstekend met de Latijns-Amerikaanse keuken, bijvoorbeeld met het recept voor bao bun met ceviche.
We hebben allemaal onze eigen madeleine van Proust!
De grote trend voor dit jaar 2025 zijn smaken die ons terugvoeren naar onze prille kindertijd aan de hand van hartverwarmende ‘grootmoedersrecepten’. Dit weerhoudt ons er echter niet van om deze gerechten met een geheim recept opnieuw te bereiden en er een moderne draai aan te geven. Gedestructureerde desserts, stoofgerechten en soepen met smaken van over de hele wereld staan weer in de schijnwerpers, tot groot genoegen van onze smaakpapillen.
Gemengde salade blijft een topper in 2025!
Gezonde en smakelijke recepten voor gemengde salades blijven in trek bij liefhebbers van healthy koken. Salades zijn eindeloos aanpasbaar aan je favoriete gerechten en verlangens: vegetarisch, veganistisch, eiwitrijk, zoet-hartig. Met de groeiende belangstelling voor ‘meal prepping’ en ‘batchcooking’, vormen ze de ideale maaltijd voor een evenwichtige voeding, zonder dat dit ten koste gaat van het genot.
Ben je klaar voor een jaar vol lekkers in 2025?