Hartige pannenkoeken in alle vormen
02 February 2023
Februari is de maand van Lichtmis. Leer meer over deze traditie en maak kennis met enkele recepten voor hartige pannenkoeken!
2 februari is het Maria-Lichtmis. Een gelegenheid om met familie en vrienden te genieten van heerlijke pannenkoeken. Maar ken je de oorsprong van deze traditie? We leggen het je graag uit en stellen je enkele recepten voor hartige pannenkoeken voor. Hoewel we vaak kiezen voor de zoete optie, met veel chocolade, zijn de mogelijkheden van hartige pannenkoeken legio. Ontdek onze lekkerste recepten!
De oorsprong van de traditie
Velen herinneren zich dat op Maria-Lichtmis de eerste pannenkoek moet worden omgedraaid met de pan in de rechterhand, terwijl men in de andere hand een muntstuk vasthoudt. Deze traditie gaat vele jaren terug! Inderdaad, wat nu een christelijk feest is, was oorspronkelijk voor landbouwers een gelegenheid om ervoor te zorgen dat de oogst goed zou zijn en dat de financiën het daaropvolgende jaar zouden floreren. Hoewel vandaag veel minder van ons zich zorgen maken over hun oogst, houden we deze traditie in ere om de welvaart voor de volgende maanden te verzekeren. Om dit te laten werken, mogen we niet vergeten, zoals onze voorouders toen deden, om de eerste pannenkoek boven op een kast te leggen.
In de heidense traditie verwijzen pannenkoeken, met hun ronde vorm en gele kleur, ook naar de zon, die op het einde van de winter opnieuw meer aanwezig is.
Onze suggesties voor hartige pannenkoeken
We maken meestal zoete pannenkoeken met Maria-Lichtmis. Maar als we nu eens hartige pannenkoeken zouden maken dit jaar? Ontdek onze suggesties om je smaakpapillen te verwennen en de klassieke pannenkoek met chocolade achterwege te laten.
Pannenkoeken met gerookte zalm
Voor 8 pannenkoeken heb je nodig:
- 2 grote eieren
- 250 g bloem
- 50 cl volle melk
- 60 g gesmolten boter
- een snufje zout
- 200 g verse kaas
- een beetje verse peterselie
- schil van een halve citroen
- ½ teentje knoflook
- een zakje ijsbergsla van FLORETTE
- 10 plakjes gerookte zalm
Zodra je alle ingrediënten hebt, kun je beginnen met het maken van het pannenkoekenbeslag. Klop in een grote mengkom de eieren met een snufje zout. Terwijl je het mengsel blijft opkloppen, voeg je voorzichtig de bloem toe om een mooi beslag te bekomen. Voeg geleidelijk de melk toe en vervolgens de gesmolten boter. Meng krachtig en laat een uur rusten. Daarna kun je beginnen met het maken van de pannenkoeken.
Meng in een schaal de verse kaas tot een gladde textuur. Voeg dan de peterselie, de citroenschil en de gehakte knoflook toe. Kruid naar eigen smaak.
Nu is het tijd voor het dresseren. Leg een pannenkoek op huishoudfolie. Verdeel een dun laagje kaas over de hele pannenkoek. Leg de sla en de gerookte zalm erop. Rol met behulp van de huishoudfolie de pannenkoek strak op. Leg hem ongeveer 30 minuten in de koelkast. Je kunt de overgebleven sla gebruiken als bijgerecht met een vinaigrette.
Maki’s van pannenkoeken met rucola
Om 6 pannenkoeken te bereiden, perfect voor een aperitief, heb je nodig:
- 1 ei
- 130 g bloem
- 100 g rucola van FLORETTE
- 25 cl melk
- 2 zalmfilets in kleine blokjes gesneden
- 1 avocado in kleine blokjes gesneden
- ½ citroen
- 150 g verse kaas
- 30 g gemalen pistachenoten
Maak eerst het pannenkoekenbeslag door het ei, de bloem, de rucola en de helft van de melk in een blender te doen. Mix dit alles en voeg dan de rest van de melk toe. Mix opnieuw tot je een glad beslag hebt. Laat een uurtje rusten. Als je geen blender hebt, kun je ook een mixer gebruiken. Daarna kun je aan de slag om de pannenkoeken te bereiden.
Om te dresseren, verdeel je verse kaas over de hele lengte van de pannenkoek. Leg er blokjes avocado en zalm op. Rol de pannenkoek strak op, zoals de maki’s die je in een Japans restaurant eet. Als je dit voor alle pannenkoeken hebt gedaan, zet je ze minstens een uur in de koelkast. Je kunt ze dan serveren als maki’s, door er plakken van te snijden, of je kunt ze heel laten.
Groentepancakes
Pancakes, de Amerikaanse afgeleide van onze pannenkoek, zijn vooral bekend om hun zoete versie. Ontdek onze hartige versie! Voor vier personen heb je nodig:
- 1 courgette
- 100 g geraspte wortelen van FLORETTE
- 1 bos lente-uitjes
- 3 tenen knoflook
- 3 eetlepels gehakte peterselie
- 200 g zelfrijzende bloem
- 3 eieren
- 300 ml melk
- 1 eetlepel bakpoeder
- zout
Begin de voorbereiding met het raspen van de courgette. Probeer er zoveel mogelijk water uit te halen door ze in een vergiet te pletten. Snijd vervolgens de lente-uien in dunne ringen.
Klop de eieren in een schaal en meng er voorzichtig de melk en de bloem door. Voeg het bakpoeder toe en breng op smaak. Meng het beslag met de courgette, de wortelen, de uien en de geperste knoflook. Daarna kun je de pancakes bakken. Doe een kleine pollepel beslag in een hete pan en keer het om als de bovenkant niet meer vloeibaar is.
Smakelijk!