°c
0
Terug naar artikels

Herfstsalades

25 October 2022

De terugkeer van het koude weer betekent dat we salades vaak inruilen voor rijkere gerechten. Maar vitamines zijn essentieel voor ons lichaam in deze tijd van het jaar! We leggen het uit.

Het is normaal om met de komst van de herfst in de verleiding te komen om rijkere gerechten te eten. De koude, de kortere dagen, het weer… Het zijn allemaal redenen om troost te zoeken in een rijkere voeding, ten koste van salades.

Waarom salades eten in de herfst?

Elke seizoenswisseling is een overgang waarbij het lichaam zich moet aanpassen. Veel mensen voelen zich in deze periode extreem moe. De terugkeer naar school en naar het werk dateert van enkele weken geleden, de dagen worden korter en zijn vaak regenachtig… Een cocktail waar ons lichaam hard aan wordt blootgesteld!

Daarom is het verstandig onze voeding aan te passen om ons lichaam in deze moeilijke periode te voorzien van de elementen die het nodig heeft.

Om vitamines binnen te krijgen, kunnen veel herfstgroenten in je bereidingen worden verwerkt: pompoen, wortelen, kool, champignons, enz. Als je deze groenten in je salades verwerkt, krijg je volop koolhydraten en vitamines, vooral A en C, maar ook mineralen, zoals kalium, die het immuunsysteem helpen versterken.

Bovendien zijn bepaalde voedingsmiddelen, zoals pompoen of selder, rijk aan vezels, wat goed is voor de darmtransit.

Enkele ideeën voor herfstsalades

In de herfst kun je dus tal van groenten combineren en heerlijke en gezonde salades maken! En waarom zou je ze niet verrijken met oliehoudende zaden die rijk zijn aan calcium en mineralen? Of met appel om wat extra knapperigheid aan je bereiding toe te voegen?

Je kunt bijvoorbeeld eenvoudig kiezen voor de Herfstmengeling van Florette, gecombineerd met geplette noten, gebakken spekblokjes en een vinaigrette. Niets is eenvoudiger om volop vitamines binnen te krijgen!

Naast deze basissuggestie volgen hier nog enkele andere ideeën voor herfstsalades.

Witte koolsalade met ham en kaas

Witte kool wordt niet alleen gekookt gegeten! Ze kan ook rauw worden gegeten, in een salade, zoals in dit eenvoudige en heerlijke recept.

Dit heb je nodig:

En voor de vinaigrette zet je het volgende klaar:

  • 1 eetlepel wijnazijn
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 eetlepel water
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout en peper

De bereiding is heel simpel! Doe de kool en de hamblokjes in een schaal en voeg de Comté toe die je eerst in blokjes gesneden hebt.

Bereid in een andere schaal de vinaigrette door de verschillende ingrediënten te mengen. Je hoeft alleen nog maar te serveren en te genieten. Het je het liever wat meer knapperig? Voeg dan bijvoorbeeld enkele stukjes appel toe.

Salade van geroosterde pompoen en rucola

Houd hiervoor het volgende bij de hand:

  • 250 g rauwe butternutpompoen
  • een zakje rucola van Florette
  • 75 g fetakaas
  • olijfolie
  • balsamicoazijn
  • zout en peper

De eerste stap is het wassen, schillen en snijden van de pompoen in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Leg de plakjes in een schaal en bestrijk ze met olijfolie. Voeg zout en peper toe en bak ze gedurende 35 minuten in de oven. De plakjes moeten zacht en goudbruin zijn.

Doe de rucola van Florette in een schaal, voeg de stukjes pompoen toe en verkruimel de feta erover. Breng op smaak met olijfolie en balsamicoazijn.

Andere
leuke artikels