°c
0
Terug naar artikels

De belangrijkste foodtrends van 2023

23 January 2023

Net als de mode kent ook voeding specifieke trends die van invloed zijn op de manier waarop we consumeren. We overlopen wat ons te wachten staat in 2023!

Koken is als de mode. Het evolueert en elk jaar duiken er bepaalde trends op. Afgelopen jaar stond in het teken van een terugkeer naar de basis, met grootmoeders recepten en een gezonde, evenwichtige voeding. Dit nieuwe jaar gaat op hetzelfde elan verder. Laten we samen ontdekken welke nieuwigheden we de komende maanden mogen verwachten op ons bord!

Een terugkeer naar de klassiekers

Het afgelopen jaar werd gekenmerkt door de terugkeer van grootmoeders recepten: waterzooi, uiensoep, fricassee … Een zekere culinaire nostalgie maakt zich meester van onze keuken en brengt tegelijkertijd een portie troost. Takeaway, de thuisbezorgservice, heeft de meest bestelde gerechten uitgelicht en dat zijn de klassiekers uit de verschillende lokale keukens. In het lijstje vinden we dus frietjes, pasta en pizza terug. Comfortfood dat ook de komende maanden op het menu zal blijven staan!

Rationele en verantwoorde consumptie

In het licht van de milieuproblematiek denken steeds meer consumenten na over hun eetgewoonten. Verantwoorde consumptie is gebaseerd op drie pijlers:

  • respect voor het milieu: door voorrang te geven aan de korte ketens en lokale handelaars te steunen;
  • respect voor de mens: de tijd dat we inkopen deden zonder ons zorgen te maken over de herkomst van de producten en de manier waarop de arbeiders behandeld worden, is voorbij; voor velen is het essentieel dat werknemers gerespecteerd worden;
  • respect voor de gezondheid: steeds meer mensen besteden aandacht aan wat ze eten.

Daarom wordt de voorkeur gegeven aan seizoensproducten, die lokaal geproduceerd worden, minimaal bewerkt zijn of weinig additieven bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid.

De terugkeer van ‘huisbereid’

De economische crisis beïnvloedt de manier waarop we consumeren. Om geld te besparen, zullen steeds meer van ons hun gerechten zelf bereiden om minder kant-en-klaarmaaltijden te kopen.

Op die manier bevorderen consumenten ook een rationele en duurzame consumptie.

Plantaardige voeding

Of je nu minder vlees wilt eten of gewoon je voeding wilt variëren, weet dat plantaardig voedsel steeds meer aan belang wint, in de winkel en op ons bord.

Plantaardige voeding is in opkomst, van dranken tot zuivelvervangers en zelfs plantaardig vlees. De boom van deze producten heeft ook geleid tot lagere prijzen, waardoor ze betaalbaarder zijn geworden.

Deze evolutie in de voeding komt echter vooral voort uit de wens om meer natuurlijke ingrediënten te eten die tegelijk rijk zijn aan voedingsstoffen.

Probiotica, postbiotica …

Je hebt het al begrepen, dit jaar dragen we zorg voor onszelf. En dan gaat het ook over onze binnenkant en in het bijzonder over onze darmen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan probiotica en postbiotica zullen dus meer aanwezig zijn in ons dagelijks leven.

Honderden jaren geleden werden kefirkorrels aan melk toegevoegd, waardoor het gefermenteerde melk werd. Begin 1900 legde een Russische wetenschapper een verband tussen de hoge leeftijd van Roemenen en Bulgaren en hun regelmatige consumptie van deze gefermenteerde melk. Dankzij dit onderzoek kon de aanwezigheid aangetoond worden van melkzuurproducerende bacteriën die bijdragen aan een functionele darmflora. Melkkefir is bovendien een heel interessante bron van calcium.

In bredere zin wordt de term kefir gebruikt om alle gefermenteerde dranken aan te duiden die gemaakt zijn met kefirkorrels, ook die op basis van vruchtensap. Kefirkorrels kun je vinden in biowinkels.

Andere
leuke artikels