°c
0
Terug naar artikels

Voedsel om de winter uit te zwaaien

09 March 2023

Nu de winter ten einde loopt, is het tijd om voorrang te geven aan bepaalde voedingsmiddelen om de lente in topvorm te verwelkomen!

De temperaturen beginnen weer langzaam te stijgen, de dagen worden steeds langer… Geen twijfel mogelijk, de lente staat voor de deur! De kou, de regen en de donkere dagen liggen achter ons. En wie nieuw seizoen zegt, zegt andere voeding. We hebben het al gehad over de voordelen van het aanpassen van je voeding aan de tijd van het jaar. Vandaag gaan we kijken naar de voedingsmiddelen die je het beste eet aan het einde van de winter, een periode waarin we vanwege de kou geneigd zijn rijkelijke maaltijden te bereiden die weinig groenten bevatten.

Spinazie

Na de winter is het essentieel om weer energie en vitaminen in te nemen. En daar bestaat geen betere oplossing voor dan spinazie! Hoewel dit een groente is die het grootste deel van het jaar beschikbaar is, is het vooral bij mooi weer aan te raden deze groente te eten om je voorraad magnesium, ijzer en calcium aan te vullen. Gekookt of rauw, er zijn vele manieren om spinazie te bereiden. En waarom niet in een salade? Met spinazie zet je de lente met een evenwichtigere voeding in!

Wortelen

Wortelen zijn een van de meest geconsumeerde groenten ter wereld. In deze tijd van het jaar zijn wortelen des te belangrijker vanwege hun vele kwaliteiten. Dankzij alle voedingsstoffen die wortelen bevatten, zoals vitamine A en carotenoïden, geven ze het lichaam alles wat het nodig heeft om in topvorm te blijven. Wortelen helpen onder meer het gezichtsvermogen te vrijwaren en de huid te beschermen. En last but not least, omdat je ze rauw of gekookt kunt eten, zijn er veel recepten om wortelen te bereiden.

Radijzen

Radijzen worden vaak geserveerd bij het aperitief, maar ze verdienen een belangrijkere plaats in onze maaltijden. Radijzen bevatten weinig calorieën en kunnen ook in salades worden verwerkt. De voordelen zijn talrijk. Radijzen zijn rijk aan vezels en hebben een positief effect op onze spijsvertering. Ze zijn ook rijk aan antioxidanten, eiwitten en vitaminen. Als je ze regelmatig eet, helpen radijzen tegen oxidatieve stress. Oxidatieve stress is verantwoordelijk voor de vroegtijdige veroudering van onze lichaamscellen. Er is dus geen enkele reden meer om radijsjes alleen als bijgerecht bij het aperitief te serveren.

Kool

Hoewel het een wintergroente is, wordt het sterk aanbevolen om in het voorjaar kool te eten. Kool is rijk aan mineralen, voedingsstoffen en vitaminen. Het gehalte aan antioxidanten maakt hem een bondgenoot in de strijd tegen kanker. Bovendien bevat deze groente bepaalde vitaminen (B9 en B12) die het hart helpen beschermen. Als de zon weer tevoorschijn komt, kun je kool simpelweg serveren als bijgerecht bij je maaltijden. Geen rijkelijke gerechten en spek meer, een koolsalade of een van onze mengelingen volstaat!

Fruit

We hebben het over groenten, maar ook fruit is erg belangrijk in deze periode van het jaar. Aanraders zijn bananen, die rijk zijn aan kalium, of kiwi’s. En als je er zeker van wilt zijn dat je de goede voedingsstoffen binnenkrijgt, aarzel dan niet om citroen te eten! Deze is rijk aan vitamine C en helpt je om vermoeidheid te bestrijden!

Als je manieren zoekt om deze groenten te verwerken, bekijk dan onze heerlijke recepten! Zo kun je je voorraad vitaminen en mineralen aanvullen om de lente in topvorm in te zetten.