°c
0
Terug naar artikels

Essentieel keukengerei

15 February 2023

Als we koken, gebruiken we allemaal een verscheidenheid aan keukengerei. Vandaag hebben we het over de essentiële benodigdheden om de beste recepten klaar te maken.

Of je nu een zondagskok bent of een gepassioneerde hobbykok, het is altijd gemakkelijker om een lekker gerecht te bereiden als je het juiste materiaal bij de hand hebt. Om je het leven gemakkelijker te maken, hebben we voor jou het keukengerei opgelijst dat we het meeste gebruiken en niet meer willen missen. Laten we samen de inhoud van de keukenkasten bekijken!

Messen

In de meeste van onze recepten zal je gevraagd worden om groenten te snijden of te snipperen. De gemakkelijkste manier is om te investeren in een complete messenset, met een houten opbergblok, zodat je de messen altijd bij de hand hebt. Als je deze aankoop echter niet wilt doen, raden we je aan te kiezen voor een schilmesje en een koksmes. Hiermee kun je al heel veel werk verzetten.

Het schilmesje wordt vaak het kleine mesje genoemd. Het is een mesje met een blad van 7,5 tot 10 centimeter en een zeer scherpe punt. Het is bijzonder nuttig voor het snijden van kleine stukjes groenten of zelfs voor het schillen.

Als je fijn moet hakken of snijden, is het koksmes ideaal! Je kunt er fruit, groenten en vlees mee snijden. Met een bladlengte tussen de 20 en 30 centimeter kun je elke groente de baas.

Schalen

Uiteraard hebben de meesten onder ons kommen in huis. Soms heb je echter geen schalen van verschillende grootte voorhanden. Maar ze kunnen je leven vergemakkelijken wanneer je dingen voorbereidt. Soms moet je immers veel ingrediënten mengen of in grote hoeveelheden.

Daarom raden we aan schalen van verschillende afmetingen te kopen. Je zult merken dat het veel gemakkelijker is, zeker als je een salade met gegrilde butternut maakt.

Snijplanken

Een ander keukengerei dat we bijna dagelijks gebruiken is de snijplank. Door een plank te gebruiken, vermijd je om je werkblad te beschadigen als je ingrediënten snijdt. Ook kun je de plank gebruiken om wat je net hebt gesneden gemakkelijker in een schaal of pan te doen.

We raden aan om een plank te kiezen die zachter is dan het lemmet van je mes. Glas kan bijvoorbeeld je messen beschadigen. Daarom kies je best een plank in plastic of hout. Kies je voor plastic, dan kan de plank in de vaatwasser. Houten planken daarentegen moet je met de hand wassen.

Let op de slijtage van je snijplank! Wanneer een plastic snijplank beschadigd is, kunnen kleine stukjes plastic in je gerecht terechtkomen.

Pannen

Onze laatste aanbeveling is een goede braadpan. Als je een kwaliteitspan aanschaft, wordt het bakken en braden veel gemakkelijker. Dat komt omdat de zijkanten van de pan ervoor zorgen dat je gemakkelijk je ingrediënten kunt omroeren, terwijl de stoom tijdens het koken kan ontsnappen.

Onze extra tip? Kies een pan met antiaanbaklaag! Zo beperk je het gebruik van vetstof en voorkom je dat de ingrediënten op de bodem van de pan aanbranden. Ideaal voor het bereiden van een kabeljauwfilet met geglaceerde wortelen. En je bespaart ook uren schrobwerk!

Andere
leuke artikels