°c
0
Terug naar artikels

Waarom is het belangrijk om seizoensgroenten te eten?

04 November 2022

Waarom seizoensgroenten eten?

Het eten van seizoensproducten biedt jou heel wat voordelen, maar er is meer. We vertellen je er alles over!

Elk seizoen biedt zijn eigen groenten en fruit! Wortelgewassen en pompoenen zijn de sterren van de winter, terwijl het in de zomer de beurt is aan aubergines, courgettes en tomaten. Steeds meer mensen consumeren voedsel volgens de seizoenen. Wist je dat dit veel voordelen heeft? We leggen je graag uit wat deze voordelen zijn als je je voeding aan de seizoenen aanpast.

De voedingsvoordelen

Ons lichaam heeft vitamines en mineralen nodig om te functioneren. Maar deze behoeften variëren met de seizoenen. In de winter wordt bijvoorbeeld aanbevolen om voedsel te eten dat rijk is aan voedingsstoffen en vitamine C. En dit omwille van de kou en het gebrek aan daglicht. In de zomer, vooral tijdens periodes met zeer warm weer, wordt waterrijk voedsel aanbevolen.

En de natuur zit prachtig in elkaar, want groenten en fruit hebben een verschillende voedingswaarde, afhankelijk van het seizoen waarin ze worden geteeld. De hoeveelheid licht en de temperaturen waaraan ze worden blootgesteld hebben een invloed op de voedingsstoffen die ze bevatten. Wintervoedsel, zoals pompoen, zal bijvoorbeeld meer antioxidanten bevatten, wat helpt om het immuunsysteem te versterken. In de zomer bevatten bijvoorbeeld tomaten of aubergines meer water, waardoor de hydratatie wordt bevorderd.

Het bevorderen van de korte keten

Een ander duidelijk voordeel van het eten van seizoensproducten, is dat je het hele jaar door groenten en fruit van bij ons kunt ontdekken. Om er optimaal van te genieten, kies je best voor de korte keten: tuinbouwers en andere lokale producenten zullen je uitsluitend producten aanbieden van hun eigen teelt of van hun partners in de buurt.

Op die manier proef je ook het verschil: deze groenten en fruit worden inderdaad perfect rijp geoogst, en dan verkocht. Omgekeerd worden geïmporteerde voedingsmiddelen over het algemeen geoogst voordat ze volledig rijp zijn, om te voorkomen dat ze bederven voordat ze in de winkel liggen. 

Een rijpe vrucht of groente is trouwens ook gezonder: het is vaak tijdens het rijpingsproces dat de meeste vitamines en mineralen zich ontwikkelen.

Goed voor de planeet

Consumeren volgens de seizoenen is ook een manier om de planeet te beschermen. Zelfs als ze lokaal worden geproduceerd, zorgen groenten en fruit die buiten het seizoen worden aangeboden immers voor veel CO2-uitstoot.

Neem bijvoorbeeld tomaten. Ze zijn een van de meest geconsumeerde voedingsproducten ter wereld en je kunt ze het hele jaar door in onze supermarkten vinden. Of het nu tomaten zijn die in België geteeld werden of die geïmporteerd zijn, de milieu-impact is aanzienlijk. Als ze hier in de winter worden geproduceerd, gebeurde dat inderdaad in verwarmde kassen. Bij import werden de tomaten per vliegtuig of vrachtwagen vervoerd. Beide opties hebben een negatieve impact op het milieu.

Daarnaast worden groenten en fruit die uit verre landen komen, vaak chemisch behandeld om te voorkomen dat ze te snel rijpen.

En goed voor je portemonnee!

Hoewel het misschien verrassend lijkt, zul je ook minder geld uitgeven als je voedsel van het seizoen eet. Zoals we zeiden, komen geïmporteerde seizoensgroenten en -fruit over het algemeen uit het buitenland, soms uit buurlanden, soms van de andere kant van de wereld. In beide gevallen brengt dit kosten met zich mee die worden doorgerekend in de verkoopprijs. We hebben het dan met name over transportkosten (brandstof e.d.) en douanekosten.

Andere
leuke artikels