°c
0
Terug naar artikels

Alle geheimen van de wortel

19 September 2022

Wortelen zijn een van de favoriete groenten van de Belgen, maar wist je dat ze boordevol heilzame voedingsstoffen zitten? We onthullen alle geheimen van deze groente.

De oorsprong van de wortel

Wortelen werden meer dan 5.000 jaar geleden in Afghanistan ontdekt. Destijds hadden ze andere eigenschappen, die natuurlijk met de tijd en door bewerking zijn geëvolueerd.

Toen wortelen voor het eerst werden ontdekt, hadden ze niet de lichtzoete smaak die we kennen en waar we zo van houden. De wortel was eerder bitter en dat maakte hem weinig smakelijk. Sinds de oudheid schrijven artsen echter tal van voordelen toe aan wortelen. Deze werden in de 20e eeuw nog eens bevestigd door wetenschappers die de actieve bestanddelen van de groente ontdekten. Het gaat in het bijzonder over bètacaroteen. Over deze stof horen we vaak spreken, vooral als het gaat over het gezichtsvermogen en de bescherming van de huid.

Na verloop van tijd en door kruising van witte en rode wortelen, ontstond de lichtzoete oranje wortel, een van ‘s werelds favoriete groenten!

Tegenwoordig zijn er veel soorten wortelen: jonge, seizoensgebonden, gele, witte … er is voor elk wat wils en kun je ze het hele jaar door vinden! Het is zelfs de op één na meest geteelde groente ter wereld.

De wortel, de groente met duizend-en-een kwaliteiten

De voordelen en goede eigenschappen van wortelen zijn talrijk, met name door de aanwezigheid van carotenoïden, vitamine A en vezels. Laten we eens kijken naar die eigenschappen!

Vermindering van het risico op bepaalde vormen van kanker

Uit een studie is gebleken dat het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan carotenoïden het risico op het ontstaan van bepaalde kankers vermindert. Dit komt omdat deze voedingsmiddelen oxidatieve schade aan ons DNA verminderen. Het is deze schade die de kans op het ontwikkelen van kanker verhoogt.

Behoud van het gezichtsvermogen

Hoewel wortelen je geen perfect gezichtsvermogen zullen geven, verminderen ze in grote mate het risico op cataract. Onze ogen worden rechtstreeks blootgesteld aan ultraviolette stralen en dit leidt tot de productie van vrije radicalen. Deze vrije radicalen veroorzaken schade die na verloop van tijd kan leiden tot leeftijdsgebonden cataract. De verschillende vitaminen in wortelen beschermen tegen cataract.

Extra bescherming voor de huid

Dankzij het bètacaroteen en de verschillende carotenoïden in wortelen, worden de negatieve effecten van ultraviolet licht gedeeltelijk geblokkeerd. Natuurlijk zal het eten van wortelen of groenten die rijk zijn aan carotenoïden niet voorkomen dat je verbrandt door de zon. Ze zijn gewoon een aanvulling op de bescherming van zonnecrème.

Bereid wortelen en geniet van hun eigenschappen

Allereerst moet je weten dat alles in de wortel gegeten kan worden en een bron van vitaminen en vezels is!

Bewaar bij de bereiding ervan de schillen om er chips van te maken. Leg ze gewoon op een bakplaat, voeg olie en zout toe en zet ze ongeveer 15 minuten in de oven op 180°.

Als je je groenten bij de groenteboer hebt gekocht, is de kans groot dat je wortelen hun loof nog hebben. Er zijn verschillende opties. Je kunt er bijvoorbeeld een pesto van maken: doe het wortelloof in een kom, voeg olijfolie, gehakte knoflook en een beetje citroensap toe. Het enige wat je nog moet doen is alles mengen!

Je hebt ook eenvoudigere opties! Baby Carrots van Florette bijvoorbeeld zijn perfect als aperitief en net zo rijk aan vitaminen.

Als bijgerecht kun je wortelgalettes serveren! Hiervoor heb je nodig: een zakje Geraspte wortelen van Florette, 3 eieren, 100 gram geraspte kaas, 10 cl vloeibare room, 50 gram bloem, een beetje boter, zout en peper.

Klop de eieren, bloem en room samen in een schaal. Voeg de wortelen en de kaas toe, en zout en peper naar smaak. Na 15 minuten kun je de galettes de gewenste vorm geven en ze in een koekenpan met boter bakken. Bak ze ongeveer 5 minuten aan elke kant op een laag vuurtje en dien daarna meteen op!

Andere
leuke artikels