Sla en raclette: de perfecte combo
27 November 2023
Het racletteseizoen is opnieuw begonnen! Bij deze gezellige maaltijden is sla het perfecte bijgerecht, want ze zorgt voor dat extra vleugje frisheid en vitaminen. We vertellen je waarom.
Nu de temperaturen dalen is het weer tijd voor een raclette! Deze maaltijd staat synoniem voor gezellige momenten met familie en vrienden. Hoewel kazen en vleeswaren een grote rol spelen, is het essentieel om de groenten niet te vergeten, en zeker niet de sla!
We vertellen je alles over de voordelen van deze groente, en stellen een paar van onze beste combinaties voor!
De voordelen van sla
Sla is er niet alleen om je geweten te sussen als je aan het genieten bent van een calorierijke maaltijd. Sla brengt ook frisheid, zowel tijdens als aan het einde van je maaltijd. En deze groente heeft ook veel positieve effecten.
Ten eerste zijn de meeste slasoorten rijk aan vezels. Dankzij deze vezels vermindert sla de opname van slechte cholesterol en koolhydraten. Daardoor stijgt de bloedsuikerspiegel langzamer en heb je minder kans op een vermoeidheidsdip.
Sommige slavariëteiten hebben andere kwaliteiten. Dit geldt met name voor rucola, die mineralen en antioxidanten bevat die het risico op kanker verminderen. En over het algemeen geeft sla je gemakkelijker een verzadigd gevoel, terwijl ze tal van vitaminen en mineralen bevat die goed zijn voor je gezondheid!
Dit zijn slechts enkele redenen waarom je sla en groenten niet mag verwaarlozen tijdens je raclettes.
Welke sla serveer je bij een raclette?
Er zijn genoeg keuzes. Je zou in de verleiding kunnen komen om je te beperken tot de klassiekers zoals ijsbergsla of slaharten. Dat zijn allebei uitstekende keuzes, maar je kunt een stapje verder gaan. Voeg bijvoorbeeld fijngesneden of gebakken ui toe. Of een beetje knapperigheid met een handvol walnoten …
En als je geen zin hebt om groenten te snijden en te bereiden, aarzel dan niet om voor de herfstmengeling te gaan. Deze mix van krulandijvie, veldsla, rode biet en rode sla, biedt de smaak en zachtheid van sla in combinatie met de knapperigheid van rode biet.
Een tweede mix die we graag bij een raclette serveren is Sweet Trio. Hij bevat rucola, rode biet en veldsla. Met zijn iets sterkere smaak past hij perfect bij hartige kazen.
Pimp je raclette
De mogelijkheden om je groenten en salades te garneren zijn bijna eindeloos. Laat je fantasie de vrije loop.
Een geraspte wortelsalade is bijvoorbeeld ook een uitstekend bijgerecht. En om die extra pit te geven, kun je wat stukjes appel toevoegen. Een Granny Smith is hiervoor ideaal; de zuurgraad ervan kan citroensap vervangen. Aarzel niet om deze combo van wortel en kaas te proberen, je zult versteld staan van het resultaat.
Je kunt ook kiezen voor een bordje krokant om wat extra crunch aan je maaltijd toe te voegen.
Maar uiteindelijk is het belangrijkste van een maaltijd als deze, dat je ervan geniet met familie en vrienden.