°c
0
Terug naar artikels

De asperge: de koningin van de lente met tal van gezondheidsvoordelen

11 April 2022

Asperges zijn detox food bij uitstek, en vanaf april staan ze opnieuw op het menu. Profiteer van deze lenteperiode om ze in je gerechten te gebruiken!

Elk seizoen biedt zijn eigen smaakplezier! Aan het begin van de lente zien we een hele reeks frisse primeurgroenten verschijnen. Van al deze juweeltjes die de natuur in het voorjaar te bieden heeft, is de asperge de absolute koningin. Ze wordt gewaardeerd door fijnproevers… en ze biedt tal van gezondheidsvoordelen.

Een meerjarige plant die al in de oudheid bekend was

De aspergeplant is een meerjarige plant, wat betekent dat ze seizoen na seizoen voortleeft en niet elk jaar opnieuw geplant hoeft te worden. De basis wordt gevormd door een soort klauw die bestaat uit een wortelstok die knoppen en vlezige wortels draagt. Elk voorjaar groeien de eetbare stengels van de plant ofwel volledig (witte asperges) ofwel gedeeltelijk onder de grond (paarse asperges), of zelfs in de open lucht (groene asperges).

Na de oogst ontwikkelt zich ondergronds een nieuwe klauw, die het voortbestaan van de plant garandeert. De voortplanting is verzekerd wanneer de stengels van mannelijke en vrouwelijke planten voldoende groeien om bloemen voort te brengen. Na de bevruchting ontstaan ​​dan kleine rode vruchten die zwarte zaden bevatten. Als ze op de grond vallen, kunnen ze nieuwe klauwen produceren.

Asperges zijn afkomstig van Oost-Europa en Klein-Azië en worden al heel lang door de mens gebruikt. Ze werden al gegeten door de Egyptenaren, maar ook door de Grieken en de Romeinen, die ze diuretische en afrodiserende deugden gaven.

De verschillende gezondheidsvoordelen van asperges

Of ze nu wit, paars of groen zijn, asperges bieden je dezelfde voordelen! En die gezondheidsvoordelen zijn talrijk[1].

Een diuretisch voedingsmiddel

Asperges bestaan voor 90% uit water. Ze zijn rijk aan kalium, arm aan natrium, en ze bevatten asparagine, een aminozuur, waardoor ze diuretische kwaliteiten hebben. Dit betekent dat ze de eliminatie via de nieren bevorderen en het vasthouden van water beperken. Asperges maken op die manier een belangrijk onderdeel uit van een detox kuur!

Een antioxidant voedingsmiddel

Maar asperges zijn ook een anti-aging groente. Dankzij de vele antioxidanten die ze bevatten, helpen asperges tal van ziektes te voorkomen en beschermen ze je tegen vrije radicalen. Asperges zijn in het bijzonder rijk aan rutine, een antioxidant dat de bloedcirculatie verbetert door de kwetsbaarheid en doorlaatbaarheid van kleine bloedvaten te verminderen.

Asperges verbeteren de darmflora

We weten dat een goede darmflora een fundamentele rol speelt in onze gezondheid. Asperges zijn in dat opzicht een ​​waardevolle bondgenoot voor de gezondheid, omdat ze zowel vezels, fructo-oligosachariden als koolhydraten leveren. Deze voedingselementen met een prebiotische werking bevorderen in de darmen de aanmaak van probiotische bacteriën. Die laatste zijn essentieel voor een goede darmgezondheid.

Asperges zijn bovendien erg caloriearm, ze bevatten amper 30 calorieën per 100 gram. Asperges kunnen daarom erg waardevol zijn als onderdeel van een afslankdieet.

Rijk aan vitamines en bètacarotenen

Asperges zijn rijk aan vitamines, vooral vitamine B9, ook wel foliumzuur genoemd. Zijn rol is vooral cruciaal bij de vorming van het zenuwstelsel van de foetus. Asperges bevatten ook een aanzienlijke hoeveelheid bètacarotenen, die het immuunsysteem versterken en het gezichtsvermogen en de huid beschermen.

Een gastronomische delicatesse bij uitstek

Asperges bieden niet alleen tal van gezondheidsvoordelen. Ze zijn ook een heerlijke groente. Het is geen toeval dat ze in het voorjaar op alle restauranttafels te vinden zijn.

Asperges moeten perfect gegaard zijn (gekookt of gebakken) om de smaak en textuur van de delicate punten niet te bederven. Je kan ze afzonderlijk eten, met een eenvoudige kruiding, of gecombineerd met:

• een gemengde salade

• vis

• vlees zoals kalfsvlees.

Je kan ook de schillen en uiteinden gebruiken om soep te maken waar het hele gezin van zal genieten. Asperges zijn zonder twijfel de koningin van de lente!

Bekijk onze gezonde recepten op onze website!


[1] https://www.santemagazine.fr/alimentation/aliments-et-sante/legumes/asperge-les-bonnes-raisons-sante-de-manger-des-asperges-175042

Andere
leuke artikels