°c
0
Terug naar artikels

Kom in vorm met een geslaagde detox

20 March 2024

Het begin van de lente is het perfecte moment om je lichaam te ontgiften. Bekijk onze tips en recepten!

Tijdens de wintermaanden zijn velen van ons geneigd de voorkeur te geven aan smakelijke, rijkelijke gerechten, en minder fruit en groenten te eten. In deze periode slaat het lichaam vetten op, terwijl het spijsverteringsstelsel harder werkt. Dit alles kan leiden tot gewichtstoename. In de lente daarentegen zijn velen van ons geneigd zich op natuurlijke wijze te richten op een evenwichtigere voeding. Dus waarom niet van deze periode profiteren om je lichaam te ontgiften? We hebben onze tips en beste recepten bij elkaar gebracht om je te helpen deze detox perfect uit te voeren.

De voordelen van een detox

In de winter, met de kou en het gebrek aan licht, neigen we naar rijkelijkere voeding. Na verloop van tijd hopen gifstoffen zich op in ons lichaam en worden bepaalde organen, zoals de lever, minder efficiënt. Door te beginnen met een detox, die idealiter een maand duurt, geef je deze organen rust en kan je lichaam zich ontdoen van deze gifstoffen. Weg vermoeidheid en het gebrek aan vitaliteit! Op deze manier vind je je energie terug om dit nieuwe seizoen te starten.

Een doeltreffende detox!

Na dit stukje theorie is het tijd om tot de kern van de zaak te komen. Ontdek al onze tips voor een geslaagde detox!

Water, de voornaamste hulp bij een detox

Water is essentieel voor het goed functioneren van ons lichaam. Het wordt aangeraden minstens 1,5 liter per dag te drinken. Het maakt het transport van voedingsstoffen in ons lichaam en de afvoer van metabolische afvalstoffen mogelijk.

Drink dus regelmatig water gedurende de dag. Je kunt ook kiezen voor groene thee, een drank met meerdere gezondheidsvoordelen. Bovendien zijn bepaalde voedingsmiddelen rijk aan water, dus aarzel niet om deze te eten: komkommers, grapefruit of zelfs de eerste aardbeien van het seizoen!

Eet seizoensgroenten en -fruit

Wist je dat het voedingsgehalte van groenten en fruit per seizoen verschilt? In de winter bevatten ze meer antioxidanten, wat verklaart waarom velen van ons in de lente een tekort hebben aan vitamine D en C, en aan magnesium.

Voor vitamine D is de zon de oplossing! Maak dus volop gebruik van de zonnestralen om je lichaam te helpen deze vitamine aan te maken. Voor vitamine C en magnesium gebeurt het echter in je bord, door het eten van fruit en groenten die een grote hoeveelheid vitamine C bevatten. Je kunt bijvoorbeeld fruit en groenten eten zoals kiwi’s, sinaasappels, spinazie en radijzen.

Onze beste detoxrecepten

Salade met appel en veldsla

Voor dit uiterst eenvoudige recept heb je nodig:

  • 1 appel
  • ¼ granaatappel
  • 50 g veldsla van FLORETTE
  • 1 eetlepel olijfolie
  • ½ eetlepel balsamicoazijn
  • ½ eetlepel sinaasappelsap
  • 1 handvol pompoenpitten

Begin met het bereiden van de vinaigrette. Meng de olijfolie, de balsamicoazijn en het sinaasappelsap in een slakom. Was de appel en snijd hem in kleine blokjes. Je hoeft hem niet te schillen. Meng dan gewoon de veldsla, de granaatappelpitjes, de pompoenpitten en de stukjes appel in een schaal. Voeg vlak voor het opdienen de vinaigrette toe.

Detoxsap met wortel

De eerste aardbeien van het seizoen zijn er, dus geniet ervan! Hier zullen we ze eenvoudig combineren met wortelen om een heerlijke smoothie te maken die ook nog eens rijk is aan vitaminen. Voor deze bereiding heb je nodig:

Snijd de wortelen en de aardbeien in stukjes. Doe de wortelen en aardbeien in een blender. Mix tot je de gewenste textuur verkrijgt en voeg dan de honing en het citroensap toe. Gewoon opnieuw mixen en klaar!

Andere
leuke artikels