°c
0
Terug naar artikels

Kom alles te weten over vinaigrette

12 August 2022

Vinaigrette is een essentiële smaakmaker in onze salades! Maar weet je waar hijvandaan komt? Of hoelang we hem al gebruiken in onze salades? Hier volgt de geschiedenis!

Tegenwoordig is vinaigrette niet meer weg te denken uit onze salades. Maar ken je zijn geschiedenis? Vandaag bekijken we dit onmisbare ingrediënt, waarvan talloze varianten hun weg naar onze tafels hebben gevonden.

De geschiedenis van vinaigrette

Volgens de geschiedenisboeken hebben we het eerste recept voor vinaigrette te danken aanChevalier d’Albignac in de 18e eeuw. Deze ridder van Franse afkomst was uitgeweken naar Londen, waar hij een berooid leven leidde. In die tijd stond Frankrijk al bekend om zijn gastronomie en Albignacs nationaliteit bezorgde hem in de ogen van de Engelsen een reputatie als fijnproever. Op een dag werd hij uitgenodigd voor een diner en zijn gastheren vroegen hem de salade te maken. Uitgerust met olie en mosterd, creëerde hij het eerste vinaigretterecept. Voordien gebeurde de kruiding op een willekeurige manier.

De reputatie van Chevalier d’Albignac en zijn recept voor vinaigrette stelden hem in staat op tournee te gaan langs restaurants en rijke Engelse families. Hij werd vergezeld door een bediende met in zijn draagtas oliën, azijnen, aromatische kruiden en zelfs truffel! Hij kreeg zowaar de bijnaam ‘the fashionable salad-maker of London’ (de hippe salademaker van Londen).

De basis van een goede vinaigrette

Olie en azijn zijn uiteraard de basis van je vinaigrette. Je kiest zelf welke variant je het lekkerst vindt: balsamico, wijn- of ciderazijn, olijfolie, sesamolie enz. De mogelijkheden zijn eindeloos! Wat de beste keuze is, hangt natuurlijk af van wat je op smaak wilt brengen.

Wat de verhoudingen betreft, is een derde azijn op twee derde olie een goede mix. Doe er een beetje mosterd bij. Daarna kun je kruiden, knoflook enz. toevoegen. 

Begin bij de bereiding altijd met het zout aan de azijn toe te voegen. Meng goed om het zout te laten oplossen. Voeg daarna de olie en peper toe, en eventuele andere ingrediënten die je lekker vindt.

Tip: vervang gerust een lepel olie door een lepel water voor een wat luchtiger resultaat.

Waarom een salade combineren met vinaigrette?

Wist je dat vinaigrette niet alleen smaak geeft aan je salade, maar ook veel voordelen heeft? Ondanks het feit dat veel mensen de voorkeur geven aan vetarme sauzen, is vinaigrette goed voor je lichaam. Uit een studie is namelijk gebleken dat een dressing op basis van olie de opname bevordert van micronutriënten die heilzaam zijn voor de gezondheid! Deze helpen bijvoorbeeld het risico op kanker te verminderen en je gezichtsvermogen te vrijwaren.

Onze suggesties voor een vinaigrette

Het recept van Chevalier d’Albignac

Ontdek het eerste vinaigretterecept, bedacht door Chevalier d’Albignac. Meng in een kom:
• 1 eetlepel rode wijnazijn

• 1 theelepel mosterd

• ¼ theelepel zout

• 3 eetlepels olie

• een beetje peper

Mosterdvrije vinaigrette

Om de smaken een beetje af te wisselen, stellen we een vinaigrette zonder mosterd voor: 

• 4 eetlepels olijfolie

• 1 eetlepel balsamicoazijn

• 1 stengel lente-ui

• zout

• peper

Vinaigrette met mosterd en honing


• 1 eetlepel Dijonmosterd

• 1 eetlepel mosterd op traditionele wijze

• 2 eetlepels honing

• 1 eetlepel gehakte knoflook

• 2 eetlepels ciderazijn

• ½ kopje olijfolie

• zout en peper

Aarzel vooral niet om je fantasie de vrije loop te laten bij het bereiden van een vinaigrette! Met de opgedane kennis zul je je gasten versteld doen staan bij het serveren van de door jou op smaak gebrachte sla.  

Andere
leuke artikels