°c
0
Terug naar artikels

Al gehoord van snijbiet?

12 October 2022

Snijbiet wordt vaak beschouwd als een vergeten groente. Ze maakt echter een comeback dankzij haar vele troeven. We vertellen je er alles over!

Snijbiet, ook wel warmoes genoemd, is een onderschatte groente in onze keuken. Ooit was ze wijdverbreid, maar langzamerhand verdween ze ten gunste van haar neefje spinazie. Snijbiet is nochtans rijk aan vitaminen. Bovendien is deze groente eenvoudig te bereiden, zowel de stengels als de grote bladeren.

De geschiedenis van snijbiet

Snijbiet is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en West-Europa. Het is een plant met vlezige stengels en grote bladeren waarvan de kleur varieert naargelang de variëteit. Sporen van de teelt ervan gaan terug tot de oudheid. In de middeleeuwen werd snijbiet vooral gegeten als soep, in combinatie met prei. Snijbiet werd in die tijd beschouwd als een groente van het volk. Ze werd geleidelijk aan vergeten ten gunste van spinazie, die minder draderig was.

De laatste jaren is er een zekere heropleving van deze groente, vooral vanwege haar gunstige eigenschappen!

Waarom zou je snijbiet eten?

Er zijn vele redenen om snijbiet te eten. Afgezien van het feit dat ze in haar geheel kan worden gegeten, zijn het vooral haar kwaliteiten voor het menselijk lichaam die ervoor zorgen dat ze opnieuw op tafel komt!

Snijbiet bevat enorm veel vezels, waardoor ze perfect is voor een goede darmwerking. Bovendien bevat deze groente weinig calorieën, waardoor ze een uitstekende bondgenoot is als je wilt afvallen.

Snijbiet is ook een krachtig antioxidant omdat ze van nature polyfenolen, fenolzuren en flavonoïden bevat. Deze elementen beschermen het lichaam ook tegen vrije radicalen, de moleculen die de kans op kanker vergroten of de veroudering versnellen.

Ook vermeldenswaard is de hoeveelheid kalium en ijzer in snijbiet. Deze elementen dragen bij tot de regulering van de bloeddruk en voorkomen hart- en vaatziekten. Ze verminderen ook het risico op bloedarmoede.

Hoe eet je snijbiet?

Van juni tot november is snijbiet gemakkelijk te vinden op de markt. Van een bos kan je zowel de stengels als de bladeren eten. De smaak van de verschillende soorten snijbiet verschilt nauwelijks.

De bladeren kunnen zowel rauw als gekookt worden gegeten. De stengels kun je het best eerst koken nadat je ze doormidden hebt gebroken om de draden te verwijderen. Als je dat niet doet zijn ze wellicht minder aangenaam om te eten.

Ontdek hieronder onze verschillende recepten met snijbiet.

Wortelen en smeuïge snijbiet

Voor twee personen heb je nodig:

  • 20 g boter
  • 60 g gele uien
  • 80 g gerookt spek
  • een zakje Baby Carrots van Florette
  • 100 g snijbiet, gewassen en uitgelekt
  • 150 g water
  • 40 g volle room
  • een snufje komijn
  • zout en peper

Voor de bereiding:

  • Begin met het schillen en snijden van de uien in halve schijfjes. Daarna kun je de Baby Carrots van Florette in stukjes snijden. Bereid de snijbiet voor door hem in dunne reepjes te snijden.
  • Smelt de boter in een wok en voeg al roerend de uien en het spek eraan toe.
  • Laat 2-3 minuten bakken en voeg dan de wortelen en de snijbiet toe, terwijl je blijft roeren. Daarna kun je het water, de room en de komijn toevoegen.
  • Laat ongeveer 15 minuten stoven alvorens op smaak te brengen met zout en peper.

Het enige wat je nog moet doen is opdienen!

Quiche van snijbiet

Wat is er eenvoudiger dan een quiche! Hiervoor heb je het volgende nodig:

  • 1 kruimeldeeg
  • 100 g spekjes
  • 20 cl verse room
  • 50 g geraspte gruyèrekaas
  • 1 bos snijbiet
  • 3 eieren

Voor het bijgerecht kun je een zakje gemengde sla van Florette gebruiken.

Om de quiche te bereiden, begin je met het wassen, snijden en koken van de snijbiet. De ideale manier om snijbiet te koken is ze 20 minuten in een snelkookpan te doen. Als je die niet hebt, kun je ze ook in water koken.

Verwarm je oven voor op 180°. Rol het kruimeldeeg uit in een taartvorm en schik de snijbiet erop. Meng in een andere schaal de eieren, de verse room en de spekjes en verdeel dit mengsel over de snijbiet.

Bestrooi met de gruyèrekaas en bak de quiche ongeveer 40 minuten in de oven. Tijdens het bakken kun je de gemengde sla in een schaal schikken en op smaak brengen.

Smakelijk!

Andere
leuke artikels