°c
0
Terug naar artikels

Voeding en welzijn: de voedingsmiddelen die ons humeur een boost geven

12 May 2025

Je goed voelen in je vel en in je lichaam begint bij een evenwichtige voeding. We kennen allemaal het gezegde “een gezonde geest in een gezond lichaam”. Met andere woorden, goed voor je lichaam zorgen, draagt bij aan je mentale welzijn.

Wist je dat? Sommige voedingsmiddelen kunnen het risico op depressie verhogen. Dit is het geval bij sterk bewerkte producten die additieven, bewaarmiddelen en smaakversterkers bevatten. Aan de andere kant bevatten bepaalde voedingsmiddelen van nature elementen die gunstig zijn voor onze gezondheid. Hier is een selectie.

Avocado om de aanmaak van dopamine te stimuleren

Avocado heeft talrijke voedingsvoordelen. Deze vrucht is rijk aan gezonde vetten, een uitstekende bron van vitamines en mineralen, en hij bevat ook een essentieel aminozuur: tyrosine.

Tyrosine speelt een rol in de productie van schildklierhormonen die tal van fysiologische functies regelen. Bovendien worden dopamine, het zogenoemde ‘gelukshormoon’, en noradrenaline, dat helpt om met stressvolle situaties om te gaan, geproduceerd op basis van tyrosine.

Om dit stemmingsbevorderende aminozuur voldoende binnen te krijgen, kun je avocado eten in hartige of zoete gerechten. Dit recept voor frisse en kleurrijke lenterolletjes is bijvoorbeeld ideaal voor zonnige dagen!

Noten om voor onze ‘tweede hersenen’ te zorgen

Noten zijn een uitstekende bron van vezels. Ze bevatten ook polyfenolen, krachtige antioxidanten die een beschermend effect hebben op het organisme.
Polyfenolen en vezels helpen bij het behoud van een goede darmgezondheid. En zoals je misschien al weet, doen onze darmen meer dan enkel voedsel verteren! Recent onderzoek heeft aangetoond dat onze darmen communiceren met onze hersenen. Studies suggereren zelfs dat het darmmicrobioom invloed heeft op de hersenfuncties, en met name op het emotionele gedrag.
Gezonde en gevarieerde voeding draagt bij aan een gezond microbioom, en vezelrijke voedingsmiddelen zoals noten maken deel uit van een evenwichtig voedingspatroon.

Paddenstoelen voor een boost aan vitamine D

In België heeft de bevolking vaak, vooral in de winter, een tekort aan vitamine D door het gebrek aan zonlicht. Om onze voeding te verrijken en ons immuunsysteem te versterken, kunnen we vitamine D-rijke voedingsmiddelen eten, zoals vette vis of champignons.

Paddenstoelen zijn namelijk een van de weinige plantaardige bronnen van vitamine D. Ze bestaan gemiddeld uit 80% water, zijn rijk aan vezels, bevatten weinig calorieën en stimuleren de stofwisseling.

Vitamine D is essentieel voor de goede werking van ons organisme. Ze speelt met name een rol in de hormoonhuishouding. Sommige studies hebben de gunstige effecten van vitamine D tegen depressie aangetoond.

Cantharellen en shiitakes zijn de paddenstoelensoorten die de meeste vitamine D bevatten.

Zalm om gezond ouder te worden

Zalm eten is goed voor ons cardiovasculair systeem en helpt de bloeddruk te verlagen. Dit komt vooral door de omega 3-vetzuren die deze vis bevat. Dit zijn onverzadigde vetzuren die ons lichaam niet zelf aanmaakt, en die dus door de voeding moeten worden geleverd: EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur).

Recente gegevens suggereren dat EPA en DHA een positief effect hebben op de mentale gezondheid naarmate we ouder worden (depressie, dementie).

Omega 3-vetzuren zijn gunstig voor de gezondheid van onze hersenen. Ze zijn een goede bondgenoot voor het geheugen. Anses (het Franse agentschap voor voedselveiligheid) raadt volwassenen aan om twee keer per week vis te eten, waarvan één keer een vette vis zoals zalm die rijk is aan omega 3. Let echter wel op de herkomst van de vis.