°c
0
Terug naar artikels

Hoe organiseer je je maaltijden om gezonder te eten?

11 August 2025

Je maaltijden organiseren helpt je om dagelijks meer ontspannen te zijn en tijd te winnen. Daarvoor heb je geen grote strategie nodig, je hoeft enkel een beetje vooruit te denken.Voor een gezonde voeding wordt aangeraden om zo weinig mogelijk bewerkte producten te eten en je eigen maaltijden te bereiden. Met een beetje organisatie is dat perfect haalbaar. Hier zijn onze tips:

1. Bedenk vooraf wat je deze week gaat eten

Ook al lijkt het in het begin wat lastig, het vooraf plannen van je maaltijden zal je tijd en energie besparen. Je hoeft dit maar één keer per week te doen. Zo vermijd je dat je je elke dag moet afvragen wat je ‘s avonds gaat koken na het werk. En dat is weer een bron van stress minder. En zoals je waarschijnlijk weet, is stress heel slecht voor je gezondheid, en dus te allen tijde te vermijden!

Om er een gewoonte van te maken, dwing je jezelf om een paar keer achter elkaar de lijst van de maaltijden voor de week op te stellen. Je zal al snel merken hoe nuttig dit is.

In je planning kun je ook rekening houden met dagen waarop je weet dat je geen tijd hebt om te koken. Dan kun je oplossingen voorzien zoals snelle gerechten of dubbele hoeveelheden klaarmaken zodat je de volgende dag iets kunt opwarmen.

Om nog meer tijd te winnen kun je ook batchcooking proberen: dat is al je maaltijden voor de week in één keer bereiden.

2. Bereid je boodschappen voor

Het voordeel van je maaltijden vooruit te plannen is dat je precies weet wat je moet kopen. Naast je lijstje met maaltijden voor de week, maak je dus ook je boodschappenlijst.

Dit helpt je om te vermijden dat je:

  • op het laatste moment naar de supermarkt moet omdat je niets meer in huis hebt,
  • kiest voor een kant-en-klaar gerecht omdat je geen tijd hebt om boodschappen te doen.

Wanneer je boodschappen doet, let dan op de nutriscores op de verpakkingen om gezondere keuzes te maken. Geef de voorkeur aan de minst bewerkte ingrediënten, bij voorkeur bio en lokaal als dat mogelijk is.

3. Leg voorraad aan en maak je eigen conserven

We zijn geen machines en alles op voorhand voorzien lukt niet altijd. Een goede manier om fastfood te vermijden wanneer je geen tijd hebt om te koken, is door je eigen gerechten te conserveren en op te slaan.

De diepvriezer is handig om je bereide maaltijden langere tijd te bewaren. Je kunt er ook diepvriesgroenten van de winkel in bewaren. Die zijn meestal al gewassen, geschild en gesneden en dus klaar voor gebruik.

Een andere simpele tip is om altijd gezonde en lang houdbare producten in je voorraadkast te hebben: volkorenpasta, tomatensaus in brik, groenten in blik, kikkererwten in bokaal, enz. Controleer wel dat deze producten niet te veel additieven, suiker of zout bevatten.Ideaal is natuurlijk om je eigen conserven te maken (van maaltijden, fruit, groenten). Daar bestaan verschillende methodes voor, sommige technischer dan andere (invriezen, steriliseren en conserveren in bokaal, fermenteren, dehydrateren, enz.).

4. Voorzie tussendoortjes

Op elk moment van de dag kun je honger krijgen. Als dat gebeurt, kies je best voor een gezond tussendoortje om je energieniveau op peil te houden. Je kunt dit ook vooraf klaarmaken in handige porties.

Ga je overdag van huis (werk, afspraak…), neem dan een stuk fruit mee, wat noten, een stukje volkorenbrood of snackgroentjes.

Blijf je thuis, dan kun je zelf een verse smoothie of mueslireep maken, of een hardgekookt ei of natuuryoghurt eten.