°c
0
Terug naar artikels

Een feestelijk menu om je gasten te verrassen

22 December 2023

De eindejaarsfeesten staan voor de deur! Je kunt nu al nadenken over het menu dat je gaat serveren om de smaakpapillen van je gasten te verwennen. Hier zijn een paar van onze favoriete recepten.

Nu de feestdagen naderen, kun je gaan nadenken over wat je je gasten gaat voorschotelen. Als je familie en vrienden ontvangt, is dit een goed moment om een menu te bedenken dat anders is dan anders. Het is echter niet altijd gemakkelijk om inspiratie op te doen en gerechten te vinden die je gasten zullen verrassen. Hier zijn een paar van onze favoriete recepten!

Italiaanse rucolasoep

Om de eetlust van je gasten op te wekken, stellen we een Italiaans rucolasoepje voor. Om dit voorafje te bereiden, heb je nodig:

  • een zak rucola van Florette
  • 2 mozzarellabollen
  • 2 aardappelen
  • een ui
  • 75 g pijnboompitten
  • olijfolie
  • peper en zout.

Begin met het schillen van de ui en de aardappelen. Snijd alles in blokjes. Fruit de gesnipperde ui in een pan. Voeg na 5 minuten de aardappelen, rucola en een liter water toe. Breng op smaak met zout en peper. Roer, dek af en laat ongeveer 30 minuten koken. Giet tijdens het koken de mozzarella af en snijd deze in blokjes. Bak in een koekenpan zonder vetstof de pijnboompitten even aan. Zodra de bereiding gaar is, kun je ze mixen. Aarzel niet om te proeven om de smaak te controleren. Je kunt naar believen zout en peper toevoegen. Als de soep klaar is, kun je ze serveren met de blokjes mozzarella en de geroosterde pijnboompitten.

Carpaccio van sint-jakobsvruchten en witte kool

Sint-jakobsvruchten zijn ideaal als fris en licht voorgerecht. Ze presenteren in de vorm van een carpaccio is een leuke afwisseling op de gebruikelijke recepten. Bovendien is de bereiding snel en hoef je niets te koken. De ingrediënten voor dit voorgerecht zijn: 

  • 16 sint-jakobsvruchten
  • 200 g witte kool van Florette
  • 2 el sesamazijn
  • 2 el olijfolie
  • enkele stengels bieslook
  • fleur de sel.

Start met de sint-jakobsvruchten. Ons advies is om je visboer te vragen ze voor je te openen als je ze koopt. Begin met ze goed te wassen. Snijd ze vervolgens in 4 dikke plakken en bestrijk ze met olijfolie. Doe de witte kool in een schaal en breng op smaak met de azijn, zout en peper. Nu kun je beginnen met de presentatie van je gerecht. Leg een laag witte kool in serveerringen, en daarop een rozet van de plakjes sint-jakobsvruchten, het equivalent van ongeveer 4 vruchten per persoon. Garneer met een stengel bieslook en bestrooi vlak voor het opdienen met een beetje fleur de sel.

Salade van eendenborst

Deze suggestie kan worden gebruikt als voor- of hoofdgerecht, afhankelijk van de eetlust van je gasten. De ingrediënten die je voor dit recept bij de hand moet hebben zijn : 

  • 2 eendenborsten
  • 150 g veldsla van Florette
  • 2 sinaasappels
  • 40 g hele hazelnoten
  • 4 el sinaasappelsap
  • 1 el sherryazijn
  • 1 theelepel honing
  • 6 el olijfolie
  • peper en zout.

Begin met de eendenborsten kruislings in te snijden en aan beide kanten te zouten. Bak ze in een koekenpan, zonder vetstof, te beginnen met de velkant. Verwijder na 5 minuten het vet uit de pan en draai de eendenborsten om. Laat nog 5 minuten bakken voordat je ze uit de pan haalt. Wikkel ze in aluminiumfolie. Zo blijven ze warm en wordt het vlees malser. Terwijl het vlees rust, schil je de sinaasappels en snijd je de partjes eruit. Dit is het vruchtvlees zonder vliesjes. 

Rooster de hazelnoten enkele minuten in een koekenpan, zonder vetstof toe te voegen. Plet ze nadat je ze even hebt laten afkoelen. Meng in een schaaltje het sinaasappelsap, de honing, de sherryazijn en de olijfolie en breng op smaak. Je hoeft alleen nog maar de eendenborst in plakjes te snijden en die op de borden te leggen waarop je de veldsla hebt geschikt. Bestrooi met wat gehakte hazelnoten en garneer met enkele sinaasappelpartjes. Wanneer je opdient, kunnen je gasten nog wat smaak toevoegen met de vinaigrette die je hebt gemaakt.

Smakelijk en fijne feestdagen!

Andere
leuke artikels