Gezond eten: Florette vs. Voedingsfabels!
20 October 2021
Want je moet 5 porties fruit per dag, maar nooit na de maaltijd, zeker niet combineren met koolhydraten en oh wee als je die banaan op de foute manier pelt want dan verliest-ie zijn vitaminen …
Stop! Florette bindt de strijd aan met fabels over gezonde voeding en vertelt je wat je wel en niet mag geloven van al die stellingen over een evenwichtig eetpatroon.
1. Vetten zijn goed voor je lichaam!
Voor je naar de frituur spurt voor “een grote met mayonaise”: niet zomaar alle vetten zijn ok! De zogenaamde “transvetten” en “verzadigde vetten”, die in o.a. koekjes, gebak, frietjes, fastfood en chips zitten, laat je inderdaad beter zoveel mogelijk links liggen. Onverzadigde of goede vetten echter kan je met een gerust hart op het menu zetten want je lichaam kan ze goed gebruiken! Je vindt ze in olijf- en zonnebloemolie, alle soorten noten, de veelzijdige avocado en ook in bepaalde soorten vette vis zoals makreel of zalm. En laat dat nu net stuk voor stuk ideale aanvullingen zijn die jouw favoriete salade nog lekkerder maken!
2. Rauwkost? To cook or not to cook, that’s the question
Ben jij dol op een handjevol kerstomaatjes als tussendoortje, zweer je bij een frisse salade bij zowat elk gerecht dat je op tafel zet en is een zomerse barbecue voor jou niet geslaagd zonder een grote schotel dipgroentjes bij het aperitief? Dan moet je daar zeker niets aan veranderen, maar je hoeft je zeker niet te beperken tot rauwkost alleen om een gezond voedingspatroon aan te houden! Het klopt wel dat het koken van je groenten gepaard gaat met vitamineverlies, maar het kookproces zorgt er ook voor dat de celwand van belangrijke voedingsstoffen in groenten zoals tomaten en kool wordt opengebroken, waardoor je lichaam die beter kan opnemen. Zet vanavond dus gerust een ovenschotel met bloemkool op het menu en verwen jezelf met rauwe groentjes als tussendoortje want met een mix van rauw en gekookt op het menu ben je goed bezig! Tip: onze Florette Baby Carrots zitten vol smaak en zijn ideaal voor wie graag gezond wil snacken overdag …
3. Fruit: gezond op elk moment van de dag!
Je hoort vaak dat je fruit beter niet na de maaltijd of in combinatie met andere voedingsmiddelen zou mogen eten omdat dit niet bevorderlijk zou zijn voor de spijsvertering. Dit klopt echter niet: voor de vertering van fruit worden andere enzymen gebruikt dan voor de vertering van vetten, koolhydraten etc. Bovendien bevordert de aanwezigheid van vitamine C in fruit de ijzeropname uit plantaardige voedingsmiddelen die in de rest van je maaltijd zitten! Wie dol is op een appeltje als dessert of zijn favoriete slaatje graag pimpt met appeltjes, aardbeien, ananas … hoeft daar dus zeker niet mee op te houden !
4. Mogen koolhydraten nog in mijn keuken?
Net als vetten worden ook koolhydraten vaak bestempeld als absolute no-go voor wie gezond door het leven wil gaan. Ook hier geldt dezelfde regel: ook koolhydraten zijn elementaire leveranciers van energie en belangrijke voedingsstoffen en kunnen dus niet in een evenwichtig voedingspatroon ontbreken. Belangrijk is wel dat je de juiste koolhydraten kiest en dat betekent niet de suikerrijke producten die je lichaam onmiddellijk omzet in glucose, zoals frisdrank, wit brood, witte rijst en cornflakes of muesli op basis van suikers. Wat dan wel goede koolhydraten zijn? Volkorenproducten met veel vezels: volkorenpasta, bruin brood, aardappelen, quinoa, havermout … Doordat ze zo vezelrijk zijn, duurt het langer voordat je lichaam ze verteert en zijn ze een belangrijke bron van energie.
Zo, van die fabels hoef je je dus lekker niets meer aan te trekken. En dat moet gevierd worden! Hieronder vind je een salade-ideetje dat perfect past bij die eerste lentezonnestralen … en waarvan je zorgeloos kan smullen nu je dit artikel gelezen hebt!
Kennen jullie nog mythes over voeding die dringend opgehelderd moeten worden? Laat het ons zeker weten!
Bron: www.lekkervanbijons.be