Comfortfood voor de winter
23 January 2023
Met deze winterse temperaturen en het begin van het nieuwe jaar geven we je graag enkele van onze hartverwarmende lievelingsrecepten!
De eindejaarsfeesten liggen achter ons en het nieuwe jaar is gestart. Na een periode vol vreugde en gezelligheid kan het soms moeilijk lijken om weer aan de slag te gaan. Met dit winterse weer en de dagen die nog maar net beginnen te lengen, valt het niet altijd mee om de moed erin te houden.
Is er dan een betere manier om zich te laten opbeuren dan comfortfood? En dan gaan we het niet hebben over raclette en fondue, al zijn dat waarschijnlijk de meest troostrijke gerechten. In plaats daarvan geven we enkele recepten die zowel licht als ideaal zijn om deze winterse dagen te trotseren.
Wortelen en boerenkool uit de oven
Wortelen zijn ongetwijfeld de wintergroente bij uitstek! Boerenkool is misschien minder bekend, maar toch ook rijk aan vitamines en mineralen. Deze groente verdient zeker een plaatsje op ons bord.
Om voor twee personen dit bijgerecht met wortelen en boerenkool te bereiden, heb je nodig:
- 1 bos worteltjes
- enkele bladeren boerenkool
- 1 ui
- olijfolie
- 1 el ciderazijn
- 1 el sinaasappelsap
- 1 theelepel honing
- 150 g verse kaas
Verwarm de oven voor op 180°C. Begin met het schillen van de worteltjes en snijd ze vervolgens in dunne staafjes. Schil de ui en snijd hem in plakjes. Leg de groenten op een vel bakpapier en besprenkel met een beetje olijfolie. Hussel alles door elkaar en plaats daarna de groenten in de oven gedurende 30 minuten. Als je de voorkeur geeft aan zacht gegaarde wortelen, kun je ze nog tien minuten extra geven.
Voeg vijf minuten voor het einde van de bereiding de boerenkool toe nadat je die eerst hebt gewassen en gesneden. Hou wel een oogje in het zeil want de kool is heel snel gaar.
Terwijl je de groenten bereidt, kun je de vinaigrette maken. Meng in een kom de olijfolie, het sinaasappelsap, de ciderazijn en de honing. Als de groenten klaar zijn, breng je ze op smaak met de vinaigrette en serveer je ze met de verse kaas.
Gegratineerde heek met rucola
Wat is er hartverwarmender dan een gegratineerd gerecht dat net uit de oven komt? Voor dit recept heb je nodig:
- 300 g heek
- 250 g loskokende aardappelen
- 1 teentje knoflook
- 1 laurierblaadje
- 1 takje tijm
- 40 g rucola van Florette, vooraf fijngesneden
- 1 el fijngehakte bieslook
- citroensap
- 7,5 cl melk
- 5 cl olijfolie
- zout en peper
Begin de bereiding door de heek in stukjes te snijden en in koud water te leggen. Breng alles aan de kook. Ververs het water, voeg de tijm en de laurier toe, en pocheer de vis gedurende 10 minuten. Giet daarna het water af en laat de bereiding afkoelen.
Maak ondertussen een puree. Fruit de geperste knoflook in een grote braadpan. Voeg de stukjes heek toe en plet deze. Laat koken op een laag vuurtje terwijl je blijft roeren. Voeg de aardappelen en de warme melk toe. Meng tot je een lichte en romige consistentie hebt. Voeg het citroensap, de rucola en de bieslook toe en breng op smaak. Giet de bereiding in een schaal en zet deze gedurende 35 minuten in de voorverwarmde oven (180°C).
Kalfsfricassee
Dit laatste gerecht is een echte klassieker en ideaal voor een gezellige maaltijd. Voor 6 personen heb je nodig:
- 1 kg kalfsvlees
- 2 wortelen
- 1 ui
- 4 grote champignons
- 25 cl verse room
- 30 g boter
- 1 groentebouillonblokje
- 2 el bloem
- zout en peper
Smelt de boter in een ruime braadpan en bak het in stukken gesneden kalfsvlees goudbruin. Bestrooi het met de bloem en voeg twee glazen water toe. Voeg ook het bouillonblokje toe en zet alles onder water. Schil en snijd de wortelen, snipper de ui en snijd de champignons in schijfjes. Doe alles in de braadpan en laat twee uur sudderen. Daarna hoef je enkel nog te serveren. Smakelijk!