Een reis rond de wereld in tien salades
05 June 2023
Op een van je reizen heb je waarschijnlijk een culinaire specialiteit ontdekt. Wist je dat in sommige landen salades het meest typische gerecht zijn? Laten we samen een reis rond de wereld maken in 10 salades!
Elk land heeft zijn culinaire specialiteiten en salades vormen daarop geen uitzondering. Veel landen hebben zelfs hun ‘signature’ salade. Dit is de salade die je bestelt als je écht wilt proeven van de lokale keuken en zeker wilt zijn van een licht gerecht, enkele uitzonderingen daargelaten.
Vandaag nemen we je mee op wereldreis om enkele typische salades te ontdekken.
Een lokale salade van bij ons!
Laten we beginnen met een lokale topper van bij ons: de Luikse salade! Zoals de naam al aangeeft, is het een Luikse specialiteit samengesteld uit boontjes, aardappelen en spekblokjes. Het geheel wordt warm gegeten. Voor de kruiding is een beetje olie en azijn voldoende.
Capri … c’est fini.
Onze culinaire reis gaat verder in Italië, op het eiland Capri, met de salade caprese. Niets is eenvoudiger dan deze bereiding: twee mooie tomaten in schijfjes gesneden, een bolletje mozzarella eveneens in plakjes gesneden, basilicumblaadjes, olijfolie, zout en peper. Je waant je meteen in Italië. Je kunt de basilicumblaadjes ook ruilen voor pesto!
Een beetje Sirtaki?
Na enkele extra kilometers belanden we in Griekenland. De ster van de salade is natuurlijk de fetakaas, het symbool bij uitstek van de Griekse keuken. Griekse salade (zo noemt hij echt …) bestaat uit feta, komkommer, olijven, tomaten, paprika’s, ui, oregano en olijfolie. Je hoeft alleen maar alle ingrediënten in plakjes of blokjes te snijden, te mengen en op smaak te brengen.
Mezze voor onderweg?
Mezze is niet alleen een instituut in Griekenland, het maakt ook deel uit van het gastronomische erfgoed van Libanon. Het is een geheel van gerechten die in kleine porties worden geserveerd om een complete maaltijd te vormen. Een van deze bereidingen is een kleine salade van postelein – een vergeten bladgroente, groene sla, tomaten, komkommer, radijs, uien en sumak, een specerij met een pittige smaak. Deze bereiding wordt traditioneel gegeten met pitabrood.
In het land van de kiwi’s
Deze keer gaan we naar de andere kant van de wereld. In Nieuw-Zeeland komt de Ika Ata salade rechtstreeks van de Maori, bekend om hun beroemde haka bij het begin van rugbywedstrijden. Deze verfrissende salade bestaat uit tonijn die enkele uren in citroensap werd gemacereerd, wortelen, uien, tomaten, radijsjes en sucrine. Alle ingrediënten worden eenvoudigweg in een schaal gemengd en op smaak gebracht met kokosroom.
Een reis naar Indonesië
Rojaksalade wordt zowel in Indonesië als in Maleisië gegeten. Er bestaan verschillende recepten voor dit typische zoetzure gerecht. De meest gebruikte ingrediënten zijn mango, komkommer, jicama (ook bekend als yamboon), gebakken tofu en inktvis. Deze combinatie van producten gaf de salade zijn naam, die letterlijk ‘mengsel’ betekent.
Een omwegje naar Amerika?
Voor de verandering presenteren we een relatief lichte Amerikaanse bereiding die ideaal is bij warm weer: de waldorfsalade. Alles wat je nodig hebt voor deze salade is sla, gehakte walnoten, selderij, een klein trosje druiven, een zure appel, citroen, citroensap en mayonaise. Snijd alle groenten en de citroen in kleine stukjes, doe ze in een grote schaal en breng ze op smaak met de mayonaise en het citroensap. Werk af door de noten toe te voegen.
Een Guatemalteekse traditie
Fiambre is een Guatemalteekse salade die traditioneel wordt geserveerd tijdens de ‘Dia de los Muertos’ die je misschien kent uit een beroemde Disney-film. In Guatemala is dit een feestelijke dag om de doden te herdenken, waarop families samenkomen voor een uitgebreide maaltijd. Bij deze gelegenheid wordt fiambre geserveerd. Deze salade bestaat uit meer dan 50 ingrediënten. Elke familie heeft zijn eigen recept!
De salade van de kleine man alleen
Solterito, wat ‘kleine man alleen’ betekent, is een salade die oorspronkelijk uit Peru komt. Volgens de legende dankt de salade zijn naam aan zijn relatieve eenvoud, waardoor hij voor iedereen toegankelijk is. De solterito bestaat uit aardappelen, koriander, rocoto peper, bonen, maïs en quesillo kaas. Voor de bereiding worden de ingrediënten in blokjes gesneden en gemarineerd in olijfolie.
Er gaat niets verloren!
Bij onze Engelse vrienden kun je genieten van een salade die ‘salmagundi’ heet. De naam klinkt weinig appetijtelijk en betekent letterlijk ‘mengsel van mengsel’. Concreet is het een salade met de ingrediënten die je vindt in je koelkast. Er is dus geen recept als zodanig. Laat je fantasie maar de vrije loop!