°c
0
Terug naar artikels

Voetjes in het zand met veldsla

14 July 2023

Veldsla is iets bijzonders. Ze groeit met de voetjes in het zand, werd lang beschouwd als onkruid en is rijk aan vitaminen en mineralen. Ontdek meer over deze slasoort!

Korensla, konijnenoren … zijn andere namen voor veldsla. Met haar kleine, ronde en groene blaadjes kun je haar niet missen in het marktkraam, waar ze het hele jaar door verkrijgbaar is. Wat maakt veldsla zo bijzonder? Ze groeit met de voetjes in het zand! Ontdek alles over deze groente, die niet altijd een goede reputatie heeft gehad.

Onkruid wordt (veld)sla

Historisch gezien kennen we veldsla al sinds de oudheid, met name bij de Egyptenaren. In sommige graftombes zijn gravures van veldsla gevonden.

In Frankrijk werd veldsla pas echt gegeten in de Renaissance. In die tijd groeide ze meestal in tarwevelden, vandaar de naam korensla. Ze werd toen trouwens beschouwd als onkruid. Boeren waren de enigen die veldsla aten. Pas toen een chef-kok in de 18e eeuw het waagde om haar te gebruiken en te introduceren bij de hogere sociale klasse, kreeg veldsla haar ‘titel’ van sla. 

Veldsla kan op veel verschillende manieren worden bereid. Ze wordt meestal rauw gegeten, in een salade, zoals in ons favoriete recept. Hiervoor heb je nodig : 

  • 20 kerstomaatjes
  • 1 zakje veldsla van FLORETTE
  • 1 bol mozzarella
  • 4 plakjes gerookte ham
  • een paar croutons

Halveer eenvoudigweg de tomaten, snijd de mozzarella in blokjes en de ham in fijne plakjes voordat je alles in een kom mengt.

Om veldsla gestoofd te eten, raden we je aan ze als soep te bereiden.

Een rijke groente

Veldsla zit boordevol voedingsstoffen en mineralen. Ze bevat met name drie keer meer vitamine C dan kropsla. Het hoge gehalte aan bètacaroteen maakt haar ook een troef om je huid voor te bereiden op een dagje zonnebaden. Studies hebben een verband aangetoond tussen bètacaroteen en een lager risico op het ontwikkelen van bepaalde vormen van kanker.

Veldsla is ook rijk aan vitamine E en B9, die celveroudering tegengaan, en omega 3, een vetzuur dat vooral voorkomt in vette vis. Talrijke mineralen maken de voedingswaarde van veldsla compleet: kalium, ijzer, magnesium, enz. 

Een specifieke cultuur

Wat veldsla zo bijzonder maakt, is de manier waarop ze wordt gekweekt. Ze heeft zich voornamelijk ontwikkeld in zanderige gebieden. Veldsla moet inderdaad met de voetjes in het zand staan om te kunnen groeien. Ze kan echter ook gekweekt worden in streken die verder van de kust liggen. Je hoeft alleen maar een laagje zand aan de grond toe te voegen om ervoor te zorgen dat de slaplant goed groeit. Wees wel voorzichtig, want veldsla is tamelijk fragiel.

Veldsla staat met de voetjes in het zand, en jij?

Heb je besloten om deze zomer naar het strand te gaan? Dan kun je gratis veldsla (of andere producten uit het Florette-assortiment) ontvangen. De Florette Summer Tour keert immers terug vanaf 17 juli! 

Tijdens dit evenement krijg je de kans om deel te nemen aan de leuke activiteiten die we voor jou hebben bedacht. Heb je onze karavaan gemist? Iets vertelt ons dat een bezoekje aan de winkel in de komende dagen je de kans kan geven om een kleinigheidje te ontvangen …

Andere
leuke artikels