°c
0
Terug naar artikels

Vijf frisse salades voor een geslaagde picknick

12 June 2022

Met de terugkeer van het warme weer, willen we frisheid op ons bord… en in onze picknickmand. Ontdek onze vijf recepten voor lekkere en verfrissende salades en geniet tijdens je picknicks deze zomer!

De regen maakt plaats voor steeds meer zonneschijn, het kwik stijgt, de natuur kleurt groener… Het is duidelijk dat het lente is en dat de zomer voor de deur staat! Hoe kan je beter van dit bijzonder aangename seizoen genieten, dan door een kleine picknick te improviseren in een park in de stad, of in een plekje natuur in de buurt?

Prima, zul je zeggen, maar wat moet er in de picknickmand? Laat je leiden door deze twee vereisten: de versheid van de gerechten en het gemak waarmee je je bereidingen kunt vervoeren. Maak je geen zorgen, we hebben een aantal saladerecepten bedacht die je picknicks nog aangenamer zullen maken!

De traditionele salade niçoise


Dit is een salade die iedereen al eens heeft mogen proeven.

Een echte klassieker uit de Franse keuken, die zijn oorsprong vindt in het zuiden en bijzonder geschikt is bij hoge zomerse temperaturen. Een kleine tip voor de bereiding: voeg de verschillende ingrediënten pas op het laatste moment samen om de frisheid van deze iconische salade te vrijwaren!

Ingrediënten (4 personen)

  • een zakje Florette mesclun
  • 4 tomaten in kwartjes of schijfjes gesneden
  • 1 paprika van je favoriete kleur, in dunne reepjes gesneden
  • 1 rode ui, in ringen gesneden
  • 1 groot blik of twee kleine blikjes tonijn in olijfolie
  • 4 hardgekookte eieren, in plakjes gesneden
  • een paar zwarte olijven
  • een paar ansjovisfilets
  • dressing van olijfolie, azijn, zout en peper (neem deze kant en klaar mee in een apart flesje)

Bereiding

  • Niets is eenvoudiger: gewoon alle ingrediënten mengen en op smaak brengen met de dressing.

Thaise salade met quinoa/witte kool

Salades met Aziatische smaken kunnen je picknick doen opfleuren. Probeer deze variante tijdens je volgende uitstap, we verzekeren je dat het niet bij deze eerste keer zal blijven! Deze salade is zo stevig dat je hem gerust een tijdje op voorhand kan bereiden.

Ingrediënten (2 personen)

  • een glas quinoa
  • een zakje Florette Seasonal mix Herfst of Florette witte kool
  • 200 g kikkererwten
  • een bosje koriander
  • 1 lente-ui
  • 100 g pinda’s
  • 60 g ongezoete pindakaas
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 eetlepel honing of ahornsiroop
  • 3 eetlepels tamarisaus
  • 1 eetlepel geroosterde sesamolie
  • ½ limoen
  • 1 theelepel geraspte gember
  • 1 snufje cayennepeper

Bereiding

  • Laat de kikkererwten uitlekken of week ze de dag voordien in water als ze gedroogd zijn.
  • Kook de quinoa in twee keer zoveel water.
  • Hak de koriander en lente-ui fijn.
  • Mix de pinda’s grof.
  • Maak een saus van de pinda’s, de pindakaas, de azijn, de honing, de tamarisaus, de geroosterde sesamolie, de limoen, de gember en de chilipeper.
  • Meng de groenten, kruiden en kikkererwten door elkaar en giet er vlak voor het serveren de pindasaus over.

Aziatische salade met komkommer en wortelen

Met deze aparte salade kun je de kaart van exotische smaken trekken, met een zoet-zuurbalans die je smaakpapillen zal doen opfleuren. Aarzel ook hier niet om alles op voorhand klaar te maken en op het laatste moment op smaak te brengen met de dressing.

Ingrediënten (2 personen)

  • 1 zakje geraspte wortelen van Florette
  • 1 komkommer
  • ½ teentje knoflook
  • ½ theelepel gember
  • koriander
  • een handvol pinda’s
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 theelepel zoete sojasaus
  • 2 theelepels sesamolie
  • ½ theelepel chilipuree

Bereiding

  • Snijd de komkommer in dunne plakjes en laat het sap uitlekken.
  • Hak de knoflook, gember en koriander fijn.
  • Mix de pinda’s grof.
  • Meng de wortelen, komkommer, pinda’s, knoflook, gember en koriander.
  • Maak de dressing door de overige ingrediënten te mengen. Breng op smaak met zout en peper indien nodig.

Salade met radijs, komkommer en aardappel


Terug naar meer lokale smaken met deze salade vol producten van bij ons. Dankzij het voedzame karakter van de aardappel kan je met deze salade ook de grootste eters tevreden stellen!

Ingrediënten (2 personen)

  • 300 g aardappelen
  • 1 komkommer
  • 1 zakje Florette radijsjes
  • 1 lente-ui
  • verse peterselie
  • tonijn, zalm of feta (facultatief)
  • 3 eetlepels azijn
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel graanmosterd
  • 1 theelepel honing of ahornsiroop
  • zout en peper

Bereiding

  • Schil de aardappelen en snijd ze in schijfjes. Kook ze een paar minuten in kokend water, maar zorg ervoor dat ze niet te zacht worden. Zet ze dan in de koelkast.
    • Snijd de komkommer en radijsjes in dunne reepjes. Laat ze uitlekken.
    • Snipper de lente-ui en hak de peterselie fijn.
    • Meng de verschillende groenten en kruiden door elkaar.
    • Vlak voor het serveren op smaak brengen met een dressing van de resterende ingrediënten.

Oosterse wortelsalade

Als afsluiter stellen we een eenvoudige salade van geraspte wortelen voor… versterkt met zoete en oosterse smaken. Een zeer gezond recept dat je als bijgerecht kan gebruiken, zelfs buiten een picknick.

Ingrediënten (2 personen)

  • een zakje geraspte wortelen van Florette
  • 20 g rozijnen
  • 30 g gedroogde dadels
  • 30 g zonnebloempitten
  • ½ sinaasappel
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 1 theelepel komijn
  • verse munt
  • zout en peper

Bereiding

  • Hak de rozijnen, dadels en munt fijn.
  • Meng de wortelen met deze ingrediënten en voeg de zonnebloempitten toe.
  • Breng op smaak met een dressing van de resterende ingrediënten.

Andere
leuke artikels