°c
0
Terug naar artikels

Alle weldaden van spinazie voor je gezondheid

14 March 2022

Spinazie staat bekend om zijn hoge ijzergehalte, maar bevat nog vele andere mineralen en oligo-elementen. Deze groene groente is bovendien caloriearm en vitaminerijk, en is dan ook perfect voor je gezondheid!

Wie spinazie zegt, denkt onvermijdelijk aan Popeye, de strip- en tekenfilmheld die bovenmenselijk sterk werd telkens hij een blik spinazie verorberde.

Jammer genoeg moeten we je teleurstellen: hoeveel spinazie je ook eet, zo sterk als deze beroemde Amerikaanse marinier zal je nooit worden. Maar deze groente, die vooral bekend staat om zijn hoge ijzergehalte, is wel erg goed voor je gezondheid.

De vele microvoedingsstoffen in spinazie

Picking spinach in a home garden. Bio spanach.

Of je hem nu rauw of gekookt eet, spinazie bevat tal van micronutriënten1:

Vitamine A: draagt bij tot de natuurlijke ontwikkeling en de normale groei van het lichaam.

Vitamine B9 (foliumzuur): speelt een essentiële rol bij de aanmaak van genetisch materiaal (DNA, RNA) en aminozuren.

Vitamine K: zorgt voor het behoud van het botweefsel en heeft een belangrijke bloedstelpende functie.

IJzer: gekookte spinazie is een uitstekende bron van ijzer voor mannen en een goede bron voor vrouwen. IJzer bevordert de zuurstofvoorziening van bloedcellen en spieren.

Magnesium: gekookte spinazie is een uitstekende bron van magnesium voor vrouwen en een goede bron voor mannen. Magnesium zorgt voor gezonde botten en tanden, maar ook voor gezonde spieren en lever. Het speelt ook een sleutelrol bij de zenuwoverdracht en de ontspanning van de spieren.

Mangaan: is essentieel voor de botvorming. Het speelt ook een rol bij reacties in verband met het metabolisme van aminozuren, koolhydraten en cholesterol.

Vitamine B2: is betrokken bij alle biochemische reacties van energieproductie uit koolhydraten en vetten. Deze vitamine is ook betrokken bij het gezichtsvermogen en helpt de huid en de slijmvliezen in goede conditie te houden.

Vitamine B6: is betrokken bij talrijke stofwisselingsreacties. Deze vitamine bevordert de vernieuwing van de rode bloedcellen en zorgt ook voor het evenwicht van het immuunsysteem.

Vitamine C: beschermt tegen celveroudering, versterkt het immuunsysteem door de activiteit van witte bloedcellen te bevorderen en maakt de synthese van collageen mogelijk, waardoor de huid, het tandvlees, het kraakbeen, enz. in stand worden gehouden;

Vitamine E: draagt bij tot de instandhouding van een gezond immuunsysteem en beschermt tegen chronische ziekten zoals hartaandoeningen en kanker.

Daarnaast bevat spinazie een aanzienlijke hoeveelheid van andere mineralen en oligo-elementen zoals calcium, kalium, koper, zink, jodium, of zelfs selenium!

Zicht, huid, energie: alle weldaden van spinazie

Spinazie is rijk aan vitamines, vezels (die de darmtransit regelen), chlorofyl (dat de ontgifting van het lichaam bevordert) en laag in calorieën (36 kcal/200 g).

Dankzij zijn ijzer-, magnesium-, en vitamine C-gehalte helpt spinazie bovendien vermoeidheid te bestrijden door de microvoedingsstoffen aan te leven die het lichaam boosten en de natuurlijke weerstand versterken.

Spinazie, dat pigmenten bevat zoals carotenoïden, luteïne en zeaxanthine, kan het risico op leeftijdsgebonden maculaire degeneratie, cataract en retinitis pigmentosa verminderen[1].

Tot slot draagt het betacaroteen in spinazie bij tot de elasticiteit van de huid. De antioxiderende werking van dit pigment helpt de huidveroudering door blootstelling aan UV-stralen te vertragen en doet dienst als bruiningsversneller[2]. Zo ben je helemaal klaar voor de eerste lentezon!

Lekkere recepten met spinazie

Fresh spinach leaves in bowl on rustic wooden table. Top view.

Zeggen dat spinazie niet altijd in zijn mooiste vorm wordt voorgesteld, is een understatement. Vaak wordt de groente weergegeven als een groenige brij. Vraag maar eens aan je kinderen wat zij ervan denken. Nochtans kan de groente veel aantrekkelijker worden aangeboden.

Spinazie kan bijvoorbeeld rauw gegeten worden, bij een vis of in een sla:

Verkies je gebakken spinazie? Volg het advies van de chef om niet te eindigen met de hierboven aangehaalde brij:

  • Snij de steeltjes van de spinazie en behoudt enkel de blaadjes.
  • Was hem en doe hem in een pan zonder hem uit te wringen.
  • Voeg vervolgens een groente- of kippenbouillonblokje toe, look, ui en kruiden en dek de pan af.
  • Na 5 à 7 minuten zou je spinazie de ideale textuur moeten hebben.

Zo heerlijk, die spinazie!

Nood aan nieuwe ideeën voor je salades? Ontdek de lijst met lekkere recepten op onze website!


[1] https://www.santemagazine.fr/alimentation/aliments-et-sante/legumes/les-epinards-de-vrais-allies-antioxydants-443162

[2] https://www.vichy.fr/le-vichy-mag/le-beta-carotene-un-ingredient-miracle-pour-preparer-la-peau-au-bronzage/vmag72145.aspx

Andere
leuke artikels