°c
0
Terug naar artikels

Koken met producten van dichtbij

15 July 2024

Lokaal eten is om praktische redenen niet altijd gemakkelijk. Om verantwoorder te koken met producten van dichtbij, kan je beginnen met enkele kleine stapjes.

Nabijheid, een garantie voor kwaliteit

Als je lokaal koopt, wordt het aantal tussenpersonen tussen de productie van het product en de verkoop ervan sterk verminderd.

Bij Florette is nabijheid een belangrijke waarde. Als lokale inkoop niet meer mogelijk is, vooral in de winter, doen we er alles aan om samen te werken met naburige producenten in Europa. En omdat productkwaliteit onze belangrijkste belofte is, werken we met duurzame landbouwbedrijven die het milieu respecteren, en proberen we onze ecologische voetafdruk te minimaliseren.

We zetten ons ook in om de tuinbouwproductie te ondersteunen, met name door langetermijncontracten af te sluiten met onze leveranciers, maar ook door tuinders en landbouwers te begeleiden en op te leiden.

De lokale economie stimuleren

Als inwoners van een gemeente de moeite nemen om een deel van hun boodschappen in buurtwinkels te doen, heeft dat een positieve invloed op de lokale economie en handel. Dit helpt jobs te creëren en geeft een impuls aan wat de ‘korte keten’ wordt genoemd.

Dit soort gewoonten helpt ook om de banden tussen inwoners van eenzelfde gemeente opnieuw aan te halen of te versterken. En het brengt mensen zelfs samen rond een systeem van gedeelde waarden. Deze manier van consumeren maakt ons ook minder afhankelijk van de grote agro-industriële structuren.

Wist je trouwens dat Florette deel uitmaakt van een landbouwcoöperatie? Het bedrijf is eigendom van landbouwers, waarbij de middelen worden gebundeld in een transparanter en rechtvaardiger bedrijfsmodel.

Een helpende hand voor ons milieu

Als er minder kilometers zijn van de producent naar jouw bord, is er ook minder verpakking nodig. Producten die van ver komen, moeten immers anders worden verpakt om de schokken te weerstaan die ze tijdens het transport ondergaan. Dit betekent vaak meer CO2 en meer plastic.

Florette is zich bewust van dit probleem en heeft besloten om zijn plastic verpakkingen met 25% te verminderen. Daarnaast respecteren we de regel van de 3 R’en (reduce, recycle, reuse) wanneer we de verpakking voor onze producten ontwikkelen.

Laten we eten volgens het seizoen!

Lokale consumptie gaat hand in hand met het eten van seizoensproducten. Producten buiten het seizoen moeten worden ingevoerd vanuit landen die vaak ver weg liggen. In de zomer hebben we geluk, want in België zijn er dan tal van smakelijke groenten die geoogst kunnen worden. Dit geldt natuurlijk voor veel slasoorten.

Onze frisse zomermengeling zal je zeker kunnen verleiden. Wat recepten betreft, hebben we een aantal leuke ideeën om met je te delen, zoals deze heerlijke zomersalade met smeuïge aubergines of een eenvoudige maar lekkere salade met mozzarella.

In dit artikel op onze blog lees je ook hoe je smakelijke gerechten kan bereiden met typische zomergroenten zoals tomaten en paprika.

Je hoeft dus niet ver te zoeken om verantwoord te koken!

Andere
leuke artikels