Gevitamineerde vinaigrettes voor je salades!
26 May 2023
Als afwerking van je salades kan vinaigrette ook rijk zijn aan essentiële elementen voor het lichaam. We geven een overzicht van de mogelijkheden!
Hoewel de schappen in de supermarkt vol liggen met allerlei sauzen, gaat er niets boven het maken van je eigen vinaigrette om je salades op smaak te brengen. Een paar maanden geleden hebben we je alles verteld over de geheimen van vinaigrettes. Vandaag kijken we naar de voedingswaarde van vinaigrettes en hoe je ze kunt klaarmaken zodat ze zowel lekker als rijk aan mineralen en antioxidanten zijn.
De positieve effecten van vinaigrette
Door de tijd te nemen om je eigen vinaigrettes te maken, neem je gegarandeerd volop vitaminen en mineralen in. Verse groenten en kruiden bevatten immers meer voedingsstoffen dan industriële producten. Bovendien heb je door zelf je vinaigrettes te maken de mogelijkheid om te kiezen voor seizoensgebonden kwaliteitsproducten.
De essentiële ingrediënten voor de bereiding van een vinaigrette zijn voornamelijk olie en azijn. Uit gewoonte kiezen velen van ons voor olijfolie. En dat is altijd een goed idee! Olijfolie is rijk aan omega 9 en antioxidanten. Aarzel echter niet om de oliën te variëren. Er zijn veel verschillende oliën waarmee je de inname van voedingsstoffen kunt afwisselen. Koolzaadolie bijvoorbeeld, die een uitstekende verhouding tussen omega 3 en omega 6 bevat, of camelina-olie zijn uitstekende alternatieven. Camelina-olie bevat veel onverzadigde vetzuren die cholesterol helpen bestrijden, en een grote hoeveelheid antioxidanten.
Onze recepten voor gevitamineerde vinaigrettes
Vinaigrette met koriander
Koriander is een vaak onbemind aromatisch kruid. Toch zou het een prominentere plaats moeten krijgen in onze maaltijden vanwege zijn heilzame werking. Koriander is rijk aan antioxidanten, biedt voordelen voor het hart en reguleert de bloedsuikerspiegel. Hier volgt een recept waarmee je koriander gemakkelijker in je voeding kunt opnemen. Je hebt nodig:
- 20 g verse koriander
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels witte azijn
- het sap van een citroen
- 1 teentje knoflook
- zout
Je hoeft alleen maar de ingrediënten te mengen. Je kunt de vinaigrette bewaren in een luchtdichte pot.
De vinaigrette van Quebec
De ideale vinaigrette voor bij kropsla, of bij groene salades in het algemeen. Voor deze wat ongewone bereiding heb je nodig:
- 1 eetlepel graanmosterd
- 1 eetlepel Dijonmosterd
- 4 eetlepels camelina-olie
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- 1 eetlepel ahornsiroop
- ½ sjalot
- een paar blaadjes peterselie
- zout
- peper
Begin met het schoonmaken en fijnsnijden van de sjalot en de peterselie. Meng in een kom de mosterd, de azijn en de ahornsiroop. Voeg de peterselie en de sjalot toe. Giet vervolgens de camelina-olie erbij en klop krachtig. Breng op smaak en bewaar op een koele plaats.
Zoete vinaigrette
Door yoghurt toe te voegen aan je bereiding kun je deze smeuïger maken. Ideaal bij sterk smakende slasoorten zoals rucola of pittige gerechten zoals falafel. Voor deze bereiding heb je nodig:
- 2 eetlepels natuuryoghurt
- 1 takje verse peterselie
- 1 takje bieslook
- 2 lente-uitjes
- 1 jalapeno-peper zonder pitjes
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel grof zout
- peper
Maak de uitjes schoon en snipper ze. Hak de peterselie, bieslook en de peper in kleine stukjes. Doe alle ingrediënten in een schaal en mix tot je een gladde saus hebt. Serveer gekoeld!