°c
0
Terug naar artikels

De wintermengeling voor bij je winterse gerechten

31 December 2023

In de winter geven we vaak de voorkeur aan comfortfood boven groenten zoals sla. Maar onze wintermengeling geeft je een vleugje groen, plus heel wat vitaminen en mineralen om je gezond te houden.

In de winter geven velen van ons de voorkeur aan calorierijk comfortfood ten koste van groenten. Groenten zijn nochtans belangrijk om in vorm te blijven vanwege de vitaminen en mineralen die ze bevatten. Ons advies is om sla toe te voegen op je bord. In deze tijd van het jaar raden we de wintermengeling aan.

De verschillende slasoorten zijn zorgvuldig geselecteerd om ervoor te zorgen dat je op een eenvoudige manier de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Bovendien voegt deze mix kleur en smaak toe aan je maaltijd!

De weinig bekende rode sla

Jarenlang werd rode bladsla vooral gegeten door de meest achtergestelde lagen van de Venetiaanse bevolking. Vandaag de dag vind je deze slasoort het hele jaar door in de groentekraampjes.

Deze groente is een echte bron van mineralen en vezels. Ze heeft een zuiverende werking en wordt aanbevolen voor mensen met spijsverteringsproblemen. Daarnaast bevat rode sla grote hoeveelheden kalium, magnesium en vitamine B, E en K.

Niet iedereen houdt van rode sla vanwege de bitterheid. Maar deze bitterstof stimuleert de uitscheiding van gal, wat de lever helpt beschermen. En in onze wintermengeling wordt deze bittere smaak trouwens verzacht door de andere slasoorten.

Veldsla om te verzachten

De veldsla voegt een milde toets toe. We hebben er al over gesproken, maar laten we niet vergeten dat deze groente ook een echte bron van vitaminen is, vooral van vitamine C, E en B9. Deze slasoort helpt bovendien tegen celveroudering. En er zitten ook veel mineralen in deze groente, die graag met de voetjes in het zand groeit: magnesium, ijzer, enz.

Jonge spinazieblaadjes voor wat pit

Jonge spinazieblaadjes bulken van de vitaminen. Deze groente is het hele jaar door verkrijgbaar en is heerlijk om rauw te eten. Het is vanwege haar vele voordelen dat we ze hebben toegevoegd aan onze wintermengeling.

Spinazie bevat weinig calorieën en is rijk aan vitamine C en carotenen. De hoeveelheid kalium in jonge spinazieblaadjes ondersteunt het zenuwstelsel.

Jonge spinazieblaadjes zijn ook een belangrijke bron van antioxidanten die je gezichtsvermogen helpen behouden. 

Krulandijvie voor extra knapperigheid

Deze meer traditionele wintersla is ook een belangrijke bron van vitaminen en mineralen. Vooral vitaminen B2, B5, B9 en K vind je in krulandijvie.

Tot de aanwezige mineralen behoren calcium, mangaan en aanzienlijke hoeveelheden ijzer. Deze slasoort wordt ook aanbevolen voor mensen met spijsverteringsproblemen, vanwege de aanwezige hoeveelheid vezels.

Hoe bereid je de wintermengeling?

De makkelijkste manier is om deze slamengeling als bijgerecht te voorzien bij een maaltijd. Wij serveren hem graag bij een raclette of fondue. Zelfs als je kiest voor sterk smakende kazen, zal de wintermengeling een welkom vleugje frisheid toevoegen. De sterke smaak van sommige slasoorten in de mengeling zal niet overschaduwd worden door die van de geselecteerde kazen.

Je kunt de wintermengeling ook als gemengde salade serveren. Voeg gewoon wat spekreepjes toe, die je zonder vetstof hebt laten bruinen in een koekenpan, en enkele pijnboompitten.

Smakelijk!

Andere
leuke artikels