°c
0
Terug naar artikels

Word de koning van de barbecue met Florette

07 July 2025

Eindelijk, het is zomer! Je hebt houtskool ingeslagen, je grill is schoongemaakt, en je hoeft alleen nog maar je schort om te doen. Dit jaar is het beslist: jij wordt de koning van de barbecue!

Hoewel het barbecue-moment synoniem is met gezellige eenvoud, word je niet zomaar koning van de grill. Maar met een paar tips over voorbereiding, gaartijd, bijgerechten en decoratie, maak je van elke barbecue een voltreffer.

Voor je begint

Voor je begint te grillen, is het belangrijk om enkele veiligheidscontroles uit te voeren. Zorg dat je voldoende ruimte om je heen hebt om veilig te kunnen werken, zeker als er kinderen in de buurt zijn. Leg alle benodigdheden binnen handbereik zodat je zo min mogelijk van het vuur weg hoeft te gaan.

Gebruik je een barbecue op houtskool of hout, steek hem dan een half uur voor het grillen aan. Gebruik geen benzine of aanmaakvloeistoffen, die zijn gevaarlijk en slecht voor de gezondheid. Kies liever voor de klassieke methode met krantenpapier en aanmaakhout. Voor een ideale verbranding gebruik je best niet te veel houtskool ineens – je kunt tijdens het bakken altijd bijvullen.

Perfecte garing

De juiste garing van het vlees is essentieel voor een geslaagde barbecue. Belangrijk is om het vlees niet te vaak om te draaien – dit droogt het uit en zorgt voor een ongelijkmatige garing. Draai het vlees slechts één keer om, halverwege de baktijd.Laat het vlees na het grillen enkele minuten rusten voordat je het serveert. Zo wordt het malser en sappiger. Voor rood vlees wordt 5 tot 10 minuten rusttijd aanbevolen (onder aluminiumfolie om de warmte te behouden), en voor gevogelte 10 tot 15 minuten.

De bijgerechten

Om indruk te maken (én de smaakpapillen te verwennen!), serveer je het gegrilde vlees met smaakvolle salades en rauwkost. Ze zorgen voor een frisse toets en een textuurcontrast dat je barbecue naar een hoger niveau tilt.

Rucola is een perfecte bondgenoot van rood vlees. Serveer ze met gegrild rundvlees, wat parmezaanschilfers, en breng het geheel op smaak met olijfolie en balsamicoazijn – succes verzekerd!

Bij kip of ander gevogelte is koolsalade een aanrader. Maak die met onze groentemix van witte kool, wortel en selder, en voeg een yoghurtsaus met mosterd toe.Andere salades passen bij alle soorten vlees. Verras je gasten met een zoete salade met citrusvruchten – makkelijk te bereiden en toch origineel – of een vegan salade met kikkererwten en tahinidressing.

Een extra decoratieve toets

Een barbecue is eenvoudig – en juist die eenvoud maakt het zo gezellig. Maar eenvoudig hoeft niet saai te betekenen. Met een beetje decoratie maak je extra indruk.

Kies bijvoorbeeld een kleurcode – dat is makkelijk te realiseren en geeft extra vrolijkheid en stijl.

Op tafel kun je kleine vaasjes plaatsen met bloemen of kruiden uit je tuin.

Tot slot zorgen een katoenen tafellaken of een juten tafelloper voor een chique én natuurlijke uitstraling die je tafel een warme, gastvrije sfeer geeft.