°c
0
Terug naar artikels

De foodtrends van 2024: een verrassend jaar

25 March 2024

Jaar na jaar zien we in de kookkunst nieuwe en creatieve trends ontstaan. Met zijn hartverwarmende beloften en pittige smaken belooft 2024 op culinair vlak een verrassend jaar te worden.

Net als thuis

Het komende jaar wordt gekenmerkt door een terugkeer naar eenvoud en authenticiteit. De recepten van weleer maken hun comeback: van de klassieke worst met puree tot gebraden kip, met inbegrip van rijstpap en pudding voor de zoetebekken onder ons. Deze nostalgische recepten voeren ons terug naar de gezellige zondagmiddagen met de familie. Bovendien zijn deze bereidingen ook erg praktisch, want je kunt eenvoudige gerechten zonder gedoe serveren of traditionele menu’s in een modern jasje.

De wereldkeuken binnen handbereik

Als het op gastronomie aankomt, blijft Italië onovertroffen. Dankzij zijn smakelijke verse producten weet het ons altijd te verrassen door zichzelf steeds opnieuw uit te vinden. In 2024 zullen de nieuwigheden eerder uit Oost-Europa en het Verenigd Koninkrijk komen. De oorlog in Oekraïne heeft inderdaad geleid tot een groeiende belangstelling voor gerechten uit dit deel van de wereld. Over de Britse keuken is dan weer het laatste woord nog niet gezegd. Deze keuken wordt vaak bekritiseerd, maar ze heeft meer dan één truc achter de hand, en ze staat dit jaar weer in de kijker met recepten voor muffins en scones om van te watertanden.

Onze keuken zal duurzaam zijn of zal niet zijn

De ecologische trend heeft ook ons bord ingepalmd en dat is een goede zaak. Steeds meer culinaire influencers en restauranthouders pleiten voor koken zonder afval, volledig in lijn met de bescherming van ons milieu. We keren terug naar de lokale keuken, in de korte keten. We doen beroep op lokale producenten en we investeren in zinvolle partnerschappen. Overbeviste vis wordt vervangen door haring, sardienen of zelfs riviervissen zoals forel.

Thuis beginnen we met batch cooking en proberen we in bulk te kopen. Om gezonde keuzes te maken, checken we de nutriscores en zoeken we naar antiverspillingsrecepten op Instagram.

Natuurlijke voeding, maar verre van saai

De sociale media blijven beïnvloeden wat we consumeren. En daarom zijn, paradoxaal genoeg voor de aantrekkingskracht op het natuurlijke, onze keuzes in eten en drinken ook geïnspireerd door het mooie. Plaatsen waarvan de sfeer op foto kan worden vastgelegd zijn populair, wat het groeiend aantal barista’s en de rage voor alles wat om koffie draait verklaart. De sfeer blijft dus een belangrijk criterium, maar ook de beleving. Voor 2024 zien we een groeiende vraag naar originele thema’s of naar plaatsen die bijvoorbeeld restaurant en bar combineren.

De toonaangevende voedingsmiddelen

Boekweit (ook wel zwarte tarwe genoemd) is een verrassing voor onze smaakpapillen. Met zijn licht nootachtige smaak past hij heel goed in zowel hartige als zoete gerechten. Boekweit is glutenvrij en op die manier geschikt voor de meeste mensen. Je kunt de gepelde en geroosterde zaden bijvoorbeeld gebruiken in een lentesalade, samen met feta en komkommer voor de frisheid.

Hibiscus blijft een topper met zijn gezondheidsvoordelen en zijn friszure en fruitige smaak. Je vindt deze smaakmaker vooral in thee en kruidenthee, confituur en desserts.

Tot slot brengt chilipeper extra pit in 2024. Met verse of gedroogde en gemalen chilipeper tover je drankjes, gerechten en zelfs desserts om tot een unieke ervaring. Het mag duidelijk zijn dat 2024 verrassend belooft te worden in de keuken!

Andere
leuke artikels